Η «Παραμάνα» της Γιώτας Γουβέλη
Η «Παραμάνα» της Γιώτας Γουβέλη
05|07|2022 10:12
SHARE
SUMMER READING

Μια καθηλωτική ιστορία για το καλοκαίρι από την πένα της Γιώτας Γουβέλη


Τα καλοκαίρια συνηθίζουμε να ταξιδεύουμε... Παίρνοντας ένα καράβι για κάποιο νησί, κάνοντας road trip, πηγαίνοντας στο χωριό. Σε κάθε περίπτωση, πάντα μας συντροφεύει ένα καλό βιβλίο!

Η «Παραμάνα» της Γιώτας Γουβέλη είναι το κατάλληλο μυθιστόρημα για τις φετινές διακοπές σου! Είναι από αυτά τα βιβλία που σε παρασέρνουν, βυθίζεσαι στην ιστορία και μοιάζει ο χρόνος γύρω σου να παγώνει… Κι, όμως, η ώρα περνάει. Ενώ πήγες το πρωί στην παραλία, τώρα έχει αρχίσει να βραδιάζει (μην ανησυχείς, σε όλους έχει συμβεί)!

Γιατί αυτή είναι η δύναμη ενός καλού βιβλίου, να σε ταξιδεύει

Η «Παραμάνα» θίγει ζητήματα ηθικής και ψυχογραφεί δύο νέους, που βλέπουν διαρκώς τα όνειρά τους να ματαιώνονται και τις ζωές τους να έρχονται σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας της κοινωνικής τους τάξης. Πώς, όμως, οι αγωνίες δύο νέων εργατών μπορούν να μας αγγίζουν ακόμα και σήμερα; Η Γιώτα Γουβέλη καταφέρνει να μας κάνει να ταυτιστούμε με τους ήρωες. Σελίδα με τη σελίδα, ένα μυστήριο αρχίζει να ξετυλίγεται και τα δεδομένα διαρκώς ανατρέπονται.

Η συγγραφέας με την ιδιαίτερη πένα της αναρωτιέται πώς ένας άνθρωπος μπορεί να φτάσει στα όρια του και να ξεπεράσει τους ηθικούς φραγμούς του. Οι ήρωες βρίσκονται σε μια ηθική σύγκρουση. Από τη μία υπάρχει η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή και από την άλλη το τίμημα τεσσάρων ζωών.

«Με την τελευταία ταφόπλακα, δικό σου». Αυτή η φράση κολλάει στο μυαλό. Σιγά σιγά αποκτά δύναμη και τα ηθικά εμπόδια μοιάζουν να γίνονται λιγότερο σημαντικά. Πού μπορεί να φτάσει ένας εξαθλιωμένος άνθρωπος για ένα πουγκί γεμάτο χρυσά φλουριά;

Και όμως… δεν μπορείς να είσαι σίγουρος μέχρι την τελευταία στιγμή για το ποιος είναι ο υπεύθυνος. Ένα καλοστημένο έγκλημα ή ένα μακάβριο παιχνίδι της μοίρας; Με μπερδεμένη πυξίδα, οι ήρωες βαδίζουν στην κόψη του ξυραφιού για να ανακαλύψουν με το αίμα της ψυχής τους το νόημα της αληθινής αγάπης και της ανθρωπιάς.

Η «Παραμάνα» της Γιώτας Γουβέλη

Η ιστορία ξεκινά, ενώ ο κάμπος της Θεσσαλίας βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς οι κολίγοι απαιτούν απαλλοτρίωση των τσιφλικιών και απαλλαγή από τους τσιφλικάδες που απομυζούν τον ιδρώτα τους. Οι κεντρικοί ήρωες έχουν στηρίξει όλες τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον στο ότι η κυβέρνηση θα δικαιώσει τους εξεγερμένους Θεσσαλούς αγρότες και θα πραγματοποιήσει την απαλλοτρίωση. Όταν η εξέγερση βάφεται με αίμα στο Κιλελέρ οι τελευταίες ελπίδες τους για μια καλύτερη ζωή ματαιώνονται.

Η ηρωίδα, η δεκαεξάχρονη Μελιχιώ, προέρχεται από μια οικογένεια κολίγων, η οποία ζει από τα πενιχρά έσοδα του κτήματος και βρίσκεται στο έλεος του τσιφλικά της περιοχής, που τους απειλεί με έξωση από το προγονικό τους σπίτι. Σαν να μην έφτανε αυτό, βιώνει απανωτά χτυπήματα από τη μοίρα: την απόπειρα βιασμού της από τον επιστάτη του τσιφλικιού, τον βιασμό της από το αφεντικό της καπναποθήκης… Η Μελιχιώ είναι μια ηρωίδα με την οποία ταυτίζεσαι και τη θαυμάζεις για το πείσμα και τον δυναμισμό της, είναι μαχήτρια και καταφέρνει να επιβιώνει, προσπαθώντας παράλληλα να αλλάξει τη ζωή της.

Γιώρα Γουβέλη

Η Γιώτα Γουβέλη συνθέτει μια συγκλονιστική ιστορία, που σε κρατά σε διαρκή αγωνία και σίγουρα θα μας συντροφεύσει φέτος το καλοκαίρι. Η «Παραμάνα» κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr.

SHARE