Κατασκευή υδαταποθήκης στο Γαλάτσι
Κατασκευή υδαταποθήκης στο Γαλάτσι, 1929, Φωτογραφία: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
ΕΚΘΕΣΗ

Γιατί να επισκεφτείτε με τα παιδιά σας την έκθεση για τα 90 χρόνια από την κατασκευή του Φράγματος του Μαραθώνα


Είναι σημαντικό ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών τα σαββατοκύριακα να γεμίζει με ενδιαφέρουσες και δημιουργικές δράσεις, ώστε να μην τα αφήνουμε ώρες ατελείωτες μπροστά από μια οθόνη.

Με το διαδίκτυο και τις οθόνες να κυριαρχούν πλέον στη ζωή μας, πολλά παιδιά πέφτουν στην παγίδα να αφιερώνουν το σαββατοκύριακό τους σε ανούσια βιντεοπαιχνίδια και κενές ώρες στο YouTube, βλέποντας κινούμενα σχέδια, με αποτέλεσμα να μη δίνεται η δέουσα σημασία σε αληθινά ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Σε αυτές, δηλαδή, που καλλιεργούν και παράλληλα δίνουν την ευκαιρία στην οικογένεια να ψυχαγωγηθεί, με εκπαιδευτικό τρόπο.

Η τελευταία μέρα της σχολικής εβδομάδας, η πολυπόθητη Παρασκευή, σηματοδοτεί και την ιδανική ευκαιρία για τους μαθητές να αποφορτιστούν από την απαιτητική καθημερινότητα της μελέτης, αλλά και να αφιερωθούν σε δραστηριότητες που θα τους προσφέρουν παράλληλα γνώση και ευχάριστο, ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους.

Προσπαθήστε λοιπόν να βρείτε κι εσείς μερικές ελεύθερες ώρες και αρπάξτε την ευκαιρία να διοργανώσετε μια επίσκεψη οικογενειακώς στην εντυπωσιακή και σπουδαία έκθεση «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», η οποία έχει ελεύθερη είσοδο.

Τα εγκαίνια του Φράγματος του Μαραθώνα, 1929
Τα εγκαίνια του Φράγματος του Μαραθώνα. Στο κέντρο απεικονίζεται ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, 1929/ Φωτογραφία: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Ένα σπουδαίο πρότζεκτ της ΕΥΔΑΠ, που σκοπό έχει να μάθει σε μικρούς και μεγάλους την τεράστια σημασία του δαιδαλώδους αυτού έργου, το οποίο ήρθε να δώσει επιτέλους λύση στο τεράστιο πρόβλημα υδροδότησης που μάστιζε την Αθήνα και το οποίο κορυφώθηκε την εποχή του Μεσοπολέμου.

Αυτό που σήμερα πολλά παιδιά θεωρούν δεδομένο, δηλαδή να ανοίγουν τη βρύση και να απολαμβάνουν ένα δροσερό ποτήρι νερό, μέχρι και τον 20ό αιώνα στην Αθήνα ήταν απραγματοποίητο όνειρο. Οπότε, μαθαίνοντας στο κάθε παιδί ότι ο κόσμος όπως τον γνωρίζει σήμερα, πριν από σχεδόν 100 χρόνια ήταν εντελώς διαφορετικός, θα του ανοίξει μια πόρτα σ' ένα σύμπαν άγνωστο, τον οποίο αξίζει να ανακαλύψει.

Στάδιο κατασκευής του Φράγματος Μαραθώνα, 1927
Στάδιο κατασκευής του Φράγματος Μαραθώνα, 1927/ Φωτογραφία: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Η έκθεση της ΕΥΔΑΠ «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα», όχι μόνο προσφέρει στους μαθητές πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η υδροδότηση της πρωτεύουσας στις αρχές του 20ού αιώνα (οι οποίες αφορούν μικρούς και μεγάλους εντός κι εκτός συνόρων), αλλά θα τους αποκαλυφθούν και σημαντικά στοιχεία για την ιστορία της Ελλάδας του Μεσοπολέμου, πολλά από τα οποία τους είναι άγνωστα.

