fbpx Η Βασιλική Τρουφάκου συναντά το Bovary.gr: Είμαι πάντα σε ετοιμότητα | BOVARY
Η Βασιλική Τρουφάκου συναντά το Bovary.gr:  Είμαι πάντα σε ετοιμότητα | 0 bovary.gr
Η Βασιλική Τρουφάκου συναντά το Bovary.gr: Είμαι πάντα σε ετοιμότητα | 0 bovary.gr
SHARE
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΟΥ ΑΝΟΥΙΓ

Η Βασιλική Τρουφάκου συναντά το Bovary.gr: Είμαι πάντα σε ετοιμότητα


Μία κοινωνία γερασμένη. Μέσα της μεγαλώνει και προσπαθεί να επιβληθεί η Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ. Την ενσαρκώνει η Βασιλική Τρουφάκου, που επί σκηνής, φλερτάρει με το θάνατο.

Η Βασιλική Τρουφάκου, μιλά στο Bovary.gr για την φετινή περιοδεία, την τύχη να συνυπάρχει επί σκηνής με τον Στέλιο Μάινα, αλλά και το αντιηλιακό που δεν λείπει ποτέ από την τσάντα της. 

Αυτό είναι ένα καλοκαίρι, με τρεις Αντιγόνες σε περιοδεία. «Η δική μας παράσταση είναι η Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ» τονίζει. «Ενα αριστούργημα της σύγχρονης δραματουργίας, βασισμένο στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, αλλά γραμμένο πολύ πιο κοντά σε εμάς, συγκεκριμένα το 1942. 
Εξαιτίας αυτού οι ήρωες του έργου έχουν ψυχολογικά χαρακτηριστικά στη γραφή τους, δεν είναι μόνο τα αρχετυπικα σύμβολα που συναντάμε στο Σοφοκλή: η Αντιγόνη είναι σχεδόν παιδί, ερωτευμένη με τον Αιμονα, ο Κρεων είναι ο θείος της και το ανθρώπινο στοιχείο στη σχέση τους είναι κυρίαρχο. Εκτός από συστήματα κοσμοθεωριών, είναι και οι άνθρωποι, οι προσωπικότητες που συγκρούονται. Η Αντιγόνη μας, φαίνεται να είναι ένα κορίτσι παράταιρο με τον κόσμο γύρω της από γεννησιμιού της».  

Ένα κείμενο της δεκαετίας του '40, εξαιρετικά επίκαιρο, που συμβαδίζει με την αισθητική της παράστασης. Τον ψυχρό απροσδιόριστο χώρο της σκηνής, τα ρούχα, το μακιγιάζ.    
«Η σύλληψη της σκηνοθέτιδος, της Ελένης Ευθυμίου, πως η κοινωνία μέσα στην οποία μεγάλωσε και δρα η Αντιγόνη είναι μια κοινωνία γερασμένη, όπου δεν δίνεται πουθενά χώρος και προτεραιότητα στους νέους να υπάρξουν, είναι μία σκέψη που καθιστά τρομερά επίκαιρη την παράσταση στα μάτια μου. 
Πάνω σε αυτή ακριβώς τη σκέψη πατά και η αισθητική της παράστασης, που λειτούργησε απολύτως συμπληρωματικά με την απόδοση των ρόλων από την δική μας πλευρά, αυτή των ηθοποιών». 

Ποια φράση της Αντιγόνης κρατάτε και ποια σας συγκινεί περισσότερο; Τη ρωτώ. «Κρατάω αυτό που λέει πως 'Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που μπορώ. Γιατί αυτό που μπορώ, πρέπει να το κάνω',αν και ξέρει πως η αντίσταση της θα της κοστίσει τη ζωή της.
Ακόμα, στο τελικό ξέσπασμα της, όταν ο Κρέων την προστάζει να σταματήσει ξανά και ξανά, του απαντά με τα εξής λόγια 'Γιατί θέλεις να με κάνεις να σωπάσω; Επειδή ξέρεις πως έχω δίκιο; Ξέρεις πως έχω δίκιο αλλά δεν θα το ομολογήσεις ποτέ, γιατί υπερασπίζεσαι την ευτυχία σου σαν ένα κόκκαλο'. 
Με συγκινεί ιδιαίτερα η επιλογή της Αντιγόνης να μην αποσιωπήσει αυτό που όλοι αποσιωπούν. Ότι με μια φράση γδύνει τον βασιλιά Κρεοντα από όλα του τα επιχειρήματα». 

Ενα καλοκαίρι με περιοδεία, γεμάτο ταξίδια. Τι δεν λείπει ποτέ απο την βαλίτσα σας; 
«Το αντηλιακό μου δε λείπει ποτέ. Κατά τα άλλα πάντα κάτι θα ξεχάσω που ίσως δεν θα έπρεπε». 

Υπάρχει κάποιος «σταθμός» που σας προξενεί περισσότερο τρακ; 
«Στις περιοδείες, αφού αλλάζεις κάθε μέρα και προορισμό είσαι σε μία συνεχή αγωνία για το πως θα είναι ο χώρος, αν θα ταιριάζει στο σκηνικό, στην παράσταση, πώς θα είναι ο ήχος, ο καιρός. Συνήθως όλα πάνε καλά αλλά πάντα έχεις εκπλήξεις. Δε θα ξεχώριζα κάποιο χώρο πάντως. Απλώς είμαι, όσο μπορώ, πάντα σε ετοιμότητα. Όπως και όλοι στην ομάδα. Δεν γίνεται και αλλιώς». 
 

Μία Αντιγόνη πλαισιωμένη από σημαντικούς άντρες πρωταγωνιστές (Μάινας, Καστρής, Λίτσης), τι κερδίζετε απο τη φετινή σκηνική σας συνύπαρξη; 
«Με τον Ερρίκο Λιτση έχουμε συνεργαστεί ξανά και έχουμε φιλική σχέση και εκτίμηση, όπως επίσης φιλία μέσα από τον χώρο είχαμε και με τον Φαιδωνα Καστρη. Ήταν από παλιά αγαπημένοι μου συνάδελφοι. 
Καινούργια συνάντηση ήταν αυτή με τον Στέλιο Μάινα που συνεργαστήκαμε υπέροχα σε κάτι πολύ δύσκολο. Αυτό είναι εξαιρετική τύχη. Σε τόσο δύσκολους ρόλους να έχεις τόσο κοντά σου τον συνάδελφο σου, σαν φίλο. Σπάνιο πολύ». 

Από Αύγουστο, χειμώνας. Τι ετοιμάζετε για τη νέα σεζόν; «Ο χειμώνας θεατρικά είναι ακόμα υπό διαμόρφωση και σκέψη. Τηλεοπτικά συνεχίζουμε στον Αντ1 με το Daddy Cool». 

Επόμενοι σταθμοί περιοδείας:
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΧΙΟΣ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΜΗΝΑ
22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙ ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ
24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΡΙΚΑΛΑ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΗΛΙΔΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΑΤΡΑ ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ
29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΦΡΟΝΤΖΟΣ
31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑΣ ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ
2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΗΝΟΣ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΝΟΥ
4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ - ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΩΝΑΚΗΣ
8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ
11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑ ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ
12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΘΗΒΑ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