Gucci Cosmos
Gucci Cosmos/ Φωτογραφία: Courtesy of Gucci
Gucci Cosmos
Φωτογραφία: Gucci
Gucci Cosmos
Φωτογραφία: Gucci
Gucci Cosmos
Φωτογραφία: Gucci
Gucci Cosmos
Φωτογραφία: Gucci
Gucci Cosmos
Φωτογραφία: Gucci
GUCCI COSMOS

Η έκθεση Gucci Cosmos κάνει στάση στο Λονδίνο


Η περιοδεύουσα έκθεση «Gucci Cosmos», αφιερωμένη στην ιστορία του διάσημου ιταλικού οίκου κάνει στάση στο Λονδίνο.

Ένα πολύχρωμο σύμπαν, πολυμορφικό και πολυδιάστατο, όπου η δημιουργικότητα και η αισθητική συνδυάζονται αριστοτεχνικά σε συλλογές που τιμούν την κλασική ιταλική κομψότητα, τις τάσεις του παρόντος και το όραμα του μέλλοντος. Κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να περιγράψει τον κόσμο του οίκου Gucci, που μετρά αισίως 102 χρόνια ιστορίας και επαναστατικής, από την εποχή των πρώτων επιτυχιών του ιδρυτή του, Guccio Gucci, την αριστεία του Tom Ford έως και την πιο πρόσφατη αποχώρηση του Alessandro Michele και την ανάληψη των καθηκόντων καλλιτεχνικού διευθυντή από τον Sabato De Sarno.

Αυτό το σύμπαν, λοιπόν, έρχεται να ξετυλίξει μπροστά στα μάτια τυχερών θεατών μια εντυπωσιακή έκθεση-ρετροσπεκτίβα, αφιερωμένη στην ιστορία του ιταλικού brand, η οποία «βουτά» στο παρελθόν και στα σημεία που καθόρισαν την πορεία του, έρχεται στο παρόν και ύστερα φεύγει για το μέλλον, αναδεικνύοντας την πρωτοποριακή ματιά και το όραμά του.

H περιοδεύουσα έκθεση φιλοξενείται στα 180 Studios, στο κέντρο της πόλης, σε μια καθηλωτική εξερεύνηση του αρχείου του οίκου. Την επιμέλεια υπογράφει η Ιταλίδα κριτικός μόδας Maria Luisa Frisa, με σκοπό η έκθεση να παραπέμπει στα ουράνια μοτίβα των αστερισμών, σαν να ταξιδεύει κανείς στον χρόνο -στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του οίκου.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στη Σαγκάη της Κίνας, με δραματικά σκηνικά από την Es Devlin και μια εκτεταμένη σειρά αντικειμένων από το αρχείο του Gucci. Η Devlin επιστρέφει και πάλι για το Gucci Cosmos στο Λονδίνο, με τη Βρετανίδα εικαστικό και σκηνογράφο να δημιουργεί διάφορους «κόσμους» στον εκθεσιακό χώρο -από αστραφτερούς διαδρόμους που παραπέμπουν σε σουρεαλιστικά catwalks, μέχρι ένα δωμάτιο γεμάτο με αιωρούμενα λουλούδια και μέλισσες που θυμίζουν το χαρακτηριστικό μοτίβο «Flora» του Gucci.

Η έκθεση Gucci Cosmos κάνει στάση στο Λονδίνο

Η έκθεση ξεκινά με ένα ακριβές αντίγραφο του κόκκινου λουστραρισμένου ασανσέρ του ξενοδοχείου Savoy, όπου ο ιδρυτής του οίκου Guccio Gucci εργαζόταν στα νιάτα του ως γκρουμ στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκεί, παρατήρησε για πρώτη φορά την αυξανόμενη ανάγκη της ελίτ για πρακτικές αλλά και κομψές αποσκευές, σε έναν κόσμο που άλλαζε με γοργούς ρυθμούς (όπως διευκρινίζουν οι ξεναγοί της έκθεσης, το συγκεκριμένο ασανσέρ ήταν το πρώτο που λειτούργησε στο Λονδίνο και χρειαζόταν επτά λεπτά για να ανέβει στον τελευταίο όροφο, κατά τη διάρκεια των οποίων οι καλεσμένοι απολάμβαναν ένα ποτό μετά μουσικής). Έτσι, ο Guccio Gucci γύρισε στη Φλωρεντία και ίδρυσε τον οίκο Gucci με σκοπό να φτιάχνει αποσκευές το 1921. Ένας ακόμα φόρος τιμής στις ρίζες του οίκου αποτελεί το αντίγραφο του θόλου της εκκλησίας Santa Maria del Fiore (τον οποίο σχεδίασε τον 15ο αιώνα ο Φιλίπο Μπρουνελέσκι), το οποίο βρίσκεται στην είσοδο της έκθεσης.

