Έλενα Χατζηαλεξάνδρου
Φωτογραφία: Έλενα Χατζηαλεξάνδρου
ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

«Το φιλί του Θεού»: Γιατί το βιβλίο της Έλενας Χατζηαλεξάνδρου έχει όλα τα φόντα να γίνει επιτυχημένη σειρά


Από την αγγλική ύπαιθρο στα λευκά σκανδιναβικά τοπία και από τις αμαξοστοιχίες του Παρισιού στα κρουαζιερόπλοια και τα αριστοκρατικά σαλόνια, η αστυνομική λογοτεχνία έβρισκε πάντα τον τρόπο τον χώρο και τον χρόνο να συναρπάζει τον αναγνώστη εξιχνιάζοντας σκοτεινά εγκλήματα και μυστηριώδεις εξαφανίσεις.

Κυριολεκτικά βουτώντας στο «Φιλί του Θεού», την πρώτη συγγραφική δουλειά της Έλενας Χατζηαλεξάνδρου, ο αναγνώστης γίνεται μέρος της πλοκής δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του, άλλοτε προχωρώντας και άλλοτε υποχωρώντας μπροστά στα στοιχεία μιας συγκλονιστικής υπόθεσης. Αλυσιδωτές αντιδράσεις, μυστικά και ψέματα σε ένα βιβλίο που αρνείσαι να αφήσεις από τα χέρια σου.

Ποιο είναι τελικά το μυστικό της καλής ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας; Μια κουβέντα με την Έλενα Χατζηαλεξάνδρου αποδεικνύεται διαφωτιστική.

Διαθέτετε ένα εντυπωσιακό βιογραφικό, τόσο σε καλλιτεχνικό επίπεδο, όσο και σε επιχειρηματικό. Ήταν προδιαγεγραμμένη πιστεύετε η μετάβασή σας στη συγγραφή;

Θεωρώ οτιδήποτε έχει να κάνει με την δημιουργική γραφή δεν μπορεί ποτέ να είναι προδιαγεγραμμένη εξέλιξη. Το ότι ασχολήθηκα με την παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών δεν σήμαινε αυτομάτως ότι θα μπορούσα ή ότι θα επιθυμούσα να γράψω. Η παραγωγή σε αρχικό στάδιο απαιτεί να διαθέτεις το αισθητήριο και την γνώση ώστε να επιλέξεις καλά σενάρια. Σε δεύτερο χρόνο ασχολείται με προϋπολογισμούς, οικονομικούς περιορισμούς και χρονικά περιθώρια. Όταν η ζωή σου περιστρέφεται γύρω από αριθμούς και επιχειρηματικές στρατηγικές σίγουρα δεν είναι προδιαγεγραμμένη τέτοιου είδους μετάβαση.

Η ιδέα για το «Φιλί του θεού» πώς προέκυψε; Ο τίτλος και το εξώφυλλο;

Η ιδέα μου γεννήθηκε όταν πρωτοδιάβασα για την θεωρία των υπερχορδών, την θεωρία Μ που περιγράφει πολλές διαστάσεις και δέκα εις την πεντακοσιοστή παράλληλα η πολλαπλά σύμπαντα. Αυτές οι θεωρίες αν και δεν έχουν πειραματικά αποδειχθεί θέτουν μια βάση προβληματισμού για το τι είναι πραγματικό και τι όχι. Την ζωή μας την βιώνουμε ως την μόνη πραγματικότητα και αυτό την κάνει αρκετά δραματική όταν τα πράγματα βγαίνουν από το πλάνο που είχαμε στο μυαλό μας ή όταν, την πόρτα μας, χτυπά το απρόβλεπτο. Με αυτές τις σκέψεις άρχισα να σχεδιάζω την ιστορία μου. Έτσι η ιστορία περιστρέφεται γύρω από ένα νεαρό επιστήμονα με εξειδίκευση στην ρομποτική. Κατά την διάρκεια κάποιων πειραμάτων κάνει μια μοναδική ανακάλυψη για το ανθρώπινο είδος. Αυτή η γνώση όμως φαίνεται να είναι ήδη γνωστή σε κάποια οργάνωση που προσπαθεί να αποτρέψει την δημοσιοποίηση της έρευνας του. Αρχικά ο τίτλος του βιβλίου ήταν «Η Αρχή» αλλά μετά από συζήτηση με την κυρία Λιβάνη προτάθηκε ο τίτλος «ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» και μου φάνηκε πολύ καλός. Οσον αφορά το εξώφυλλο, που στο μυαλό μου προσομοιάζει με τις αφίσες στον κινηματογράφο, μου προτάθηκαν κάποια εξώφυλλα αλλά αποφασίσαμε σε συνεργασία με την Παναγιώτα Λιβάνη να επιλέξουμε το συγκεκριμένο.

Πείτε μου λίγα λόγια για το βιβλίο. Διαβάζοντάς το παρατηρώ ότι έχει όλα τα στοιχεία μιας εντυπωσιακής σειράς δράσης, μυστηρίου, ενός κατασκοπευτικού θρίλερ.

