ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ξαναβλέποντας το «Mine», το βραβευμένο ελληνικό animation για την ψυχική υγεία


Μέσα σε μόλις 8 λεπτά, το animation φιλμ Mine, καταφέρνει να διηγηθεί μια ολοκληρωμένη ιστορία με τρόπο άμεσο, έξυπνο και ουσιαστικό.

Η ιστορία της Amina είναι ένα σχόλιο για την ψυχική υγεία, μια ματιά στον ιδιωτικό κόσμο μιας νεαρής γυναίκας, όταν αυτός αρχίζει να σκοτεινιάζει.

Το στοιχείο της συμπύκνωσης, τα καλαίσθητα visuals και η τρυφερή μουσική θα ήταν σίγουρα ανάμεσα στους παράγοντες που έφεραν το Mine στην πρώτη θέση του διεθνούς διαγωνισμού Cannes - World film festival, το 2022.

Η δημιουργός του Mine, η 30χρονη Δάφνη Ξουράφη, είχε δηλώσει στο Bovary ότι ο στόχος της ήταν να διευρύνει την ορατότητα των ζητημάτων ψυχικής υγείας και να αποτυπώσει μια πραγματικότητα που είχε βιώσει τόσο η ίδια όσο και κοντινά της πρόσωπα.

«Βάσισα την πρωταγωνίστρια σε μία φίλη μου από την Αμερική που έχει περάσει πολύ δύσκολα και θυμάμαι πόσο είχα προσπαθήσει να την βοηθήσω έμπρακτα όταν "χανόταν". Είναι μια θέση στην οποία έχω και εγώ βρεθεί στο παρελθόν, μια συνθήκη που γνωρίζω. Ήθελα να δείξω ότι πάντοτε εμείς κρατάμε το κλειδί, αλλά το να κάνει reach out ένας φίλος μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Η επιλογή όμως είναι πάντα δική μας, το αν θα αφήσουμε τους άλλους να μας ξαλαφρώσουν, να πάρουν λίγο από το βάρος μας. Δεν ήθελα να μιλήσω πιο συγκεκριμένα για την θεραπεία και την ψυχανάλυση αλλά να κάνω ένα πιο γενικό σχόλιο, με το οποίο να μπορούν να ταυτιστούν περισσότεροι άνθρωποι», εξηγεί η Δάφνη.

Η πλοκή του Mine

H Αμίνα κλείνει την πόρτα πίσω της και ξεκινά την πρωινή της βάρδια.

Δουλεύει από το σπίτι της, ένα διαμέρισμα στην καρδιά της μεγάλης πόλης. Οι ώρες περνούν, τα δάχτυλά της τρέχουν στο πληκτρολόγιο και η ίδια δουλεύει μηχανικά, αγχωμένη και χαμένη στις σκέψεις της.

Το κινητό της χτυπά δίπλα της, αλλά εκείνη δεν το ακούει καθώς βυθίζεται μεταφορικά και κυριολεκτικά στις σκέψεις της. Και μετά, η πραγματικότητα της Αμίνα παίρνει μια αναπάντεχη τροπή.

Δείτε εδώ το trailer του Mine

SHARE