Η έκθεση ξεκινά με ένα ακριβές αντίγραφο του κόκκινου λουστραρισμένου ασανσέρ του ξενοδοχείου Savoy

Μια δαιδαλώδης σειρά από περιστρεφόμενες πόρτες οδηγεί τον επισκέπτη στα δωμάτια της έκθεσης. Το δωμάτιο «Portal» κάνει focus στα πρώτα χρόνια της ιστορίας του οίκου, όπου ένας περιστρεφόμενος διάδρομος αποσκευών παρουσιάζει εκπληκτικές βαλίτσες, μπαούλα και καπελιέρες, από το αρχείο του οίκου, αλλά και από πρόσφατους σχεδιαστές του. Από την άλλη, το δωμάτιο «Zoetrope» είναι εμπνευσμένη από την κινούμενη εικόνα του φωτογράφου Eadweard Muybridge -την εφεύρεση που έγραψε ιστορία το 1878- και περιλαμβάνει εικόνες με κινούμενα πλάνα αλόγων, αλλά και κομμάτια εμπνευσμένα από την ιππασία, από διάφορες εποχές του οίκου Gucci.

Portal
Zoetrope

Στο «Two» ένα ζευγάρι τεράστιων λευκών φιγούρων από ρητίνη -η καθεμία ξαπλωμένη στο πλάι και εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Τζόναθαν Σουίφτ «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ» του 1726, ενώ το «Archivio» και το «Cabinet of Wonders» -ίσως τα κορυφαία σημεία της έκθεσης- παρουσιάζουν πολύτιμα αντικείμενα από το αρχείο του οίκου. Τέλος, το «Carousel» είναι ένα ταξίδι στην πορεία των διάφορων δημιουργικών διευθυντών του οίκου -από τον Tom Ford στον Alessandro Michele και από τη Frida Giannini στον σημερινό δημιουργικό διευθυντή Sabato de Sarno – και περιγράφεται ως μια επίδειξη μόδας, που δεν απεικονίζει μια συγκεκριμένη συλλογή ούτε μια συγκεκριμένη σεζόν, αλλά το πώς ο Gucci σημάδεψε ανεξίτηλα τη μόδα.

Two
Archivio
Cabinet of Wonders

Το τελευταίο μέρος της έκθεσης -που προστέθηκε ειδικά για την λονδρέζικη εκδοχή της- είναι αφιερωμένη στο μέλλον του οίκου υπό τον De Sarno, ο οποίος παρουσίασε την πρώτη του συλλογή ως δημιουργικός διευθυντής τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μιλάνο. Βυθισμένο στο κόκκινο, ένα χρώμα που ο De Sarno έχει πει ότι θα είναι κεντρικό στη θητεία του, και εμπνευσμένο από τους κόκκινους τοίχους του ανελκυστήρα του «Savoy», το «δωμάτιο του μέλλοντος» εντυπωσιάζει, ενώ μια οθόνη παρουσιάζει μέσα από ένα ιδιαίτερο κολάζ τις πηγές έμπνευσης του Ιταλού σχεδιαστή, όπως αποσπάσματα ποίησης, ωκεανοί, κεριά και πόλεις. Όπως και η πρώτη του συλλογή, το δωμάτιο έχει τίτλο «Gucci Ancora», μια ιταλική λέξη που μεταφράζεται ως «ακόμα».

Gucci Ancora

«Είναι κάτι που εξακολουθείς να έχεις, αλλά θέλεις περισσότερο από αυτό, επειδή σε κάνει ευτυχισμένο» εξηγεί ο De Sarno.

Η έκθεση Gucci Cosmos παρουσιάζεται στο 180 Studios του Λονδίνου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Φωτογραφίες: Courtesy of Gucci

19 Oct 2023