Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Α’ Βαθμός Συγγένειας: Η Φωτογραφία, 2000  Φωτογραφική εκτύπωση, 126χ190 εκ.
Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Α’ Βαθμός Συγγένειας: Η Φωτογραφία, 2000 Φωτογραφική εκτύπωση, 126χ190 εκ.
DON'T MISS

Εντυπωσιακή έκθεση Ελλήνων φωτογράφων στη Λετονία


Εργα 11 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών φέρνει στην Ρίγα της Λετονίας η έκθεση «Does it Matter?», που διοργανώνεται στο πλαίσιο του αφιερώματος στα 100 χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδος-Λετονίας.

Συμμετέχουν: Χλόη Ακριθάκη (που έχει και την επιμέλεια), Μάρθα Δημητροπούλου, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Αθηνά Ιωάννου, Λίζη Καλλιγά, Μαριάννα Λούρμπα, Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Γεωργία Σαγρή, Τόλης Τατόλας, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Εφη Χαλιορή –όλοι τους εκθέτουν για πρώτη φορά στο κοινό της Λετονίας.

Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρίγα, γίνεται με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Λετονία. Το θέμα της εστιάζεται στη σχέση των καλλιτεχνών με το μέσο της φωτογραφίας, μια σχέση που αποδεικνύεται εξάρτησης αλλά και θαυμασμού, δυναμική και αποκαλυπτική. Παράλληλα υπογραμμίζει τη σημασία της ύλης και του υλικού, γιατί στην περίπτωση της τέχνης, ύλη και έννοια είναι άρρηκτα και καθοριστικά δεμένες. Στην έκθεση παρουσιάζονται διαφορετικές τεχνικές, αναλογικές και ψηφιακές εκτυπώσεις, εκτυπώσεις σε αυτοκόλλητο βινύλιο ή χειροποίητο χαρτί, καθώς και κολλάζ ή συνθέσεις από Polaroids.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εκτός της φωτογραφίας εργάζονται με μέσα όπως η γλυπτική, η περφόρμανς, η ζωγραφική, το βίντεο και οι εγκαταστάσεις.

Εφη Χαλιορή, untitled 2019
Από τη σειρά Transformations, αρχειακή εκτύπωση σε χαρτί, 75x50

Η έκθεση συγκεντρώνει έργα Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών από διαφορετικά καλλιτεχνικά μέσα. Μέσα από ιδιοσυγκρασιακές προσεγγίσεις και μια ποικιλία καλλιτεχνικών πρακτικών, οι καλλιτέχνες τις έκθεσης φτάνουν κάθε φορά στη φωτογραφία από διαφορετικούς δρόμους. Δρόμοι που μπορεί να ονομάζονται εμπνεύσεις, ιδέες, ανάγκες, ή στρατηγικές, τεχνικές, εργαλεία ή κάθε είδους λόγοι.

Τόλης Τατόλας, Flava, 2014
C-type prints on Crystal Archive Fujicolor και συρραπτικό σε ύφασμα, 50x50 εκ.

Η έκθεση θα ανοίξει την Παρασκευή 3 Ιουνίου με την περφόρμανς του Φίλιππου Τσιτσόπουλου «I’m like a nightmare dressed in my daydream». Να σημειώσουμε ότι η εξωτερική εγκατάσταση Diversity’s Ark, δημιουργία του εικαστικού Τόλη Τατόλα που περικλείει το κέλυφος του κέντρου τέχνης NOASS καθώς και η εγκατάσταση βίντεο σε τρία κανάλια του Φίλιππου Τσιτσόπουλου, θα παραμείνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο 2022.

Κέντρο τέχνης NOASS (AB dambis 2, Ρίγα LV-1048, Λετονία)

Εγκαίνια: 3/6/2022 (18.00), διάρκεια: έως 1/7/2022.

Ωρες & ημέρες λειτουργίας: Τετάρτη-Παρασκευή 15.00-22.00, www.noass.lv/en/

SHARE