Dallas Buyers Club
Φωτογραφία: IMDB
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ AIDS

Δέκα ταινίες που μίλησαν ανοιχτά για το AIDS


Από το 1988, η 1η Δεκεμβρίου έχει ανακηρυχτεί επίσημα ως Παγκόσμια Ημέρα για το Aids μιας από τις μεγαλύτερες μάστιγες του αιώνα μας, που μέχρι σήμερα έχει πλήξει περισσότερους από 36 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο κινηματογράφος έχει φυσικά τοποθετηθεί επί του θέματος, μιλώντας ανοιχτά για τον ιό του HIV, μέσα από ταινίες που έχουν κερδίσει την δική τους ξεχωριστή θέση στην Ιστορία της Εβδόμης Τέχνης.

Philadelphia (1993)

Ο Tom Hanks υποδύεται μοναδικά τον Άντριου Μπέκετ, έναν ομοφυλόφιλο δικηγόρο σε μια από τις μεγαλύτερες νομικές εταιρίες της Φιλαδέλφεια, που απολύθηκε επειδή ήταν φορέας του AIDS, και ο Ντένζελ Γουάσινγκτον τον ομοφοβικό δικηγόρο Τζο Μίλερ, ο οποίος αναλαμβάνει την υπόθεσή του. Θεωρείται μια από τις πιο επιδραστικές ταινίες του έγιναν ποτέ πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, η οποία μάλιστα είχε μεγάλο αντίκτυπο παγκοσμίως, ευαισθητοποιώντας το κοινό. Ο Χανκς για την ερμηνεία τιμήθηκε με το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού ρόλου κι ο λόγος τους εκείνη τη βραδιά, ένα κάλεσμα για ανοχή και αγάπη, που μεταδόθηκε σε εκατομμύρια σπίτια, παραμένει μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην ιστορία των Βραβείων.

Άγριες Νύχτες (1992)

https://www.youtube.com/watch?v=KJJ-pOt5ZaM&ab_channel=Film%26Clips

Ο Cyril Collard διασκευάζει το ομώνυμο μυθιστόρημά του, σκηνοθετεί, πρωταγωνιστεί και σε αυτό το άγριο προσωπικό ημερολόγιο, που περιγράφει μοναδικά τι σημαίνει να βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τον ιό. Σε αυτό, ένας αμφισεξουαλικός σκηνοθέτης, που γνωρίζει ότι είναι φορέας, καταβροχθίζει με βουλιμία το υπόλοιπο της ζωής που του απομένει. Η ταινία πήρε το βραβείο Σεζάρ, όμως ο δημιουργός της δεν πρόλαβε να παραστεί στην απονομή, γιατί πέθανε τρεις μέρες νωρίτερα, σε ηλικία 35 χρόνων.

Dallas Buyers Club (2013)

Η αληθινή ιστορία ενός καουμπόι από το Ντάλας, του Ρον Γούντραφ, (Matthew McConaughey) ο οποίος κόλλησε τον ιό του AIDS στα 80s, από μολυσμένη σύριγγα ηρωίνης. Κι ενώ οι γιατροί του έδιναν μόλις 30 μέρες ζωής, εκείνος είναι διατεθειμένος να δεχτεί αυτή τη θανατική ποινή.

Έπειτα από υπερεντατική έρευνα ανακαλύπτει ότι υπάρχει έλλειψη πιστοποιημένων φαρμάκων και θεραπειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε περνάει τα σύνορα και φτάνει Μεξικό, αγνοώντας τις οδηγίες του γιατρού του. Παρ’ όλο που είναι ομοφοβικός, ο Ρον συνασπίζεται με έναν αναπάντεχο σύμμαχο, έναν επίσης οροθετικό τρανσέξουαλ Ρέιον (Jared Leto).Οι ρόλοι αυτοί χάρισαν Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Α’ και Β’ ανδρικού ρόλου αντίστοιχα στους δύο πρωταγωνιστές.

Milk (2008)

O Sean Penn υποδύθηκε τον πρώτο ανοιχτά γκέι πολιτικό και ακτιβιστή Harvey Milk, στην ταινία του Gus Van Sant, κερδίζοντας το Βραβείο Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. H υπόθεση αφηγείται τους αγώνες του Milk για τα δικαιώματα των γκέι μια περίοδο που οι προκαταλήψεις και η βία ενάντια στο διαφορετικό ήταν πάγια τακτική.

