ποιήτρια στο Met Museum
Φωτογραφία: The Met Museum
17|11|2023 08:55
SHARE
INFORMATION DESK

Αμερικανίδα ποιήτρια δούλευε 5 χρόνια στην υποδοχή του Met Museum -Το νέο της βιβλίο μιλά για αυτό


«Πού είναι η τουαλέτα;», «Πού είναι η τουαλέτα;», «Μπορείτε να με κατευθύνετε στις ανδρικές τουαλέτες;».

Αυτό που μόλις διαβάσατε είναι στίχος ποιήματος, και δεν θα μπορούσε να μην είναι, αφού το ποίημα αφορά την υποδοχή του Met Museum της Νέας Υόρκης και αυτή είναι η συχνότερη ερώτηση που καλούταν να απαντήσει η συγγραφέας του ποιήματος, Robyn Schiff.

Η Schiff, μια Αμερικανίδα ποιήτρια και καθηγήτρια Αγγλικών, έψαχνε μια δουλειά στη Νέα Υόρκη για να χρηματοδοτήσει το συγγραφικό της όραμα.

Όταν έμαθε ότι το Μητροπολιτικό Μουσείο προσλάμβανε υπαλλήλους έκανε αίτηση και τελικά έγινε δεκτή για να δουλέψει στην υποδοχή, δηλαδή στο διάσημο οκταγωνικό information desk που δεσπόζει στην είσοδο του μουσείου.

«Σε μία από τις συνεντεύξεις για τη θέση, κάποιος μου είπε ότι για το υπόλοιπο της ζωής μου θα έχω μια ιδιαίτερη σχέση με αυτό το κτήριο και τα αντικείμενα μέσα σε αυτό, και ότι το να μπαίνω κάθε μέρα σε αυτό τον χώρο θα άλλαζε τη ζωή μου. Και πράγματι, έτσι έγινε», δηλώνει στους New York Times η Schiff.

Η Schiff αφομοίωσε όλες τις εμπειρίες που απέκτησε στο διάστημα πέντε χρόνων, από το 1995 ως το 2000 όπου δούλευε, με κάποια διαλείμματα, στο Met και τις διοχέτευσε σε ένα μεγάλο ποίημα που εκδόθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Το «Information Desk: an epic» εκτείνεται σε περίπου 100 σελίδες και κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Penguin, με ένα καλόγουστο, κίτρινο εξώφυλλο.

Το Μητροπολιτικό Μουσείο, που διατηρεί δραστήρια κανάλια στο Youtube και το Instagram με καλογυρισμένα βίντεο και shorts, φιλοξένησε την πρώην υπάλληλό του σε ένα 6λεπτο βίντεο, στη διάρκεια του οποίου η Schiff παίρνει και πάλι τη θέση της πίσω από την γραμματεία και περιηγείται στα αγαπημένα της σημεία του μουσείου.

Όπως λέει η Schiff στους Times, είναι αμέτρητες οι φορές που κλήθηκε να διαχειριστεί αιτήματα παντελώς άσχετα με το περιεχόμενο του μουσείου, όπως το να κατευθύνει κάποιον στα Ελγίνεια Μάρμαρα, στην πτέρυγα με τους δεινόσαυρους ή ακόμη και συμβουλέψει κάποιον για τα δρομολόγια του μετρό.

Από την άλλη, η σχέση που απέκτησε με τα εκθέματα μέσω των μόνιμων αλλά και των περιοδικών εκθέσεων, οι αντιδράσεις που προκάλεσαν κάποιες καλλιτεχνικές αποφάσεις του μουσείου και οι τυχαίες, ενίοτε επεισοδιακές συναντήσεις της με διάσημες προσωπικότητες άνοιξαν τους ορίζοντές της και αποτέλεσαν υλικό για την ποιητική της δημιουργία.





SHARE