Μεταξύ άλλων, θα μάθουν ότι, τότε πρωθυπουργός της χώρας μας ήταν ο Ελεύθεριος Βενιζέλος, μια από τις πιο σημαντικές φιγούρες στην ελληνική ιστορία, και ότι ήταν η Μικρασιατική Καταστροφή που ουσιαστικά έκανε επιτακτική την ανάγκη να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα λειψυδρίας. Επίσης, θα δουν και μερικά από τα εργαλεία της εποχής, που χρησιμοποιήθηκαν στο μεγαλεπήβολο σχέδιο υδροδότησης της Αθήνας -το οποίο περιελάμβανε την κατασκευή του Φράγματος του Μαραθώνα, της Λίμνης του Μαραθώνα και της Σήραγγας Μπογιατίου, η οποία έκανε δυνατή τη διανομή του νερού από τη λίμνη στην Αθήνα.

Αναβρυτήρια που τοποθέτησε η Ελληνική Εταιρεία Υδάτων για τους διερχόμενους στο Ζάππειο
Αναβρυτήρια που τοποθέτησε η Ελληνική Εταιρεία Υδάτων για τους διερχόμενους στο Ζάππειο/ Φωτογραφία: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Φυσικά, η αξέχαστη εμπειρία της Έκθεσης για τους μικρούς μας φίλους δε σταματά εδώ, αφού στην είσοδο τους περιμένει ένα απίθανο, διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα -ένα δημιουργικό παιχνίδι, μέσα από το οποίο εκπαιδεύονται και ψυχαγωγούνται. Μία διαδραστική κατασκευή, 20 εργαλεία και ένας ήρωας συνθέτουν άπειρες ΦΡΑΓΜΑτικές ιστορίες για το πώς φτάνει το νερό στο ποτήρι! Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο συμμετοχής των παιδιών στην Έκθεση, με τον οποίο ανακαλύπτουν και συλλέγουν στοιχεία, εστιάζοντας σε ό,τι τους κάνει εντύπωση, ώστε να αφηγηθούν στη συνέχεια τις δικές τους μοναδικές ΦΡΑΓΜΑτικές ιστορίες! Τον σχεδιασμό επιμελήθηκε η ομάδα της KidA Workshop.

Ζωγραφιές παιδιών

«Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 χρόνια Φράγμα Μαραθώνα»

Επισκεφτείτε λοιπόν τη σπουδαία αυτή έκθεση με τα παιδιά σας, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», η οποία μάλιστα έχει ελεύθερη είσοδο, ενώ πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό των 90 χρόνων από τα εγκαίνια του Φράγματος.

Η ΕΥΔΑΠ για πρώτη φορά παρουσιάζει τεκμήρια από το Ιστορικό της Αρχείο! Θα απολαύσετε φωτογραφικό υλικό, αρχιτεκτονικά σχέδια και χάρτες (σε έντυπη και ψηφιακή παρουσίαση), έγγραφα τεκμήρια και αντικείμενα -όπως εργαλεία χρήσης της κατασκευής και της καθημερινής ζωής του Φράγματος του Μαραθώνα στα τέλη της δεκαετίας 1920-, τρισδιάστατη αναπαράσταση της κατασκευής του Φράγματος του Μαραθώνα και κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους, με πλάνα από τις φάσεις του εργοταξίου, τα οποία γυρίστηκαν με την τεχνική του βωβού κινηματογράφου και στη συνέχεια μονταρίστηκαν και επενδύθηκαν ηχητικά για την έκθεση.

Μηχανικός και εργάτης του έργου φωτογραφίζονται στο μεγάλο μεταλλικό δακτύλιο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της Σήραγγας του Μπογιατίου, 1928
Μηχανικός και εργάτης του έργου φωτογραφίζονται στο μεγάλο μεταλλικό δακτύλιο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της Σήραγγας του Μπογιατίου, 1928/ Φωτογραφία: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Info: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος).

Ημέρες & ώρες λειτουργίας

Τρίτη 09:00 – 13:30
Τετάρτη 09:00 – 13:30
Πέμπτη 09:00 – 13:30
Παρασκευή 09:00 – 20:00
Σάββατο 11:00 – 16:00
Κυριακή 10:00 – 18:00

Η ΕΥΔΑΠ, ανταποκρινόμενη στη μεγάλη προσέλευση και στο έντονο ενδιαφέρον του κοινού για την Επετειακή Έκθεση «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα», ανακοινώνει την παράτασή της έως την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε την ΕΥΔΑΠ στα social media FacebookInstagram, Twitter, LinkeIn και YouTube και επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της στο www.eydap.gr.





SHARE