έκθεση She's gone
Φωτογραφία: She's gone/Facebook
25|11|2021 09:00
SHARE
SHE'S GONE

She’s gone: Ένα δυνατό καλλιτεχνικό πρότζεκτ για τις δολοφονημένες γυναίκες


Μια εικαστική έκθεση-εγκατάσταση, αφιερωμένη στα θύματα των γυναικοκτονιών, που δημιούργησαν η Keren Goldstein, σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ και ακτιβίστρια κατά της έμφυλης βίας, και ο Adi Levy, συνδιευθυντής της έκθεσης και σχεδιαστής, έρχεται στη χώρα από τις 25 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Κακογιάννης.

H έκθεση γίνεται σε συνδιοργάνωση με την πρεσβεία του Ισραήλ και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ρούχα που φορούσαν γυναίκες που δολοφονήθηκαν. Ένα πράσινο μπλουζάκι, ένα τζιν παντελόνι, ένα παλτό από ψεύτικη γούνα, ένα φούτερ που κάποτε θεωρούταν τυχερό, ένα τοπ κι ένα σακάκι που αγοράστηκε για ένα γάμο. Αυτά τα ρούχα περιλαμβάνονται στην έκθεση «She's gone» («Για ένα αδειανό πουκάμισο»), που διοργανώνουν οι δύο Ισραηλινοί καλλιτέχνες.

«Στόχος μας είναι όχι μόνο για να ευαισθητοποιήσουμε, να προστατέψουμε και να εκπαιδεύσουμε, αλλά επίσης για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον, στην οικογένεια και εκτός αυτής, όπου οι γυναίκες προστατεύονται και έχουν ίσα δικαιώματα σε μια ζωή χωρίς εκφοβισμό» αναφέρουν οι διοργανωτές. Γι’  αυτό τον λόγο το συγκεκριμένο πρότζεκτ  ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, με τελικό προορισμό το κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η ημερομηνία των εγκαινίων είναι σημαδιακή, αφού η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή πρεσβεία, η έκθεση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στο παγκόσμιο φαινόμενο της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών,που διαπράττονται από συζύγους, συντρόφους και άλλα μέλη της οικογένειας.

 Σύμφωνα με τους δημιουργούς, τα ρούχα λειτουργούν ως σιωπηλές μαρτυρίες από ζωές γυναικών, που είχαν νόημα, ελπίδα και όνειρα και που αφαιρέθηκαν απότομα και βίαια. Μέσα τους κρατούν ιστορίες απουσίας, θλίψης και ορφάνιας.

Σε κάθε ρούχο τοποθετείται μία μικρή ετικέτα με το όνομα του θύματος, την ημερομηνία, τον τρόπο και το όργανο της δολοφονίας, καθώς και την ποινή του δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει, καθώς ορισμένες υποθέσεις ακόμη δεν έχουν διαλευκανθεί.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται κι ένα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε την κοινή γνώμη το 2018, ευγενική προσφορά της οικογένειάς της με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Στο ηχητικό μέρος, τώρα, ακούγονται νανουρίσματα, τραγουδισμένα από γυναίκες σε διάφορες γλώσσες, εβραϊκά, αραβικά, αμχαρικά, ρωσικά, περσικά, ρουμανικά, μαροκινά, αραβικά, γερμανικά και ελληνικά, ένας ύστατος φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες θύματα βίας.Η είσοδος στην έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου, θα είναι ελεύθερη για το κοινό, από τις 18:00-22:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Λίγες ώρες πριν από τα εγκαίνια στις 25 Νοεμβρίου (15:00 - 18:00), θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Έμφυλη βία και γυναικοκτονία», σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

SHARE