Gia (1998)

Η Angelina Jolie στο ρόλο του πρώτου supermodel των 80s, Gia Carangi, που είναι εθισμένη στα ναρκωτικά, προσβλήθηκε από τον ιό του HIV και έχασε τη μάχη μόλις στην ηλικία των 26 ετών, κερδίζει την Χρυσή σφαίρα Ερμηνείας και στέλνει ένα μήνυμα για την επικινδυνότητα του ιού που δεν κάνει διακρίσεις.

120 χτύποι το λεπτό ( 2017)

O Robin Campillo με αυτή τη λυτρωτική ταινία μάς μεταφέρει στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οπότε οι ακτιβιστές της Act Up στο Παρίσι, πολλαπλασιάζουν τις δράσεις τους με σκοπό να ανατρέψουν τη γενική αδιαφορία απέναντι στον φονικό ιό. Ο νεοφερμένος στην ομάδα, Νατάν θα συγκλονιστεί από τη δυναμικότητα του Σον, ενός από τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης, που καταναλώνει τις τελευταίες του δυνάμεις του στη μάχη ενάντια στο κράτος και τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Bohemian Rhapsody (2019)

Η αυτοβιογραφική ταινία για τη ζωή του Φρέντι Μέρκιουρι, από τα πρώτα του χρόνια και την ραγδαία άνοδο των Queen, φτανει μέχρι την περίοδο, όπου πλέον έχοντας διαγνωσθεί θετικός στο AIDS, ο θρυλικός τραγουδιστής εμφανίζεται για τελευταία φορά στο «Live Aid», που θεωρείται μία από τις καλύτερες συναυλίες στην ιστορία της ροκ μουσικής.

An Early Frost (1985)

Ήταν η πρώτη αμερικάνικη ταινία που μίλησε ανοιχτά για το AIDS, αφηγούμενη τη ζωή ενός επιτυχημένου δικηγόρου (Aidan Quinn), που εξομολογείται στους γονείς του πως έχει μολυνθεί από τον ιό και πως είναι ομοφυλόφιλος. Αυτή η αποκάλυψη, αν και τους προκαλεί τρόμο, τους καλεί να σταθούν στο πλευρό του. Η ταινία κέρδισε 4 βραβεία Εmmy και μια Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ερμηνείας για την Sylvia Sidney.

Παλιοί Φίλοι (1989)

Η ταινία του 1989 του Norman René, που λίγα χρόνια αργότερα πέθανε από τον ιό, προσέγγισε το τρομακτικό, για την εποχή, θέμα του AIDS και τις τραγικές πτυχές του με έναν ευαίσθητο τρόπο. Ο René και ο σύντροφός του που ήταν σεναριογράφος της ταινίας έφτιαξαν ένα συγκινητικό οδοιπορικό της σχέσης τους και της πάλης τους με την αρρώστια, που καταλήγει σ’ ένα αισιόδοξο φινάλε για έναν κόσμο χωρίς Aids.

Όλα για τη μητέρα μου (1999)

Αν και δεν είναι μια ταινία που μιλάει αποκλειστικά για το θέμα του Αids, η δημιουργία του Pedro Almodovar, που κέρδισε το βραβείο Oscar καλύτερης ταινίας, αποτελεί μια γενναία και ειλικρινή καταγραφή της απώλειας και της δύναμης της ζωής. Σε αυτή, η Μανουέλα, όταν χάνει το 18χρονο γιο της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, αποφασίζει να πάει στη Βαρκελώνη για να αναζητήσει τον πατέρα του παιδιού της, με τον οποίο χώρισαν πριν γεννηθεί εξαιτίας της απόφασης του να γίνει τρανσέξουαλ. Στη διάρκεια αναζήτησης συναντά μια νεαρή καλόγρια, φορέα του AIDS και μια θεατρική σταρ. Ζει μια τραγωδία μέσα σε ένα κόσμο περιθωρίου, ώσπου τελικά καταφέρνει να οδηγηθεί στην κάθαρση.

TAGS




SHARE