ζευγάρι χαμογελά
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

«Τελειώνει με εμάς»: Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για την κακοποίηση που έγινε best seller στους Νew York Times


Πόσες φορές δεν έχουμε νιώσει ότι ένα βιβλίο μας σημάδεψε, μας άλλαξε τη ζωή;

Στα βιβλιοφιλικά book clubs, στις λογοτεχνικές σελίδες και στις συζητήσεις μεταξύ φίλων, οι βιβλιόφιλοι ανά τον κόσμο δεν χορταίνουν να περιγράφουν το πόσο ταυτίστηκαν με κάποιον λογοτεχνικό ήρωα, πόσο πόνεσαν, χάρηκαν, συγκλονίστηκαν και λυτρώθηκαν μαζί του, σαν να ήταν κάποιος δικός τους άνθρωπος, ένα υπαρκτό πρόσωπο στη ζωή τους.

Οι συγγραφείς, άλλωστε, γνωρίζουν καλά τα μυστικά μιας τέτοιας σχέσης και πλάθουν τους ήρωές τους με τέτοιο τρόπο ώστε να «βγαίνουν έξω» από τις σελίδες τους, να κάθονται δίπλα στον αναγνώστη, πίνοντας και εκείνοι τον καφέ τους, δοκιμάζοντας τις απογοητεύσεις και τις ανατροπές της ζωής αλλά και διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην χαρά και την ηρεμία.

Η χρονιά που φεύγει ήταν πολύ γεμάτη και ιδιαίτερα φορτισμένη για πολλούς λόγους -ήταν όμως μια σημαντική χρονιά για τις γυναίκες. Οι φρικτές γυναικοκτονίες μας γέμισαν πόνο και θλίψη αλλά έριξαν φως στο ζήτημα της έμφυλης βίας, της ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης και έφεραν τη συζήτηση για τις κακοποιητικές σχέσεις σε πρώτο πλάνο.

Έτσι, η κάθε γυναίκα στον χρόνο της και στους ρυθμούς της, με τους τρόπους που λειτουργούν καλύτερα για εκείνη, εξοικειώνεται με αυτές τις αφηγήσεις και μαθαίνει πώς να τις αντιμετωπίζει, πώς να βοηθά τον εαυτό της αλλά και άλλες γυναίκες που μπορεί να βρίσκονται σε κακοποιητικές σχέσεις. Κυρίως, μαθαίνει την πολυπλοκότητα μιας κακοποιητικής σχέσης και τους ψυχολογικούς μηχανισμούς που την συντηρούν.

κοπέλα κοιτάζει στο παράθυρο

Αν λοιπόν η σκληρή πραγματικότητα μας έκανε να θέλουμε να πατήσουμε τον διακόπτη του «off» και να κουλουριαστούμε στο κρεβάτι μας διαβάζοντας ένα βιβλίο, άλλο τόσο μας έκανε να θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για αυτήν, ακόμη και με τον πιο «προστατευμένο» τρόπο της λογοτεχνίας.

Ίσως οι εικόνες αληθινής ζωής, τυλιγμένες στον ανάλαφρο μανδύα των λέξεων να είναι αυτές που έκαναν το μυθιστόρημα της Colleen Hoover «Τελειώνει με εμάς» να μείνει για 11 συνεχόμενες εβδομάδες στα best sellers των New York Times.

H νεαρή Λίλι Μπλουμ, αφήνει πίσω της μια δύσκολη ζωή στο Μέιν, σπουδάζει και μετακομίζει στη Βοστώνη όπου ανοίγει το δικό της ανθοπωλείο. Εκεί θα γνωρίσει με κάπως αναπάντεχο τρόπο τον Ράιλ, έναν γοητευτικό νευροχειρουργό, ο οποίος θα μπει αποφασιστικά στη ζωή της, όταν η Λίλι προσλαμβάνει (χωρίς να το ξέρει) την αδερφή του στο ανθοπωλείο της.

Ο Ράιλ είναι δυναμικός και πεισματάρης και φαίνεται διατεθειμένος να κερδίσει τη Λίλι με κάθε τρόπο, αν και ως τότε απέφευγε συστηματικά τη δέσμευση. Η Λίλι ενδίδει και η ζωή της ξαφνικά μοιάζει να βρίσκει τη δικαίωση και την πληρότητα που αποζητούσε.

Όμως, αυτή η όμορφη «ανθισμένη» επιφάνεια κρύβει αναπόφευκτα σκοτάδια και επικίνδυνες ρωγμές.

