«Μια θάλασσα μέσα μου» της Μαρίνας Βλαχάκη
«Μια θάλασσα μέσα μου» της Μαρίνας Βλαχάκη
MUST VISIT

Έκθεση ζωγραφικής: «Μια θάλασσα μέσα μου» της Μαρίνας Βλαχάκη


Με οδηγό το βαθύ μπλε και το απέραντο γαλάζιο, η ζωγράφος Μαρίνα Βλαχάκη παρουσιάζει τη νέα της δουλειά στον Πειραιά, τον τόπο όπου γεννήθηκε, ζει και δουλεύει. Με τίτλο «Μια θάλασσα μέσα μου» στρέφει το βλέμμα της στο υγρό χάος, έχοντας την επιθυμία να το ενσωματώσει στα έργα της. Φως και χρώματα, βάθος και άβυσσος, θάλασσες παντού.

Πρωσικά μπλε και ουλτραμαρίν, γαλανά, τυρκουάζ και σκούρα κοβάλτια, χρυσαφί, κοραλλένια και κόκκινα, σμαραγδένια, μωβ και φαιά των βράχων, πράσινα του κυπαρισσιού, της χλόης, των βρύων και του φασκόμηλου, συμπλέκονται και ακυρώνουν διαδοχικά το θεώρημα της θαλασσινής διαφάνειας. Πλάθοντας με κύκλιους στροβίλους τον φαντασιακό βιότοπο μιας υδάτινης ενδοχώρας κατοικημένης από έμβια φυτά, από σιωπηλά ζώα και υπαινιγμούς ανθρώπινης παρουσίας.

Στον κόσμο της Μαρίνας Βλαχάκη το χρώμα υποτάσσει το σχέδιο: «Ποτέ το νερό δεν είναι μόνο μπλε. Αγαπώ την ημέρα που συναντά τη νύχτα. Τη σχέση και τη συμπλοκή των θερμών με τα ψυχρά, των γήινων με τα αέρινα, τον όγκο του χρώματος που αντέχει την αυτοτέλεια» εξηγεί η ζωγράφος. Αφήνοντας τις σχέσεις ετούτες να την καθορίζουν και να την οδηγούν, επιτρέποντάς της να κατοικεί σε μια χώρα που ανοίγεται τώρα ευφορικά και στο δικό μας βλέμμα», λέει η δημιουργός. Μαθήτρια του Γιώργου Ρόρρη και αργότερα του Γιάννη Αδαμάκη, έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση στις Σπέτσες, ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Μέλος του καλλιτεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος, εργάζεται, από το 2011, στον Πειραϊκό Σύνδεσμο.

«Βυθίζοντας για ώρα το βλέμμα στους γενναιόδωρους καμβάδες της Μαρίνας Βλαχάκη, φέρνω στον νου μια φράση του Paul Klee που με είχε κάποτε συνεπάρει. Επιχειρώντας να περιγράψει τη θυελλώδη συνθήκη της νεανικής ύπαρξής του μπροστά στον καμβά, ο Klee γράφει: “το δίχως άλλο, μια θάλασσα κυματίζει μέσα μου, τη νιώθω. Πρόκειται για μια συνθήκη μη ανατρέψιμη, για ένα συναίσθημα υπό το οποίο η ορμητική καταιγίδα διατρέχει τα πάντα μονομιάς και πουθενά δεν υπάρχει κάποιος να συγκρατήσει το ορμητικό χάος…”», γράφει σχετικά η επιμελήτρια της έκθεσης Ιρις Κρητικού.

Gallery ArtPrisma (Κουντουριώτου 187, Πειραιάς). Ωρες λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη - Παρασκευή 10.30-15.00 & 18.00-21.00, Τετάρτη & Σάββατο 10.30-15.00. Κάθε Δευτέρα κλειστά. Διάρκεια ως τις 18 Ιουνίου 2022.

SHARE