Αλέξανδρος Κασσανδρινός
Αλέξανδρος Κασσανδρινός

Περάσαμε ένα απόγευμα με τον δημιουργό του project {Just/art} με αφορμή τη νέα έκθεση τέχνης στην Αθήνα


Το project {Just/art}* επέστρεψε με την έκθεση «social change: in times of injustice», η οποία πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Δήμου Αθηναίων με τη συνεργασία του ΟΠΑΝΔΑ και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, μέχρι τις 30 Μαΐου 2023.

Συνομιλώντας με τον δημιουργό του project, Αλέξανδρο Κασσανδρινός, νομικός στο επάγγελμα, μάς εξήγησε πώςξεκίνησε η ιδέα και πώς παντρεύεται η Νομική με την Τέχνη. Στη συζήτηση μας και η καλλιτέχνιδα Φένυ Μπούζα, η οποία αναφέρθηκε στο έργο της.

Ο δικηγόρος πίσω από την έκθεση τέχνης

Πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις το art project {Just/art}* ;

Πρόκειται για ένα είναι ένα "αυτοαναφορικό" διήγημα, όπως έχω ξαναπεί στο παρελθόν. Ένα δημιούργημα (συν) ένωσης και γεφύρωσης δύο φαινομενικά ασύνδετων κόσμων, της νομικής, που είναι το επάγγελμα μου, και της τέχνης την οποία θαυμάζω και αγαπώ από πάντα. Τους δύο αυτούς κόσμους στην ουσία συνδεω μέσα από αυτό το πρότζεκτ, το οποίο πλέον έχει καταστεί θεσμός με κύριους στόχους τον διάλογο μεταξύ εννοιών και όρων του δικαίου με την τέχνη, την προώθηση νέων καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών τάσεων στο ευρύ κοινό και τον περαιτέρω διάλογο με την κοινωνία.

Ποια η σχέση σου με την τέχνη δεδομένου οτι εργάζεσαι ως νομικός;

Μια απο τις ειδικέυσεις που έχω ως δικηγόρος, είναι στο art law, το δίκαιο της τέχνης δηλαδή, με θέματα που σχετίζονται με έργα τέχνης και γενικότερα με την τέχνη. Επιπλέον θαυμάζω, παρακολουθώ, αγαπώ την σύγχρονη - κυρίως- τέχνη, συλλέγω και προσπαθώ μεσα απο το πρότζεκτ να βρίσκω νέα ταλέντα και να τα προτείνω στο ευρύ, αλλά και σχετικό με την τέχνη, κοινό.



Aπο την πρώτη έκθεση που φιλοξένησε τον Στρατή Ταυλαρίδη στο δικηγορικό μου γραφείο του Αλέξανδρου Κασσανδρινού

Ποιο είναι το concept της φετινής έκθεσης; Τι θα δούμε, ποιους καλλιτέχνες φιλοξενεί;

Η έκθεση φέτος εξερευνά την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ως κοινωνική δικαιοσύνη νοείται εκένη που αναγνωρίζει αφενός την αξιοκρατία και αφετέρου τις ανάγκες της ολότητας των πολιτών για ίση πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες. Θεωρώντας ότι το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερο επίκαιρο και ευαίσθητο λόγω της γενικότερης πολιτικής, κοινωνικής πόλωσης καθώς και της πανδημίας covid που συνέβαλε σε αυτό, προχωρήσαμε στην υλοποίηση αυτής της έκθεσης.

Η έκθεση έχει σκοπό να φέρει το κοινό σε επαφή με την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ζητήθηκε λοιπόν και ανατέθηκε σε εννέα καλλιτέχνες να δράσουν ελεύθερα και να δημιουργήσουν έργα αναφορικά με το θέμα αυτό. Δεν δόθηκε καμία περαιτέρω εξήγηση παρά μόνο η έννοια αυτή. Οι καλλιτέχνες που φιλοξενούνται σε αυτή είναι οι Κωνσταντίνος Κανταρτζής, Δήμητρα Κωνσταντινίδη, Βασίλης Μπακάλης, Φένυ Μπούζα, Σοφία Παπαδοπούλου, Καρολίνα Πετσή, Δημήτρης Ραφαήλ Σημάδης,Taras Tolstikov, Σπυριδούλα Φειδεροπούλου.

Πώς επιλέγεις το θέμα και τους καλλιτέχνες;

Απο το τι είναι επίκαιρο, ιδιαίτερο και δημιουργεί προβληαμτισμό στην κοινωνία μας και στο περιβάλλον μας τη δεδομένη χρονική στιγμή, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Πέρυσι για παράδειγμα ασχοληθήκαμε εκτενώς με την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική καταστροφή.

Φέτος η κοινωνική αλλαγή είναι ένα θέμα που και εμείς οι ίδιοι την ανατιλαμβάνομαστε στην καθημερινότητα μας και ως απόρροια αυτής η κοινωνική δικαιοσύνη. 

Φένυ Μπούζα: «Οι καλλιτεχνες δεν ειναι ξεκομμένοι απο την πραγματικότητα»

Τι σας ενέπνευσε για την υλοποίηση του έργου σας στο φετινό εικαστικό δρώμενο του project {Just/art}* με τον τίτλο social change;

Ο τίτλος social change στο φετινό δρώμενο του just/art  ήταν πηγή εμπνευσης κ προβληματισμού αναφορικά με την παραβίαση των ορίων σε προσωπικό και συλλογικό πεδίο, η σύγκρουση αντιφατικών συναισθημάτων σε πλαίσιο ρευστοτητας, ανασφάλειας, αβεβαιότητας και ανισότητας, καθώς και την επιδραση της κατάχρηση εξουσίας στο εσωτερικό κόσμο της ανθρωπινης ύπαρξης. Είνα ένα πολύ επίκαιρο θέμα και πολύ ορατό στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Aπο την έκθεση {Just/art}*  που φιλοξενησε τον Δημητρη Αντωνίτση στην πρώτη Βουλή των Ελλήνων στο Ναύπλιο

Στην έκθεση τίθεται τοερώτημα για το αν μπορούν οι καλλιτέχνες να ενισχύσουν τις εκκλήσεις για κοινωνική δικαιοσύνη. Ποιος είναι ο ρόλος ενός καλλιτέχνης σε τέτοια θέματα;

Πιστεύω οτι οι καλλιτέχνες μπορούν να ενισχύουν καθε είδους εκκλήσεις, πρωτίστως για κοινωνική δικαιοσύνη. Ο ρόλος του κάθε καλλιτέχνη ειναι αυτός που θα επιλέξει ο ίδιος να επικοινωνήσει με την ευρύτερη έννοια γιατί επί της ουσίας τα θέματα αυτά αναφέρονται σε συγκεριμένους επαγγελματίες που τα υπηρετούν.

Οι καλλιτεχνες δεν ειναι ξεκομμένοι απο την πραγματικότητα, την υπηρετούν και είναι υποχρεωμένοι να ομιλούν με μηνύματα μέσα απο την τέχνη τους.





SHARE