Madonna Sex
Φωτογραφία: Instagram/ @stevenmeiselofficial
MADONNA

«Sex»: Σε δημοπρασία φωτογραφίες από το εμβληματικό και αμφιλεγόμενο λεύκωμα της Μαντόνα


Πριν από 30 χρόνια, το λεύκωμα «Sex» της Μαντόνα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά, προκαλώντας κυριολεκτικά παγκόσμιο σκάνδαλο.

Αναμφίβολα, μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες στην καριέρα της Μαντόνα είναι εκείνη όπου τη βλέπουμε ολόγυμνη, με mules κι ένα τσιγάρο στο στόμα, να κρατά ένα τσαντάκι και να κάνει ωτοστόπ στο Μαϊάμι. Ήταν το 1992 και η «βασίλισσα» είχε μόλις κυκλοφορήσει ένα από τα πιο σκανδαλώδη και αισθησιακά λευκώματα στην ιστορία της pop κουλτούρας, το «Sex», με τα κλικ να φέρουν την υπογραφή του Steven Meisel.

Κηρύττοντας την ανάγκη της σεξουαλική απελευθέρωσης και υποστηρίζοντας σθεναρά τη γυναικεία χειραφέτηση, την απόλαυση των γυναικών στο σεξ, αλλά και τον gay έρωτα -σε μια εποχή όπου το AIDS ήταν σε έξαρση και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις ήταν κατακριτέες από την κοινωνία-, η Μαντόνα εκτέθηκε -κυριολεκτικά και μεταφορικά- στο κοινό, με ένα coffee table book που έμελλε να προκαλέσει σάλο και να κερδίσει τον τίτλο του coffee-table book με τις καλύτερες και πιο γρήγορες πωλήσεις ever (που κρατά έως και σήμερα). Οι σελίδες του φιλοξενούσαν φωτογραφίες της ίδιας αλλά και γνωστών ονομάτων της εποχής, όπως του supermodel Ναόμι Κάμπελ, του ράπερ Vanilla Ice -ο οποίος τότε βρισκόταν σε σχέση με τη Μαντόνα (μάλιστα ο ίδιος αργότερα είπε ότι μετάνιωσε για τη συμμετοχή και ήταν ένας από τους λόγους που το ζευγάρι χώρισε) και η σοσιαλιτέ Tatiana von Fürstenberg.

Τα soft πορνό κλικ της τραγουδίστριας με σαδομαζοχιστικό flair συνόδευσαν το εμβληματικό άλμπουμ «Erotica», που κυκλοφόρησε μια ημέρα πριν -ένας επίσης ύμνος στη σαρκική απόλαυση, τον πολυερωτισμό και τις ομοφυλοφιλικές τάσεις. Τελικά, το λεύκωμα έκατσε για τρεις εβδομάδες στο νούμερο ένα στη λίστα με τα best-seller των New York Times και πούλησε πάνω 1,5 εκατομμύρια αντίτυπα.

Φωτογραφία: Instagram/ @stevenmeiselofficiαal

«Πέρασα τα επόμενα χρόνια δίνοντας συνεντεύξεις σε στενόμυαλους ανθρώπους που προσπάθησαν να με ντροπιάσουν, επειδή ήθελα, σαν γυναίκα, να ενδυναμώσω τον εαυτό μου. Με αποκάλεσαν πόρνη, μάγισσα, αιρετική και διάβολο» είπε η Μαντόνα πρόσφατα για το αμφιλεγόμενο βιβλίο της, το οποίο το Βατικανό κατακεραύνωσε και σε μερικές χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Ιρλανδία, απαγορεύτηκε.

Σε δημοπρασία οι φωτογραφία του επικού λευκώματος «Sex» της Μαντόνα:

Σήμερα, πάνω από 30 χρόνια μετά, πάνω από 40 φωτογραφίες που συμπεριλήφθηκαν στο επικό coffee-table book θα είναι για πρώτη φορά διαθέσιμα προς αγορά, στο πλαίσιο των εορτασμών των 30 ετών από την κυκλοφορία του, καθώς θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Christie’s New York τον Οκτώβριο, με τις τιμές να κυμαίνονται από 50 έως 300 χιλιάδες δολάρια, σύμφωνα με τον Darius Himes, αναπληρωτής πρόεδρος και διεθνής επικεφαλής των φωτογραφιών του οίκου δημοπρασιών -μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τη στήριξη της ΜΚΟ Raising Malawi, την οποία ίδρυσε η Μαντόνα το 2006 και βοηθά τα παιδιά της αφρικανικής χώρας.

Φωτογραφία: Instagram/ @stevenmeiselofficiαal

Οι φωτογραφίες θα είναι υπογεγραμμένες από τη Μαντόνα και τον Steven Meisel, οι οποίοι μάλιστα τις επέλεξαν προσωπικά, μαζί με τον Anthony Vaccarello, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου Saint Laurent -ο οποίος πέρυσι επιμελήθηκε την επετειακή έκδοση του «Sex», που περιλάμβανε 800 αντίτυπα υπογεγραμμένα από τη Μαντόνα, τα οποία έγιναν sold out.

31 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το Sex θεωρείται μια από τις πιο cult στιγμές των ‘90s και από τα πιο iconic και αμφιλεγόμενα φωτογραφικά λευκώματα.

SHARE