TV SERIES

Είδαμε την αστυνομική σειρά «Μare of Easttown» με την Κέιτ Γουίνσλετ


Η νέα παραγωγή του HBO, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε από το κανάλι της Vodafone TV, είναι ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά, άλλα και πρωτότυπα crime series της φετινής χρονιάς, που ήδη έχει ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Σε μια αμερικανική επαρχία, η επιθεωρητής Μέαρ, που αργότερα θα μάθουμε πως ακολούθησε αυτή την καριέρα λόγω της λατρείας που έτρεφε για τον επίσης αστυνομικό πατέρα της, προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα της δικής της οικογένειας και ταυτόχρονα της κοινότητας όπου ζει. Δίκαιη, αλλά και εύθικτη, η Μέαρ αγαπάει τους συντοπίτες της, προσπαθεί να σταθεί δίπλα τους στις δυσκολίες και ταυτόχρονα να αποδώσει τη δικαιοσύνη.

Από την άλλη πλευρά, στην προσωπική της ζωή, παλεύει να τα βγάλει πέρα με την έφηβη κόρη της, τη μητέρα της, τον πρώην σύζυγό της, που ετοιμάζεται να αρραβωνιαστεί, και το εγγόνι της- ναι, η Γουίνσλετ, ετών σαράντα πέντε, παίζει τη γιαγιά! Κι ενώ η καθημερινότητά της ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς, παρακολουθούμε την παράλληλη  ιστορία μιας έφηβης μητέρας, που δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με τον πατέρα του παιδιού της, και συνεχώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την κακοποιητική συμπεριφορά τόσο του δικού της πατέρα όσο και της καινούργιας φιλενάδας του πρώην της.

Όταν η νεαρή βρεθεί δολοφονημένη στο δάσος, η Μέαρ με τη βοήθεια ενός νεότερου συνάδελφού της –που κυριολεκτικά της βγάζει το λάδι με την αφέλειά του- αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση. Κι όπως συμβαίνει στις αστυνομικές σειρές, ένα κουβάρι μυστικών και ψεμάτων που ταλανίζουν τη μικρή ειδυλλιακή πόλη, έρχεται στην επιφάνεια. Μόνο που εδώ έχουμε μια καινοτομία: παράλληλα με το αστυνομικό μέρος, παρακολουθούμε την εξέλιξη των σχέσεων στην οικογένειά της Μέαρ, αλλά και την εσωτερική διαδρομή μιας γυναίκας, που στη μέση ηλικία παλεύει να αποδείξει πως δεν έχει ξοφλήσει ακόμα.

HBO max

Η υπογραφή της Κέιτ Γουίνσλετ στην παραγωγή -έναν ρόλο που η οσκαρική ηθοποιός αναλαμβάνει για πρώτη φορά στην καριέρα της- δηλώνει πολλά. Ναι μεν, η Μέαρ είναι ένας χαρακτήρας σύνθετος, που μια καλή ηθοποιός θα ήθελε παίξει, αλλά πολλοί ίσως αναρωτηθούν γιατί άραγε η πολυζήτητη Γουίνσλετ επέλεξε αυτή τη σειρά -και μάλιστα μετά από δέκα χρόνια απουσίας από την τηλεόραση- για να κάνει το ντεμπούτο της στην παραγωγή;

Το γεγονός ότι παίζει τον ρόλο μιας γιαγιάς, που όμως «δεν κάνει σεξ ως γιαγιά», όπως η ίδια λέει στην ερωτική της συνεύρεση με τον πάντα γοητευτικό Γκάι Πιρς, είναι μια δήλωση για την κατάσταση που βιώνουν οι γυναίκες στην κινηματογραφική βιομηχανία σήμερα. Το έχει πει ήδη ξεκάθαρα η Τζέσικα Λανγκ: «Δεν υπάρχουν πια ρόλοι για μένα στο σινεμά, μόνο στην τηλεόραση». Η Γουίνσλετ μάλλον έλαβε καλά υπόψη της αυτή την ατάκα και αποφάσισε να δείξει πως ακόμα και μετά από τα σαράντα μια γυναίκα μπορεί να είναι μάχιμη επαγγελματικά, επιθυμητή σεξουαλικά και ταυτόχρονα να προσφέρει στην κοινωνία μέσα από την αναντικατάστατη εμπειρία της. Έτσι αναλαμβάνει τον ρόλο της Μέαρ σαν να μιλάει εξ ονόματος όλων των γυναικών, που ο ηλικιακός ρατσισμός της σύγχρονης εποχής θέλει να τις παροπλίσει και να τις βγάλει στο περιθώριο.

HBO max

Έχουμε λοιπόν μια μίνι αστυνομική σειρά, με ωραίες ατμόσφαιρες και σασπένς, διά χειρός του Κρεγκ Ζόμπελ  («The Leftovers», «Westworld» και «American Gods»), που επιλέγει σαφώς να δίνει το προβάδισμα σε ευρύτερα κοινωνικά θέματα, όπως τα ναρκωτικά, οι γονεϊκές σχέσεις, η κακοποίηση παντός είδους, ή η ψυχική ασθένεια, παρά στην επίλυση ενός φόνου και μόνο. Ενδιαφέροντες χαρακτήρες που ξεδιπλώνονται από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, η τέλεια εικόνα μιας «υπέροχης κωμόπολης» που όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά κανείς ουσιαστικά δεν ξέρει τον άλλον, τραύματα ενός καλά  συγκεκαλυμμένου παρελθόντος και αυτή η αίσθηση της καταιγίδας που έρχεται πριν από τη νηνεμία, δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ηρωίδες όλων των ηλικιών, μιλούν με τον δικό τους τρόπο για τη δυσκολία να είσαι γυναίκα σήμερα.

Και ίσως τελικά το «Mare of Easttown», που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, αποδειχτεί κάτι παραπάνω από ένα κλασικό «whodunnit», γεγονός που θα σημαίνει πως η πάντα  εκπληκτική Γουίνσλετ έκανε διάνα με την επιλογή της.

SHARE