AP Images
AP Images
08|05|2018 12:00
SHARE
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ

71o Φεστιβάλ Καννών: Η μεγάλη γιορτή του σινεμά


Φέτος είναι μια σημαδιακή ημερομηνία για ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, αφού συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τον Μάη του ’68, που έγινε η αιτία να ακυρωθεί η διοργάνωση.

Άλλωστε από τις πρώτες μέρες του φεστιβάλ εκείνες τις μέρες, έμπαιναν φοιτητές μαζικά στις σκοτεινές αίθουσες, διαδηλώνοντας. Οι ανήσυχοι κινηματογραφιστές τάχτηκαν στο πλευρό τους. Καθοριστική μέρα πάντως στάθηκε η 18η Μαΐου. Τότε μια ομάδα σκηνοθετών, με ιθύνοντες νόες δημιουργούς της Νουβέλ Βαγκ και γνωστά ονόματα του σινεμά (Φρανσουά Τριφό, Λουί Μαλ, Ζαν Λικ Γκοντάρ, Ρομάν Πολάνσκι, Κλοντ Λελούς, Κλοντ Μπερί κ.α.) μπήκαν στην αίθουσα όπου επρόκειτο να προβληθεί το «Peppermint Frappe» του Κάρλος Σάουρα και ως ένδειξη διαμαρτυρίας σταμάτησαν την προβολή.

Την επόμενη μέρα η κριτική επιτροπή αποφάσισε να σταματήσει την διοργάνωση και να μην απονείμει κανένα βραβείο. 

Στις φετινές Κάννες, η κριτική επιτροπή απαρτίζεται ως επί το πλείστον από γυναίκες, πράγμα πρωτοφανές, ενώ θα υπάρξουν και σημαντικές λειτουργικές αλλαγές.

Ο πρόεδρος Τιερί Φρεμό ανακοίνωσε, λοιπόν, ότι καταργούνται οι δημοσιογραφικές πρωινές προβολές των ταινιών που κάνουν επίσημη πρεμιέρα το βράδυ της ίδιας μέρας, καθώς και οι σέλφις στο κόκκινο χαλί, ενώ δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Στο φετινό πρόγραμμά μας θα δείτε μία νέα γενιά κινηματογραφιστών, μερικούς από τους οποίους δεν τους ξέρετε, τα ονόματά τους δεν τα έχετε ξανακούσει, που δείχνουν που βαδίζει το νέο σινεμά».

Και πραγματικά ανάμεσα στους υποψηφίους θα συναντήσουμε τον Κινέζο Τζια Ζανγκ-Κε («Ash Is Purest White»), τον Ιάπωνα Χιροκάζου Κορε-Εντα («Shoplifters»), τη λιβανέζα Ναντίν Λαμπακί («Capernaum»), το Νοτιοκορεάτη Λι Τσανγκ – Ντονγκ («Boening»), ενώ απουσιάζουν τρανταχτά ονόματα όπως ο Γούντι Άλεν, ο Τέρι Γκίλιαμ αλλά και ο δικός μας Γιώργος Λάνθιμος.

Βέβαια, παρά το γεγονός ότι η φιλοσοφία των διοργανωτών είναι να δοθεί προβάδισμα σε νέους δημιουργούς, ο 88χρονος Ζαν Λικ Γκοντάρ θα είναι υποψήφιος για το Χρυσό Φοίνικα με το νέο του κινηματογραφικό πόνημα που έχει τίτλο «Το Βιβλίο των Εικόνων».

Ο ίδιος δεν θα παραβρεθεί πάντως στη διοργάνωση, όπως η κομψότατη αφίσα του δωδεκαήμερου event είναι αφιερωμένη στον «Τρελό Πιερό» του.

AP
AP

Τώρα όσο αφορά στην τεράστια διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις Κάννες και στο Netflix, με τους καλλιτέχνες να διχάζονται, καθώς κάποιοι δεν θεωρούν τις παραγωγές μιας διαδικτυακής πλατφόρμας κινηματογραφικά προϊόντα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως αυτή είναι η τάση της νέας εποχής, κατέληξε στο να μην συμπεριληφθεί καμιά ταινία της εταιρείας στις φετινές προβολές.

Όπως και να ‘χει, το 71ο φεστιβάλ Καννών με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής την Κέιτ Μπλάνσετ και μέλη τους: Κρίστεν Στιούαρτ, Εϊβα ΝτιΒερνέ, Λεά Σεϊντού, Κάτζα Νιν, Τσανγκ Τσεν, Ντενί Βιλνέβ, Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, ξεκινάει σήμερα με την πρεμιέρα της ταινίας «Everybody Knows» του Ασγκάρ Φαραντί και πρωταγωνιστές τους Πενέλοπε Κρουζ και Χαβιέρ Μπαρδέμ.

