Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ έκανε τα όνειρά του κοστούμια και ρούχα  | 0 bovary.gr
Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ έκανε τα όνειρά του κοστούμια και ρούχα | 0 bovary.gr
28|09|2016 17:04
SHARE
ΣΕ ΒΑΡΙΕΤΕ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ έκανε τα όνειρά του κοστούμια και ρούχα


Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ έζησε μέσα στο θέατρο. Μεγάλωσε μέσα στις πιο διάσημες γαλλικές επιθεωρήσεις, είδε αυλαίες να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν, λάτρεψε θεαματικά κοστούμια.

«Ημουν μαγεμένος», δηλώνει στο i-D πάνω από ένα φλιτζάνι καφέ στο Diva Café στο παλιότερο θέατρο του Βερολίνου, το Friedrichstadt Palast. «Ονειρευόμουν να εργάζομαι για το βαριετέ από μικρό παιδί», προσθέτει.

Και τα κατάφερε.

Tο Friedrichstadt Palast θα φιλοξενήσει το «The One», με τον Ζαν Πολ Γκοτιέ να σχεδιάζει περίπου 500 κοστούμια στολισμένα με 150.000 κοσμήματα Swarovski. Λαμπερά και εκκεντρικά, το κόστος της παραγωγής αγγίζει τα... 11 εκατ. ευρώ.

Ο Γάλλος σχεδιαστής αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο χάρη στη γιαγιά του, η οποία είναι και η έμπνευσή του. Αυτή τον έβαλε στον κόσμο της μόδας. Η καριέρα του βασίστηκε σε παιχνιδιάρικα σχέδια με ταυτότητα, που έχουν φορεθεί από τη Μαντόνα μέχρι τον Μέριλυν Μάνσον και τη Μπιγιονσέ.

Ο Γάλλος σχεδιαστής κατάφερε να συνδυάσει το streetwear, την ποπ κουλτούρα και την υπερβολή, με το marine να αποθεώνεται στα χέρια του.

Πηγαίνοντας πίσω, όταν ήταν 9 ετών, ο Γκοτιέ θυμάται πως δεν ήταν σαν τα άλλα παιδιά. «Είχα πραγματικά απορριφθεί, επειδή δεν έπαιζα ποδόσφαιρο. Με έλεγαν κορίτσι, αλλά δεν ήμουν», λέει.

Μια μέρα στο σχολείο ζωγράφισε ένα κορίτσι με διχτυωτό καλσόν και φτερά, ο δάσκαλος τον τιμώρησε αλλά τα αγόρια της τάξης το βρήκαν δροσερό. Από τότε του ζητούσαν να κάνει σκίτσα και από τότε είχε ονειρευτεί πως θέλει να κάνει μια επιθεώρηση.

Πέρυσι, ο Γκοτιέ βρέθηκε στο Palast για να δει το «The Wyld» του επίσης Γάλλο σχεδιαστή Thierry Mugler και αυτό ήταν... συνάντησε τον σκηνοθέτη.

«Συνήθως όταν δεν με ρωτάνε, δεν λέω τίποτα. Αλλά εκείνη τη φορά είπα. Ισως επειδή δεν θέλω να κάνω πια ready-to-wear, θέλοντας να αισθανθώ πιο ελεύθερος. Είπα θέλω να το κάνω και ο σκηνοθέτης είπε: ''Γιατί όχι''. Και βουαλά!», αναφέρει.

Βλέποντας τα κοστούμια λες απλά «Ουάου». Εχουν κάτι από την υπερβολή του Γκοτιέ, τα ρούχα για κλάμπινγκ, έχουν αντισυμβατικές αναφορές. Είναι απλά στιλ Γκοτιέ.

Έμπνευσή του, οι εμπειρίες του από τη νυχτερινή ζωή και τον υπόκοσμο του Βερολίνου. «Η ενέργεια του Βερολίνου είναι απίστευτη από μόνη της, έχει κάτι από το Λονδίνο στα τέλη της δεκαετίας του '70 και των αρχών του '80. Ενας δροσερός τρόπος ζωής και πολύ καλοί άνθρωποι», εξηγεί.

Ορισμένα κοστούμια είναι εμπνευσμένα από διάσημους χαρακτήρες, όπως η τραγουδίστρια Klaus Nomi και η πανκ βασίλισσα Nina Hagen.

«Η παράσταση είναι καμπαρέ και χορός να αναμειγνύονται με πολλά πράγματα, είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή εμφάνιση. Μου αρέσει η ιστορία και η ιδέα να έρχονται κοντά άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Η αριστοκρατία συναντά την εργατική τάξη. Είναι ένα μείγμα, που μπορεί να αναδείξει τα ρούχα», τονίζει.

Το «The One» ξεκινά στο Friedrichstadt Palast στις 6 Οκτωβρίου. Αν σας βγάλει ο δρόμος, ο Γκοτιέ σας περιμένει.