μπουγάδα σε διαμέρισμα
Φωτογραφία: Bougada Project
BOUGADA ART PROJECT

Τα μπαλκόνια της Αθήνας γέμισαν με μπουγάδες


Στην Αθήνα βάσει νόμου απαγορεύεται το άπλωμα στα εξωτερικά μέρη των μπαλκονιών. Επιτρέπεται μόνο σε εξώστες, αν υπάρχουν, και ταράτσες. Ποιοι όμως πάνε σήμερα να απλώσουν τα ρούχα στην ταράτσα της πολυκατοικίας;

Έτσι σιγά σιγά οι όμορφες εικόνες από τις παλιές γειτονιές όπου τα απλωμένα και μυρωδάτα ρούχα του κάθε σπιτιού ανέδυαν μια αίσθηση καθαριότητας, αποτελώντας ταυτόχρονα σήμα κατατεθέν της καθημερινότητας, τείνουν πλέον να εξαφανιστούν. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει μόνο στην πόλη μας, αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γεγονός που στέρησε από τις γειτονιές ένα σημάδι της ζωής των κατοίκων, που είχε την δική του ομορφιά.

Φέτος τον Ιούνιο κάποιοι καλλιτέχνες ως απάντηση σε αυτή την απαγόρευση έφτιαξαν το Athens Laundry-Bougada, καταγράφοντας χρωματιστές και μοσχομυριστές μπουγάδες γύρω από την πλατεία Βικτωρίας, τον Σταθμό Λαρίσης, τον Άγιο Παύλο, την πλατεία Αττικής, τον Άγιο Παντελεήμονα και την Κυψέλη.

Η σκυτάλη πέρασε σε εννιά εικαστικούς που εξέλιξαν αυτή τη ιδέα και αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Bougada Art Project, το οποίο ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου. Οι καλλιτέχνες λοιπόν αυτής της πρωτότυπης πρωτοβουλίας αφήνουν τα έργα τους να φωτογραφηθούν σαν άλλες μπουγάδες σε μπαλκόνια του αστικού κέντρου, δημιουργώντας έτσι μια σειρά εφήμερων εγκαταστάσεων που έρχονται σε διάλογο με τον περιβάλλοντα χώρο και αποτελούν άλλοτε με χιουμοριστικό τρόπο και άλλοτε διακριτικά την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η κάθε μπουγάδα μαρτυρά πολλά για τους κατοίκους του σπιτιού. Το σύνολο των φωτογραφιών απαρτίζει το ντοκουμέντο μίας άτυπης open air έκθεσης που θα μπορεί κανείς να δει ολοκληρωμένη στις σελίδες του πρότζεκτ.

Από 29 Οκτωβρίου έως 22 Δεκεμβρίου 2020

Συμμετέχουν: Μαρία Βαρελά, Μαρίνα Βελησιώτη, The Callas, Μαριλία Κολυμπίρη, Σοφία Κουλουκούρη, Eleanor Lines, Θεοδώρα Μαλάμου , Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Ίρις Πλαϊτάκη.

Επιμέλεια: Θεοδώρα Μαλάμου

Οι φωτογραφίες θα ανεβαίνουν κάθε Πέμπτη σε Facebook (Athenslaundry_bougada), Instagram (@athenslaundry_bougada).

SHARE