Μπλε πόρτα με λουλούδια
Μπλε πόρτα με λουλούδια, Λίτσα Κασούμη
20|10|2021 11:00
SHARE
ΕΚΘΕΣΗ

Εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «Ανοιξε την πόρτα ξανά» της Λίτσας Κασούμη


Τη δέκατη τρίτη ατομική της έκθεση με 70 έργα μικτής τεχνικής και θέμα «Άνοιξε την Πόρτα Ξανά», πραγματοποιεί η ζωγράφος Λίτσα Κασούμη στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων «ΜΕΛΙΝΑ» στο Θησείο (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης).

Η διακεκριμένη εικαστικός γεννήθηκε στο Χολαργό, κατάγεται από τη Χίο και κατοικεί στο Χαλάνδρι. Είναι πτυχιούχος αρχιτεκτονικού σχεδίου στην Ελλάδα, με μεταπτυχιακό στη μακέτα, στην Αμερική.

Παντρεμένη από το 1977 με τον Λεωνίδα Κασούμη, έχουν δύο κόρες, μία εγγονή και έναν εγγονό. Η ίδια ήταν υποψήφια το 1975 και το 1976 για την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ εργάζεται από το 1977 και παρουσιάζει τα έργα της τα 25 τελευταία χρόνια.

Ζωγραφίζει σε ξύλο, γυαλί, καμβά, κεραμικό, ύφασμα, χρησιμοποιεί υλικά όπως κάρβουνο, τέμπερα, λάδια, ακρυλικά και ψυχρό σμάλτο. Επεξεργάζεται τα χρώματα και δημιουργεί με μεικτές τεχνικές.

Έχει κάνει 13 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές, καθώς και σε Δημόσιους χώρους, εντός και εκτός Ελλάδος.

«Μπλε παπαρούνες της ακτής»
«Μπλε παπαρούνες της ακτής»

Παράλληλα, από το 1990 δραστηριοποιείται δημιουργικά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο Χαλανδρι, με εθελοντική κοινωνική προσφορά στους χώρους της παιδείας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος.

Ασχολείται με τη φωτογραφία ερασιτεχνικά και αγαπάει… να γράφει για ό,τι ζωγραφίζει (έμμετρα ή πεζά).

Έχει την επιμέλεια των εκθέσεών της και προσφέρει εθελοντικά τις γνώσεις της, κάνοντας μαθήματα ζωγραφικής σε παιδιά που τους αρέσει να ζωγραφίζουν.

Μάλιστα, η Λίτσα Κασούμη έγραψε κι ένα μικρό βιβλίο για την έκθεση, τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου στηρίζουν το έργο της «Κιβωτού του Κόσμου».

Ακολουθεί ένα απόσπασμα: «Για μένα ήταν ένα παζλ από ζωγραφιές, δημιουργικό και αισιόδοξο.

Κράτησε ζωντανό το παλιό σαν συνέχεια και ταξιδέψαμε μαζί στο καινούργιο, όταν με παρέσυρε η επιμονή σου για την επιστροφή στις ρίζες σου!

Και τι σπουδαίο υλικό είχα! Αναμνήσεις και αγάπη!

Έβαψα με χρώμα ό,τι είχε παλιώσει στη ψυχή μας.

Άνοιξα την πόρτα ξανά μαζί σου στο παρελθόν και ζωγράφισα σαν μικρό παιδί τα πάντα γύρω μου με ενθουσιασμό… λίγο μεγάλη για να σκεφτώ έτσι…

Διαπίστωσα όμως ότι μ’ αυτή την εμπειρία της επιστροφής, όλο αυτό μεταφράστηκε σε δημιουργία και βγήκε ό,τι πιο όμορφο είχα μέσα στην ψυχή μου καλά φυλαγμένο!

Τα μικρά σπιτάκια με τις αυλές, το χωριουδάκι με τις καμινάδες να βγάζουν καπνό…

Τα πέτρινα ζεστά πεζούλια, τα λουλούδια που ανθίζουν…

Τα πορτοπαράθυρα που ανοίγουν πολύ πρωί την ώρα που το χωριό ξυπνά από τις καμπάνες της εκκλησίας».

Το κλιμάκι
«Το κλιμάκι»

Διάρκεια έκθεσης: 20 Οκτωβρίου – 5 Νοέμβριου 2021

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 11:00 έως 19:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00 έως 15:00

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Μπλε πόρτα με λουλούδια
«Μπλε πόρτα με λουλούδια»

Για τη διευκόλυνση των φίλων και των επισκεπτών τα εγκαίνια θα διαρκέσουν τρεις ημέρες 20, 21 και 22 Οκτωβρίου. Η έναρξη των εγκαινίων θα γίνει την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου στις 17:00, www.litsakasoumi.gr.

SHARE