Ναι ακριβώς πρόκειται για ένα βιβλίο που κάνοντας χρήση των στοιχείων της περιπέτειας και του κατασκοπευτικού θρίλερ κάνει μια απόπειρα να εκλογικεύσει το παράλογο που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όταν αδυνατούμε να απαντήσουμε σε βασικά υπαρξιακά ερωτήματα. Θέματα που αν και τα έχουμε καταχωνιάσει βαθιά στο μυαλό μας υποκρινόμενοι ότι δεν υπάρχουν, έρχεται η ζωή καθημερινά να μας τα υπενθυμίσει. Θα έλεγα λοιπόν ότι αν και το βιβλίο παρέχει μια εξήγηση, μια απάντηση προς αυτά τα ερωτήματα, εκ παραλλήλου καλεί τους αναγνώστες να αντιμετωπίσουν και αναλογιστούν την μοναδική αλήθεια που διέπει την ζωή μας και δεν είναι άλλο από το προσωρινό. Διαβάζοντας το βιβλίο, θα ήθελα ο αναγνώστης να αισθανθεί ότι η πραγματικότητα που βιώνει ίσως και να μην είναι η μοναδική αλήθεια. Άλλωστε πόσο αλήθεια περιέχει μια πραγματικότητα για την οποία δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα.

Πόσο χρόνο χρειαστήκατε για την έρευνα που κάνατε προκειμένου να είστε ακριβής στα επιστημονικά στοιχεία;

Με το «Το Φιλί του Θεού» ξεκίνησα ανάποδα. Από καιρό συγκέντρωνα επιστημονικά στοιχεία που επεδίωκαν να δώσουν μια εξήγηση ή έστω την υπόνοια μιας πιθανής εξηγήσεις για τα μεγάλα μυστήρια της ζωής. Και αναφέρομαι στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μας δηλαδή την γέννηση και τον θάνατό μας. Αυτά τα στοιχεία με καθοδήγησαν στην δημιουργία μιας ιστορίας που θα γινόταν το όχημα για να αναφερθώ σε τέτοιες ανακαλύψεις ή αληθινά περιστατικά που έμοιαζαν βγαλμένα από κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Ο Άλεξ και η Ρένα, έχουν στοιχεία από τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας;

Πάντα δανείζεσαι χαρακτηριστικά ανθρώπων που γνωρίζεις ή που σου έχουν κάνει εντύπωση αλλά κανένας από τους ήρωες μου δεν παραπέμπει ολοκληρωτικά σε κάποιον γνωστό μου. Οι χαρακτήρες μου είναι όλοι fictional.

Η Έλενα Χατζηαλεξάνδρου

Έχετε feedback από τους αναγνώστες σας;

Το feedback που έχω πάρει τόσο από ανθρώπους που εμπιστεύομαι όσο και από αναγνώστες είναι πάρα πολύ καλό. Το πιο σημαντικό είναι ότι το βιβλίο τους κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα, το διάβασαν εύκολα και γρήγορα, δυσκολεύτηκαν να το αφήσουν από τα χέρια τους και το χαρακτήρισαν ως «page turner». Όλα αυτά για μένα, που γράφω για πρώτη φορά, είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Διάβαζα κάπου ότι η J K Rowlands, έγραψε τον πρώτο Harry Potter με τη βοήθεια χιλιάδων post it. Ποιος είναι ο δικός σας τρόπος συγγραφής;

Αρχικά έχω την ιδέα. Αφού αποφασίσω το τέλος, σχεδιάζω την πλοκή. Δημιουργώ ένα «χάρτη» όπου τοποθετώ τις σκηνές-κεφάλαια τα οποία συνδέω με βελάκια. Έτσι έχω μια ξεκάθαρη εικόνα της εξέλιξης ενώ μπορώ να καταλάβω σε ποιο σημείο η ιστορία μου προχωρά σωστά ή χάνει «πόντο». Ταυτόχρονα ψάχνω στο διαδίκτυο προσπαθώντας να τεκμηριώσω η να εμπλουτίσω την ιστορία μου. Ενδέχεται να διαβάσω πολύ στην αρχή ή κατά την διάρκεια της συγγραφής ειδικά εάν υπάρχουν ιστορικά η επιστημονικά στοιχεία. Επίσης καταγράφω τα ονόματα των ηρώων μου, τα χαρακτηριστικά τους καθώς και τις σημαντικές χρονικές περιόδους της ζωής τους. Υπολογίζω με ακρίβεια τον χρονική εξέλιξη των γεγονότων. Τέλος κρατώ πολλές σημειώσεις, κάνω screenshots εάν διαβάσω κάτι ενδιαφέρον στο twitter η στο διαδίκτυο, εκτυπώνω, ή ηχογραφώ στο τηλέφωνο μου κάποια σκέψεις μου πχ καθώς οδηγώ.

Σας ανέφερα νωρίτερα ότι έχει όλα τα στοιχεία μιας σειράς! Και σκέφτομαι τώρα…δεν θα ήταν μια εξαιρετική παραγωγή για το Netflix;

Νομίζω ότι θα είχε ενδιαφέρον να γίνει τηλεοπτική σειρά για οποιοδήποτε κανάλι η πλατφόρμα απλά δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει μια αμιγώς ελληνική παραγωγή λόγω του υψηλού κόστους. Πάντως θα ήθελα να κάνω μία προσπάθεια να το προωθήσω προς εταιρίες του εξωτερικού.

«Το Φιλί του Θεού» κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο Λιβάνη





SHARE