Wim Mertens
Wim Mertens
07|07|2021 03:00
SHARE
ΜΟΥΣΙΚΗ

Wim Mertens: Μια μουσική ιδιοφυΐα στην Τεχνόπολη


Συνθέτης, συγγραφέας και ερμηνευτής, ο Βέλγος Wim Mertens άρχισε να δημιουργεί μουσική το 1980, αφού πρώτα εργάστηκε ως μουσικολόγος και ραδιοφωνικός παραγωγός. Η πρώτη του κυκλοφορία, το «For Amusement Only», είναι μια ηχογράφηση ηλεκτρονικής μουσικής για την οποία χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά ο ήχος των μηχανών φλίπερ.

Ακολούθησαν το «At Home-Not at Home» (1981), όπου συνδυάζοντας τη μουσική με την Ιστορία, δημιούργησε ένα musi-fiction, όπως το αποκαλεί ο ίδιος, συνδέοντας τη σύγχρονη Ευρώπη με την αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη. Η έμπνευσή του για το συγκεκριμένο έργο μάλιστα γεννήθηκε στην Ελλάδα, από την εμπειρία που έζησε όταν έπαιξε σόλο στο μνημείο του Οκταβιανού Αύγουστου στη Νικόπολη.

Τα «Vergessen» (1982), το «Struggle for Pleasure» (1983) και το άλμπουμ «Maximizing the Audience» (1984) θεωρούνται πλέον κλασικά, ενώ ο μουσικός κατάλογος του Mertens μετρά περισσότερες από 90 κυκλοφορίες. Πολυμήχανος και ακαταπόνητος, δεν επαναπαύεται, δεν επαναλαμβάνεται και συνεχώς εφευρίσκει νέες  φόρμες, εντυπωσιάζοντας το κοινό του.

Τα τελευταία 40 χρόνια έχει αναπτύξει την προσωπική του μουσική «γλώσσα», συνθέτει για διάφορα οργανικά σύνολα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί φωνητικές συνθέσεις και κομμάτια για συμφωνικές ορχήστρες. «Στη μουσική υπάρχει πάντα η διαφορά αυτού που βλέπεις και αυτού που ακούς... εγώ λέω ότι βλέπεις αυτό που ακούς. Ο ακροατής πρέπει να καταλάβει μέσω της ακοής. Να απομακρυνθεί από συμβατικούς κώδικες, όπως η γλώσσα, και να κατανοήσει με καθαρότητα τη δημιουργία του συνθέτη. Μεταφράζω τη σιωπή σαν μία φάση μέσα στη μουσική. Ενσωματώνω στοιχεία της σιωπής και της ατονικότητας στη μουσική μου, μακριά από τους κανόνες της παράδοσης» είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ.

Αυτή τη φορά, την Τετάρτη 7 Ιουλίου, θα βρεθεί στην Τεχνόπολη στο πλαίσιο της περιοδείας του «inescapable tour», για να γιορτάσει την 40ή του καλλιτεχνική επέτειο, παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα που καλύπτει όλη την καλλιτεχνική του πορεία από το 1980 έως σήμερα. Ο Mertens θα προσφέρει στους θαυμαστές του μια επιλογή γνωστών συνθέσεών του και παράλληλα θα μας συστήσει το άλμπουμ του «The Gaze of the West», που κυκλοφόρησε το 2020.

Ο ίδιος ομολογεί ότι φιλοδοξία του είναι να δίνει παραστάσεις που ταλαντεύονται «μεταξύ ενέργειας και πράξης» ή ακόμα και μεταξύ του «Εμείς που είμαστε Εγώ» και του «Εγώ που είμαι Εμείς». Είναι γνωστό πως κάθε εμφάνισή του είναι μια μοναδική εμπειρία, γεμάτη συναισθήματα, ένα ταξίδι στον κόσμο του συνειδητού και του ασυνείδητου.

«Το κοινό καθορίζει τελικά την ενέργεια του έργου που θα δημιουργηθεί. Η σχέση μεταξύ του συνθέτη και του κοινού βασίζεται στην εμπιστοσύνη ή αλλιώς "κάνω ό,τι συμβαίνει". Είναι αλήθεια ότι ο δημιουργός γνωρίζει ποιο είναι το καθήκον του. Έτσι, όταν ηχήσει ο πρώτος τόνος, η παράσταση μετατρέπεται σε μια "απόδοση στο καθήκον"» υπογραμμίζει ο ίδιος.

SHARE