ΑP

Πρόκειται για το πρώτο ισπανόφωνο φιλμ του Ιρανού σκηνοθέτη, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για τον Χρυσό Φοίνικα. 

Από τις πλέον πολυαναμενόμενες συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης είναι και η νέα ταινία του Τζαφάρ Παναχί «Τρία πρόσωπα». Ο Ιρανός σκηνοθέτης συνελήφθη το 2010 από τις αρχές της χώρας του και του απαγορεύθηκε να συνεχίσει τα έργα του.

Αυτός δεν υπάκουσε και πλέον παραμένει μεν ελεύθερος στη χώρα, αλλά του απαγορεύεται η έξοδος από αυτήν. Ο διευθυντής των Καννών Τιερί Φρεμό πιέζει την ιρανική κυβέρνηση να δώσει την άδεια στον δημιουργό να παραβρεθεί στην προβολή ως επίσημος καλεσμένος του φεστιβάλ, πράγμα που αν  συμβεί  θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη νίκη της τέχνης. 

 

Οι Γάλλοι (με το κοινωνικοπολιτικό δράμα,«Σε Πόλεμο», του Στεφάν Μπριζέ με τον Βενσάν Λιντόν και το γκέι ρομάντζο «Sorry Angel» του Κριστόφ Ονορέ να  ξεχωρίζουν) και οι Ρώσοι (όπως ο Πάβελ Παβλικόφσκι με τον «Ψυχρό πόλεμο») δίνουν δυναμικά το παρόν, ακολουθούν παραδόξως οι Ιταλοί και οι Ασιάτες ,ενώ η αμερικανική συμμετοχή είναι ισχνή με μόλις δύο ταινίες ( το «BlackkKlansman» του Σπάικ Λι και το «Under the Silver Lake» του Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ).

Έκπληξη αποτελεί και η επιστροφή του Λαρς φον Τρίερ στην Κρουαζέτ μετά από την επεισοδιακή αποβολή του το 2011, όταν οι διοργανωτές τον χαρακτήρισαν «persona non grata» ύστερα από τη συνέντευξη τύπου της ταινίας «Melancholia», όπου τα ναζιστικά του αστεία προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Βέβαια, η ταινία του «The House That Jack Built», ένα θρίλερ τρόμου με τους Ματ Ντίλον και Ούμα Θέρμαν θα είναι εκτός συναγωνισμού.

Έντονη θα είναι φέτος η ελληνική παρουσία: συγκεκριμένα, τρεις ταινίες, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου θα προβληθούν στα τμήματα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» και «Εβδομάδα Κριτικής» του Φεστιβάλ Καννών. Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Έλληνο-νοτιοαφρικανού Ετιέν Καλός, «The Harvesters» («Οι Θεριστές»), που διαδραματίζεται στη διάρκεια του ετήσιου θερισμού του καλαμποκιού στην επαρχία της Free State της Νότιας Αφρικής.  

Μια από τις δέκα μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, η οποία επιλέχθηκε να συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα της «Εβδομάδας Κριτικής» είναι η ταινία της Ζακλίν Λέντζου, «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» (2018) και η μικρού μήκους ταινία του βραβευμένου σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη, «Third Kind», ενώ σημαντική είναι και η παρουσία του Γιώργου Σαββίδη με την μικρού μήκους ταινία του  με τίτλο «7 Rounds», η οποία  βασίζεται σε ένα αληθινό περιστατικό ρατσιστικής βίας στην Αμερική. 

Επίσης το «Thessaloniki Goes to Cannes»  θα παρουσιάσει πέντε ελληνικές παραγωγές  in progress, στο πλαίσιο του τμήματος Marché du Film,  μιας από τις μεγαλύτερες και πιο περιζήτητες αγορές ταινιών στον κόσμο. Η συμμετοχή της Αγοράς του ΦΚΘ στο «Thessaloniki Goes to Cannes» είναι μια συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με το Φεστιβάλ Καννών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα από τη Νοτιοανανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια που παίρνει μέρος στη συγκεκριμένη δράση. Οι ταινίες που θα παρουσιαστούν είναι οι εξής: η κωμωδία «Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει » του Γιώργου Πανουσόπουλου, το «Open Doors» του  Φλόρενς Πάππας, το «Seeds  of Columbus» της Μαριάννας Οικονόμου, το «The Waiter» του Στιβ Κρικρή και το «Where Art Thou?» του Δημήτρη Αθυρίδη. Τέλος, ακριβώς 50 χρόνια μετά, η κόπια των 70mm της θρυλικής ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» φτάνει στις Κάννες, συνοδεία του Κρίστοφερ Νόλαν για μια προβολή που θα μείνει στην Ιστορία.