25|11|2019 13:30
SHARE
ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών -Το συγκλονιστικό video των Ηνωμένων Εθνών


Η 25η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στον αγώνα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών και, κοιτάζοντας κανείς τα επίσημα, σοκαριστικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, συνειδητοποιεί ότι η ανάγκη για δράση αποτελεί ζήτημα επιβίωσης.

Όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα un.org, 1 στις 3 γυναίκες σε όλον τον κόσμο θα υποστεί σεξουαλική βία στη ζωή της, πιο συχνά από τον σύντροφό της, ενώ μόλις το 52% των παντρεμένων ή δεσμευμένων γυναικών έχουν οι ίδιες λόγο για το πότε θα έρθουν σε σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό τους, τη χρήση αντισύλληψης -ή μη- που θα χρησιμοποιούν και θέματα που αφορούν στην υγεία τους. Παγκοσμίως σχεδόν 750 εκατομμύρια γυναίκες έχουν παντρευτεί πριν τα 18 τους χρόνια ενώ 200 εκατομμύρια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων.

Σήμερα, 25 Νοεμβρίου, ξεκινούν οι 16 Μέρες Ακτιβισμού των UN Women, της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με την ισότητα των φύλων και τη στήριξη των γυναικών ανά τον κόσμο.

Η περίοδος των δράσεων τελειώνει συμβολικά στις 10 Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μέσα σε αυτό το σύντομο διάστημα, τα Ηνωμένα Έθνη στοχεύουν να φέρουν την ανάγκη για άμεση δράση και εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών σε όλον τον κόσμο.

Με φετινό, κεντρικό θέμα τον βιασμό, τα Ηνωμένα Έθνη δημοσίευσαν ένα σύντομο video στο YouTube, στη διάρκεια του οποίου εμφανίζονται λόγια γυναικών που τον έχουν βιώσει. Όπως διαβάζουμε στο site, για τα επόμενα δύο χρόνια, ο οργανισμός θα επικεντρωθεί στο συγκεκριμένο θέμα.

Στην Ελλάδα, τα στοιχεία είναι επίσης σοκαριστικά. Αρκεί να αναφέρουμε ότι τα περιστατικά που έχουν δεχτεί τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και την 21η Νοεμβρίου του 2019 ανέρχονται σε 18.583, από τα οποία τα 16.603 είναι περιστατικά βίας.

Μετά από όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί παρά να συνειδητοποιήσει ότι η πάταξη της έμφυλης βίας δεν πρέπει να μένει στα λόγια, αλλά πρέπει να γίνει πράξη. Όχι αύριο, σήμερα.





SHARE