Ο 'Αντονι Μπουρντέν. Φωτογραφία: AP
Ο 'Αντονι Μπουρντέν. Φωτογραφία: AP
16|01|2019 12:15
SHARE
ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΟΥΡΝΤΕΝ

Ο επίλογος του Άντονι Μπουρντέν στο No Reservations είναι το τέλειο παράδειγμα συναισθηματικής νοημοσύνης


Το 2018 έφυγαν από τη ζωή πολλοί και σπουδαίοι άνθρωποι. Λίγοι όμως ήταν τόσο επιδραστικοί όσο ο διακεκριμένος σεφ, συγγραφέας και τηλεοπτικός παρουσιαστής Άντονι Μπουρντέν.

Στην εκπομπή του No Reservations, ταξίδευε σε όλο τον κόσμο, εξερευνώντας τις τοπικές κουλτούρες και την κουζίνα της κάθε περιοχής. Το κοινό του φανατικό, κυρίως γιατί αυτά που ζούσε ο Μπουρνέν -και μέσα από αυτόν και οι τηλεθεατές- πιθανότατα οι περισσότεροι δεν θα τα ζήσουν ποτέ.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϋ. Στο τελευταίο επεισόδιο του ο Μπουρνέν, μας πήγε πιο κοντά από ποτέ στο σπίτι του, που είχε δηλώσει ότι «ποτέ δεν γνώρισε πραγματικά» στο Μπρούκλιν.

Ήταν άλλο ένα κλασικό επεισόδιο. Τα πιάτα που παρουσιάστηκαν διέφεραν τόσο πολύ όσο και οι ιστορίες των ανθρώπων που τα μαγείρεψαν.

Ο Άντονι Μπουρντέν, ο επιτυχημένος συγγραφέας, ο σεφ, ο νομάς της τηλεόρασης, έκλεισε την εκπομπή του με έναν από τους πιο δυνατούς επιλόγους. 

«Ήταν μια άγρια βόλτα.

Πολλά μίλια. Ένας δρόμος μερικές φορές ομαλός, άλλες σκληρός και άσχημος.

Θα μπορούσα να σας πω ότι εάν κοιτάξετε καλά, θα δείτε ότι αυτό που βρίσκεται ακριβώς δίπλα σας είναι εξίσου ενδιαφέρον με αυτό που είναι στην άλλη πλευρά του κόσμου.

Αλλά αυτό δεν είναι πέρα για πέρα αλήθεια.

Αν έχω οποιαδήποτε συμβουλή για κάποιον, οποιαδήποτε τελευταία σκέψη, αν μπορώ να συνηγορήσω σε οτιδήποτε, αυτό είναι να κινηθείτε.

Όσο πιο μακριά μπορείτε, όσο περισσότερο μπορείτε.

Πέρα από τον ωκεανό, ή απλά πέρα από τον ποταμό.

Ο βαθμός στον οποίο μπορείτε να «περπατήσετε στα παπούτσια κάποιου άλλου» -ή τουλάχιστον να φάτε το φαγητό του- θα προσφέρει πολλά και στους δύο.

Ανοίξτε το μυαλό σας. Σηκωθείτε από τον καναπέ. Κινηθείτε.»

Φυσικά, ο Μπουρντέν δεν εννοούσε να μετακομήσετε σε άλλη χώρα. Είναι το ταξίδι, η εμπειρία μιας άλλης κουλτούρας -για μερικές εβδομάδες, ή ακόμα και λίγες μέρες- που μας βοηθά να μάθουμε την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια με έναν τρόπο μοναδικό.

Τι γίνεται όμως αν δεν μπορείτε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό γιατί -όπως οι περισσότεροι- δεν έχετε τα χρήματα;;

Πηγαίνετε όπου μπορείτε. Δοκιμάστε να παρακολουθήσετε μια ταινία από άλλη χώρα. Επωφεληθείτε από οτιδήποτε μπορείτε να βρείτε από και για εκείνους που είναι διαφορετικοί από εσάς.

Στην πορεία, θα ανακαλύψετε μια μοναδική αξιοσημείωτη αλήθεια για την ποικιλομορφία. Ναι, είναι οι διαφορές που κάνουν τη ζωή πιο ενδιαφέρουσα.