Η Μιμή Ντενίση στα γυρίσματα της ταινίας
Φωτογραφία: Tanween
ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ

Σμύρνη μου αγαπημένη: Οι πρώτες φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας


Η θεατρική παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη» γίνεται ταινία και μόλις κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες από τα γυρίσματα.

Η παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη», σε σενάριο Μιμής Ντενίση, σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, με αποτέλεσμα να πάρει το πράσινο φως για να μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Μάλιστα, τα γυρίσματα ήταν να ξεκινήσουν την περασμένη χρονιά, αλλά λόγω της πανδημίας του Covid-19 είχαν παγώσει. Πλέον, τα γυρίσματα έχουν ξεκινήσει και πραγματοποιούνται σε Χίο, Λέσβο και Αθήνα.

Το κινηματογραφικό σενάριο υπογράφει η Μιμή Ντενίση -κρατάει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο- και ο Martin Sherman, τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Γρηγόρης Καραντινάκης, ενώ το καστ συμπληρώνουν μεταξύ άλλων οι Λεωνίδας Κακούρης, Burak Hakki, Κρατερός Κατσούλης, Ταμίλα Κουλίεβα, Χρήστος Στέργιογλου, Ντίνα Μιχαηλίδου, Κατερίνα Γερονικολού και ο Γιάννης Βογιατζής.

Όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου, πρόκειται για «ένα σπουδαίο κινηματογραφικό εγχείρημα με πανανθρώπινα μηνύματα, που φιλοδοξεί να αναπαραστήσει με πειστικότητα την ατμόσφαιρα της εποχής μέσα από άρτια σκηνικά και κοστούμια». Όλοι οι χώροι θα διαμορφωθούν κατάλληλα, ώστε να ταιριάζουν απόλυτα με το ύφος της εποχής. Για να αποδοθεί σωστά η σπαρακτική καταστροφή της Σμύρνης, η παραγωγή θα επιστρατεύσει σύγχρονα ψηφιακά εφέ, όπου χρειάζεται.

Σύνοψη: H Φιλιώ Μπαλτατζή, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα.Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.

Οι πρώτες φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας:

Η Μιμή Ντενίση υποδύεται τη Φιλιώ Μπαλτατζή
Η Μιμή Ντενίση υποδύεται τη Φιλιώ Μπαλτατζή
Η ηθοποιός Ντίνα Μιχαηλίδου στα γυρίσματα
Ο ηθοποιός Burak Hakki κρατάει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους της ταινίας.
Ο Λεωνίδας Κακούρης με τη Μιμή Ντενίση.
Ο Λεωνίδας Κακούρης με τη Μιμή Ντενίση.
Η Κατερίνα Γερονικολού στα γυρίσματα. Η ηθοποιός συμμετέχει και στη θεατρική μεταφορά του έργου.
Η Κατερίνα Γερονικολού στα γυρίσματα. Η ηθοποιός συμμετέχει και στη θεατρική μεταφορά του έργου.

Η αποστολή της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη», δεν είναι να αναμοχλεύσει πάθη του παρελθόντος, αλλά να μιλήσει για ένα τεράστιο διεθνές πρόβλημα, το μεγαλύτερο ίσως σήμερα... Το προσφυγικό. Να θυμίσει πως ιστορίες σαν αυτή της σημερινής Συρίας, έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν και μάλιστα στους Έλληνες, που ίσως γι’ αυτό αγκαλιάζουν μ’ αγάπη και γενναιοδωρία τους σημερινούς πρόσφυγες.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες, από την Tanweer, τα Χριστούγεννα του 2021, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης.

SHARE