Παράλληλα με την εξέλιξη της πλοκής στο παρόν, το «Τελειώνει με εμάς» μας τροφοδοτεί με flashbacks στα εφηβικά χρόνια της ηρωίδας. Η Λίλι διαβάζει το ημερολόγιο που κρατούσε όταν ήταν δεκαπέντε ετών, και συγκεκριμένα τις σελίδες όπου γράφει για την γνωριμία της με τον Άτλας-το άστεγο, έφηβο αγόρι που ζούσε στο εγκαταλελειμμένο σπίτι της γειτονιάς της. Η έφηβη Λίλι δείχνει καλοσύνη και συμπόνια στον Άτλας και αυτό που αρχίζει ως φιλία, εξελίσσεται στον πρώτο τους έρωτα. Εκτός από τα όμορφα συναισθήματα, σκοτεινά μυστικά που εκμυστηρεύονται ο ένας στον άλλο τους δένουν ακόμα περισσότερο.

δίσκος με βιβλίο

Πίσω στο παρόν, ο Άτλας έχει καταφέρει να φτιάξει τη ζωή του και έχει γίνει ένας πετυχημένος σεφ. Όταν εμφανίζεται ξανά, τελείως ξαφνικά στη ζωή της Λίλι, η εύθραυστη ισορροπία που έχει πετύχει ως τότε, κλονίζεται, και η σχέση της με τον Ράιλ μπαίνει σε νέα προοπτική. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά όσο δείχνουν και η ζωή δεν χωρίζεται σε νικητές και χαμένους. Αντίθετα, όλοι οι άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες του παρόντος, αλλά κυρίως να παλέψουν με τους προσωπικούς τους δαίμονες.

Το «Τελειώνει με εμάς» είναι ένα μυθιστόρημα που, κυριολεκτικά, δεν άφησα από τα χέρια μου. Προσεγγίζει ένα βαθύ, κοινωνικό ζήτημα -τις κακοποιητικές σχέσεις και το αποτύπωμά τους στις ψυχές των ανθρώπων -αλλά αγγίζει το θέμα με τρυφερότητα και αρκετά ρομαντικά, περνώντας ταυτόχρονα το μήνυμα που θέλει.

Η Colleen Hoover άνοιξε κυριολεκτικά την ψυχή της, ανέτρεξε σε δικά της βιώματα και έγραψε μία ιστορία που άγγιξε και αγγίζει χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο, ντύνοντας μια τραυματική εμπειρία με τον προστατευτικό μανδύα της λογοτεχνίας.

Στο σημείωμά της στο τέλος του βιβλίου η συγγραφέας εξηγεί πως η έμπνευση της για το βιβλίο βασίστηκε σε αληθινά γεγονότα, συγκεκριμένα στην ιστορία της μητέρας της, η οποία εγκατέλειψε τον πατέρα της όταν οι κόρες της ήταν πολύ μικρές.

«Αυτό το βιβλίο είναι διαφορετικό. Δεν ήταν ψυχαγωγία για εμένα. Ήταν ό,τι πιο επώδυνο έχω γράψει. Κάποιες φορές θέλησα να πατήσω "Διαγραφή", να ξαναγράψω κάποιες σκηνές και να τις αντικαταστήσω με έναν χαρακτήρα που θα έπαιρνε τις σωστές αποφάσεις σε κάθε στιγμή. Όμως οι ήρωές μου δεν ήταν αυτοί. Η ιστορία μου δεν ήταν αυτή. Ήθελα να γράψω κάτι ρεαλιστικό για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η μητέρα μου –την κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλές γυναίκες».

H ηρωίδα μας, η Λίλι Μπλουμ ανθίζει, όπως υποδηλώνει το όνομά της («bloom» στα αγγλικά σημαίνει «ανθίζω») αλλά με έναν ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο. Ανθίζει όπως ανθίζει ένα ταλαιπωρημένο λουλούδι που τεντώνει ξανά τον μίσχο του, περήφανα αλλά με ευαισθησία.

Και αναζητώντας τον δρόμο προς το φως, η Λίλι δίνει μια υπόσχεση. «Το πέρασε η μητέρα μου. Το πέρασα εγώ. Ανάθεμά με αν επιτρέψω να το περάσει και η κόρη μου. Τη φιλάω στο μέτωπο και της δίνω μια υπόσχεση: "Τελειώνει εδώ. Με εσένα και με εμένα. Τελειώνει με εμάς"».

SHARE