Δεν είναι μόνο η εντυπωσιακή του μεταμόρφωση όπως πολλοί λένε, που του έφερε το χρυσό αγαλματίδιο, αλλά και η υποκριτική του ευστροφία, γιατί σε μια ταινία σαφώς υπέρ του Τσόρτσιλ, ο Γκάρι καταφέρνει, αν και δεν είχε πολλά πατήματα από το σενάριο, να αποκαλύπτει και τις πιο σκοτεινές πλευρές του Βρετανού πρωθυπουργού.
Ο ίδιος, πάντως, ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη του, Τζο Ράιτ, όλους τους συνεργάτες, τον Γουίνστον Τσόρτσιλ που, όπως είπε χαρακτηριστικά ήταν καλή παρέα σ' αυτή τη περιπέτεια, αλλά και τη μητέρα του που γίνεται 99 χρόνων σε λίγο καιρό και παρακολουθούσε την τελετή από τον καναπέ της.
Η Άλισον Τζάνεϊ κέρδισε το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο ρόλο της καταπιεστικής μητέρας της αθλήτριας καλλιτεχνικού πατινάζ Τόνια Χάρντινγκ στο «Εγώ, η Τόνια» του Κρεγκ Γκιλέσπι, πράγμα επίσης αναμενόμενο.Η 59χρονη ηθοποιός που έχει πάνω από 100 ταινίες στο ενεργητικό της, είπε αστειευόμενη: «Τα έκανα όλα μόνη μου», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις συνυποψήφιες της, όλους τους συνεργάτες της, αλλά και την Τζόαν Γούντγουορντ που της έδωσε κουράγιο γα να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να γίνει ηθοποιός.
Η βραδιά είχε και το ρεκόρ της, όταν ο 90χρονος Τζέιμς Άιβορι κέρδισε το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για το λυρικό, ερωτικό δράμα του Λούκα Γκουαντανίνο «Να Με Φωνάζεις Με το Όνομά Σου», που είναι πλέον ο μεγαλύτερος σε ηλικία νικητής στην ιστορία των βραβείων.

Μία ακόμα ταινία που μιλάει για τη διαφορετικότητα, αφηγούμενη την ιστορία ενός ομοφυλοφιλικού έρωτα στη Τοσκάνη της Ιταλίας που κέρδισε κοινό και κριτικούς.
Στην πρώτη του, λοιπόν, υποψηφιότητα ως σεναριογράφος – στο παρελθόν ήταν υποψήφιος τρεις φορές, αλλά για Όσκαρ σκηνοθεσίας: για τα φιλμ «Δωμάτιο με Θέα» (1985), «Howards End» (1992) και «Τ' Απομεινάρια μιας Μέρας» (1993)- ο Άιβορι διασκεύασε το ομώνυμο βιβλίο του Αντρέ Ασιμάν, τον οποίο κι ευχαρίστησε προσωπικά, όπως και τον σκηνοθέτη. Η μεγαλύτερη, ίσως, έκπληξη της βραδιάς ήταν το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου που κέρδισε ο Τζόρνταν Πιλ για το καθαρά αντιρατσιστικό φιλμ «Τρέξε!». Η συγκεκριμένη ταινία δεν ήταν ανάμεσα στα φαβορί- μάλιστα πολλοί είχαν εκπλαγεί όταν βρέθηκε στη λίστα με τις υποψηφιότητες- όμως φαίνεται πως η πρωτότυπη σύλληψη αυτού του τολμηρού θρίλερ έκλεψε τις εντυπώσεις, κατατροπώνοντας σημαντικούς του αντιπάλους .
«Σταμάτησα 20 φορές να γράφω αυτή την ταινία, γιατί θεώρησα ότι δεν μπορούσε να γίνει, αλλά πίστεψα ότι αν γυριζόταν, ο κόσμος θα την έβλεπε», ανέφερε ο Τζόρνταν Πιλ ευχαριστώντας τη μητέρα του που τον έμαθε να δείχνει αγάπη, αλλά και τους θεατές που αγόρασαν εισιτήριο για να δουν την ταινία. Τώρα η «Αόρατη Κλωστή», μια ανορθόδοξη ιστορία αγάπης του Πολ Τόμας Άντερσον, που φαίνεται να είναι και η τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση του Ντάνιελ Ντέι Λιούις, κατάφερε να πάρει μόνο Όσκαρ κοστουμιών για τον Μαρκ Μπρίτζες. Οι Μπράιαν Φόγκελ και Νταν Κόγκαν κέρδισαν το Όσκαρ 2018 Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για το Icarus, που αναφέρεται στο μεγάλο σκάνδαλο ντοπαρίσματος της Ρωσικής ολυμπιακής ομάδας, ένα από τα δύο ντοκιμαντέρ του Netflix. Συγκινημένοι οι δημιουργοί δήλωσαν ότι ελπίζουν το ντοκιμαντέρ να «δώσει έναυσμα όχι μόνο για μια καλύτερη γνώση της πραγματικότητας στη Ρωσία, αλλά και της αλήθειας σ' όλο τον κόσμο».

To εντυπωσιακό αντιπολεμικό δράμα «Δουνκέρκη» του Κρίστοφερ Νόλαν, μάλλον αδικήθηκε αφού στις μεγάλες κατηγορίες δεν είχε τύχη, αν και δικαίως κέρδισε αρκετά τεχνικά βραβεία ( Μονταζ, Μοντάζ Ήχου, όπως και του Μιξάζ Ήχου).
Το βραβείο Οπτικών Εφέ και Διεύθυνσης Φωτογραφίας κατέληξε στο «Blade Runner 2049», αποδεικνύοντας ότι είναι άξιος συνεχιστής της πρώτης ταινίας, που πλέον θεωρείται θρυλική. Έκπληξη ήταν και η βράβευση της «Φανταστικής Γυναίκας» από τη Χιλή που κέρδισε το βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας, αφήνοντας έξω τόσο το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Τετράγωνο» του Ρούμπεν Έστλουντ, όσο και την εξαιρετική «Χωρίς αγάπη » του Αντρέι Ζβιάνγκιντσεφ, αλλά και τη βαθιά συγκινητική «Ψυχή και σώμα» της Ιλντικό Ενιέντι.

Η καλοδομημένη ταινία του Σεμπαστιάν Λέλιο αφηγείται την ιστορία μιας τρανσέξουαλ, που ερμηνεύει η Ντανιέλα Βέγκα, η οποία παλεύει ενάντια στις προκαταλήψεις και διεκδικεί το δικαίωμά της να ζει όπως εκείνη επιθυμεί. Ο Κόμπε Μπράιαντ απέσπασε το Όσκαρ για το «Dear Basketball» στην κατηγορία Animation Μικρού Μήκους , ενώ το «Heaven is a Traffic Jam on the 405» κέρδισε το Όσκαρ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους.
Τέλος, το «Remember Me» των Κρίστεν Άντερσον-Λόπεζ και Ρόμπερτ Λόπεζ από μια ιδιαίτερη ταινία κινουμένων σχεδίων το «Coco» κέρδισε το Όσκαρ Τραγουδιού.