Που να κάνετε μαρμαρογλυπτική στην Αθήνα
Φωτογραφία: Instagram Babis Georgiou
ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΙΚΗ

Είστε έτοιμοι να μάθετε τα μυστικά της μαρμαρογλυπτικής; Ο Χαράλαμπος Γεωργίου μάς ξεναγεί στον κόσμο αυτής της τέχνης


Με πίστη στην παράδοση της τέχνης της γλυπτικής, ο Χαράλαμπος Γεωργίου αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής στον Λυκαβηττό και να μάθει αυτή την σπάνια τέχνη σε ερασιτέχνες και μη.

Ο Χαράλαμπος είναι μαρμαρογλύπτης από κούνια. Έμαθε την τέχνη από τον πάτερα, τον Κώστα Γεωργίου, όπως και ο ένας από τους δυο αδελφούς του- ο άλλος είναι ο γνωστός εικαστικός Αλέξανδρος Γεωργίου- και αφοσιώθηκε στα μυστικά της τέχνης της, δουλεύοντας για χρόνια στο οικογενειακό μαρμαρογλυφείο στο Μετς.

«Το 2006 μου δόθηκε η ευκαιρία να διδάξω για πρώτη φορά στα σεμινάρια του μουσείου Περαντινού στην Πάρο. Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε ορόσημο στη ζωή μου. Εκεί είχα ένα ανομοιογενές γκρουπ ανθρώπων, κάθε ηλικίας και εθνικότητας, που όλους τους συνέδεε το μάρμαρο. Αυτό το βρήκα μαγικό. Πλημμυρισμένος από τον ενθουσιασμό και τη θετική ενέργεια των σπουδαστών μου, ήξερα ότι αυτό ακριβώς ήθελα να συνεχίσω να κάνω.Τότε, κατάλαβα πως έχει νόημα να διδάσκεις αυτή την τέχνη, που λένε κάποιοι πως χάνεται. Βλέπω συχνά είτε δουλειές πρόχειρες, είτε αποχή του μάρμαρο σαν υλικό στη γλυπτική. Για μενα, το μάρμαρο είναι ένα μαγικό υλικό. Η σχέση του λευκού μαρμάρου με το φως είναι σχεδόν ερωτική. Οπότε, είτε ακολουθώντας κλασικές γραμμές, είτε πειραματιζόμενος με μια πιο μοντέρνα φόρμα, ο στόχος μου είναι να τελειοποιώ την τεχνική μου», λέει ο Χαράλαμπος.

Πώς είναι ένα μάθημα μαρμαρογλυπτικής στο εργαστήρι του Χαράλαμπου Γεωργίου

Το Εργαστήριο Μαρμαρογλυπτικής Γεωργίου,που δημιουργήθηκε το 2019, είναι στην ουσία  ένα εργαστήρι σεμιναρίων επί της οδού Αρματολών και Κλεφτών 11. Εδώ, τα μαθήματα δεν ομαδοποιούνται, το εργαστήριο είναι ανοιχτό καθημερινά πρωί κι απόγευμα και τα Σάββατα επίσης, κι όποιος θέλει μπορεί να τα παρακολουθήσει, αρκεί να το έχει δηλώσει και να έχει κρατήσει τον πάγκο του.

Σε κάθε μάθημα, ο Χαράλαμπος δίνει κάποιες οδηγίες και στη συνέχεια βοηθάει τον κάθε μαθητή ξεχωριστά. Οπότε, ακόμα και αν δεν έχετε ιδέα από γλυπτική, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, γιατί ο δάσκαλος θα είναι πάντα εκεί. Κάποιες φορές μάλιστα, όταν οι ομάδες του είναι πιο προχωρημένες,  θα θα δείτε και τον ίδιο εν δράσει να δουλεύει το υλικό. Άλλωστε, αυτό εργαστήριο είναι ένας τόπος θετική θετικής ενέργειας και δημιουργίας.

«Μετά από την κρίση καιαφού έφυγα για περίπου δυο χρόνια στην Αγγλία, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αποφάσισα να φτιάξω αυτό τον χώρο. Ξέρετε, η ενασχόληση με το μάρμαρο είναι κάτι σαν  διαλογισμός, σε βοηθάεινα ξεφύγεις από την καθημερινότητα, να ξεχαστείς, να κάνεις ένα προσωπικό ταξίδι. Αυτό που χρειάζεται για να ασχοληθείς με το μάρμαρο δεν είναι ούτε η δεξιότητα, ούτε η δύναμη, ούτε τίποτα από όλα αυτά, είναι η διάθεση να δημιουργήσεις. Πιστέψτε με, ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα έργο, αν αφιερώσει χρόνο. Συνήθως, οι μαθητές  ολοκληρώνουν το κάθε έργο σε δυο κύκλους. Οι κύκλοι είναι από  δώδεκα ώρες ο καθένας και κοστίζουν 70 ευρώ. Επέλεξα να διατηρώ χαμηλά την τιμή, γιατί για μένα το εργαστήρι είναι το όραμά μου. Δεν κάνουμε ένα τυπικό μάθημα εδώ, εννοώ ότι δεν παραδίδω πολλά θεωρητικά. Ο καθένας δουλεύει στον πάγκο του κι εγώ ενισχύω αυτή τη δημιουργικότητα, όχι με συμβουλές, δεν μου αρέσει η λέξη, αλλά με εργαλεία», μου εξηγεί ο Χαράλαμπος, που προμηθεύει ο ίδιος τους μαθητές του διονυσιακό λευκό μάρμαρο, χωρίς κόστος.

Κι επειδή πολλοί ίσως αγχώνονται ότι δεν είναι καλοί στο σχέδιο και δεν θα τα καταφέρουν, ο Χαράλαμπος τονίζει ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα. Κάποιος μπορεί να δοκιμάσει πιο αφαιρετικές μορφές, να αντιγράψει ένα σχέδιο που του αρέσει και με καρμπόν, ή απλώς να του ζητήσει βοήθεια.

Στο εργαστήριο φιλοτεχνούνται έργα με βάση τις παραδοσιακές τεχνικές της γλυπτικής, χωρίς όμως να παραγκωνίζονται οι σύγχρονες τάσεις, Βασικά, ο κάθε μαθητής επιλέγειτην αισθητική, που του ταιριάζει και τον ενδιαφέρει, και φτιάχνει διακοσμητικές ή χρηστικές δημιουργίες, που πραγματικά εντυπωσιάζουν.

Μια επίσκεψη στον χώρο του εργαστηριού θα σας πείσει και αναμφίβολα θα σας γοητεύσει.

Αρματολών και Κλεφτών 11, Αθήνα, 699 301 3945

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SHARE