Kάννες Ούρσουλα Άντρες
Η Ούρσουλα Άντρες στις Κάννες/Φωτογραφία: AP Images
14|05|2020 15:03
SHARE
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ

Φεστιβάλ Καννών: Η δεύτερη φορά στην ιστορία του που ακυρώθηκε -Την πρώτη ήταν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο


Στις 12 Μαΐου κανονικά θα ξεκινούσε το Φεστιβάλ των Καννών, μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις για την κινηματογραφική βιομηχανία. Όμως οι προβολείς δεν άναψαν, και οι πόρτες των σκοτεινών αιθουσών έμεινα κλειστές, μετά από 35 χρόνια, γεγονός που θα σημάνει την αρχή πολλών και σημαντικών αλλαγών.

Να θυμίσουμε για την ιστορία, ότι μόνο μια φορά το Φεστιβάλ είχε ακυρωθεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ τα γεγονότα του ‘68 ανάγκασαν τους υπεύθυνους σε διακοπή της διοργάνωσης που είχε ήδη κάνει πρεμιέρα.

Ο Τιερί Φρεμό, γενικός διευθυντής του Φεστιβάλ, όχι από το κόκκινο χαλί όπως θα περιμέναμε, αλλά με αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Screen international» εξέφρασε την βαθιά του λύπη για τα γεγονότα, που οδήγησαν στην ακύρωση του ιστορικού θεσμού, πράγμα όμως που, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του, αντιμετωπίζει με ψυχραιμία. Πάντως υπήρξε σαφής, λέγοντας πως το φετινό φεστιβάλ είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί σε άλλη ημερομηνία τουλάχιστον στη ζωντανή του μορφή, οπότε οι προετοιμασίες που θα αρχίσουν θα αφορούν στο 2021.

Φωτογραφία: AP Images

Τι θα γίνει όμως με τις ταινίες που θα συμμετείχαν φέτος στο φεστιβάλ; Ο Φρεμό ανακοίνωσε πως τον Ιούνιο θα δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με το επίσημο πρόγραμμα, και οι ταινίες θα προβληθούν σε επιλεγμένους κινηματογράφους, καθώς πρέπει να στηριχθούν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά δεν θα υπάρχουν βραβεία. Το πρόβλημα όμως είναι πως το πρόγραμμα τον Απρίλιο ήταν έτοιμο μόνο κατά το 20%, καθώς η πανδημία δυσκόλεψε τα μέλη της επιτροπής να παρακολουθούν ταινίες. Η βασική δουλειά λοιπόν έγινε από τα σπίτια, πράγμα που ο ίδιος βρήκε αρκετά εποικοδομητικό δεδομένων των συνθηκών. Πάντως φαίνεται πως ο κορωνοϊός έχει πλήξει περισσότερο τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές παραγωγές, καθώς οι αιτήσεις από την Ασία παραμένουν αρκετά μεγάλες.

Η σημαντική είδηση όμως είναι ότι οι Κάννες μάλλον θα συνεργαστούν με άλλα μεγάλα φεστιβάλ, όπως της Βενετίας και του Τορόντο προκειμένου να στηρίξουν την Έβδομη Τέχνη και τους δημιουργούς τους. Με σύνθημα «οι Κάννες έξω από τα τείχη», ο Φρεμό ανακοίνωσε πως με τη Βενετία συγκεκριμένα σχεδιάζουν να παρουσιάσουν από κοινού ταινίες. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το «French Dispatch», τη νέα δημιουργία του Γουές Άντερσον, αλλά και το «Three Stories» του Νάνι Μορέτι χωρίς όμως να αποκλείεται το γεγονός οι συγκεκριμένες ταινίες να αποφασίσουν πως θα ακολουθήσουν μια άλλη διαδρομή.

Φέτος πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο Σπάικ Λι, ο οποίος σύμφωνα με τον Φρεμό δήλωσε πως έχει εμπιστοσύνη στον θεσμό, οπότε δεν αποκλείεται του χρόνου το όνομα του να επανέλθει.

Όσο για την επόμενη μέρα, μοιάζει αισιόδοξος, αν και αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν όσοι απασχολούνται στον χώρο του κινηματογράφου, από τον πιο διάσημο σκηνοθέτη μέχρι τον ιδιοκτήτη της πιο μικρής αίθουσας. «Η ανακοίνωση πως ο κινηματογράφος πεθαίνει δεν είναι καινούργια. Όλοι όμως επιστρέφουν σε αυτόν αργά ή γρήγορα », είπε, καλώντας το κοινό να στηρίξει τις αίθουσες πηγαίνοντας σε αυτές.

SHARE