Η Μαρία Λαϊνά
Η Μαρία Λαϊνά
ΜΑΡΙΑ ΛΑΪΝΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη αφιερωμένη στη Μαρία Λαϊνά


Το περιοδικό «Ποιητική» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη σε μια βραδιά αφιερωμένη στην ποιήτρια Μαρία Λαϊνά.

Ποιήματά της θα διαβάσουν οι ποιητές Χάρης Βλαβιανός, Μαίρη Γιόση, Γιάννης Δούκας, Γιώργος Μαρκόπουλος, Μάνια Μεζίτη, Αργύρης Παλούκας, Παυλίνα Παμπούδη, Αθηνά Παπαδάκη, Όλγα Παπακώστα, Αντώνης Φωστιέρης, Δήμητρα Χριστοδούλου.

Η Μαρία Λαϊνά γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947 και πέθανε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2023. Ήταν απόφοιτος της Νοµικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Το έργο της περιλαµβάνει δέκα ποιητικές συλλογές, δώδεκα θεατρικά, πέντε πεζογραφήµατα, τέσσερις κριτικές και µελετήµατα, σύνταξη ανθολογίας ξένης ποίησης του 20ού αιώνα (επιλογή από ελληνικές µεταφράσεις).

Έργα της έχουν µεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, αυτοτελή και σε ανθολογίες. Εκπροσώπησε πολλές φορές επίσηµα την Ελλάδα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Έχει τιµηθεί µε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1993), το Βραβείο Καβάφη (1996), το Βραβείο Μαρία Κάλλας του Γ΄ Προγράµµατος της ΕΡΤ (1998).

Τον Δεκέµβριο του 2014 της απονεµήθηκε από την Ακαδηµία Αθηνών το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του ποιητικού της έργου, και το Πανεπιστήµιο της γενέθλιας πόλης της, της Πάτρας, την τίµησε µε διάκριση για τη συµβολή της στα γράµµατα και στις τέχνες. Το 2022 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων για τη συνολική της προσφορά στα γράμματα. Η µετάφραση στα γερµανικά του Ρόδινου φόβου από την Ντάντη Σιδέρη-Speck απέσπασε το βραβείο της πόλης του Μονάχου (1995). Υπήρξε ιδρυτικό µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Ενώ δεν ήθελε, ζούσε και εργαζόταν στην Αθήνα.

SHARE