Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους στον «Όρκο»
Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους στον «Όρκο»
08|02|2022 13:52
SHARE
THΛΕΟΡΑΣΗ

Είδαμε τον «Όρκο» στην EΡΤ


Φέτος η ΕΡΤ έχει την τιμητική της στον τομέα της μυθοπλασίας, αφού με τις σειρές της έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και έχει αποκτήσει ένα φανατικό κοινό.

Η καινούργια αστυνομική και ιατρική ταυτόχρονα σειρά, πράγμα που αποτελεί καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα, σε σκηνοθεσία Σπύρου Μιχαλόπουλου και σενάριο της Τίνας Καμπίτση, έκανε την πρεμιέρα της με διπλό επεισόδιο και τα πρώτα δείγματα είναι εξαιρετικά.

Ο Άγγελος Ράπτης, ίσως ο καλύτερος γενικός χειρουργός της Ελλάδας, είναι ένας αναγνωρισμένος επιστήμονας, αλλά αλαζονικός χαρακτήρας, που ζει μια ευτυχισμένη ζωή με τη σύζυγό του, τη δικηγόρο Ηρώ Αναγνωστοπούλου, και την κόρη τους, Μελίνα.

Το βράδυ των γενεθλίων του, στην εφημερία του, θα χάσει τα πάντα σε μια στιγμή, όταν του φέρνουν νεκρές, από τροχαίο, τη γυναίκα του και την κόρη του. Καταρρακωμένος, αποφασίζει να απομονωθεί μακριά από την Αθήνα.

Ο αδερφός τους, Παύλος, επίσης γιατρός, ανθρωπιστής και ιδεαλιστής, αν και με τον Άγγελο βρίσκονται σε μόνιμη διαμάχη, καθώς εκείνος δεν βλέπει την ιατρική ως έναν τρόπο απλώς να βγάζει χρήματα και να τονώνει τον εγωισμό του, προσπαθεί να σταθεί στο πλευρό του.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα μετά από έναν χρόνο για το μνημόσυνο των αγαπημένων του, ο Άγγελος τυχαία θα βρεθεί σ’ ένα ερημικό στενό. Μια ετοιμόγεννη γυναίκα, η Λουΐζα, τον παρακαλεί να τη βοηθήσει να γεννήσει. Ανακαλώντας τις στιγμές που η γυναίκα του και η κόρη έμειναν αβοήθητες στον δρόμο κάποτε, αποφασίζει να αναλάβει δράση.

Η Λουΐζα όμως είναι η σύζυγος του γνωστού εφοπλιστή Χάρη Ζαφείρη, ο οποίος, για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, χορηγεί το εθελοντικό πρόγραμμα «Ιατρικής Δρόμου», που θέλει να εγκαθιδρύσει ο Παύλος, με σκοπό να βοηθήσει  ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ο Άγγελος, που είναι η επιλογή του Ζαφείρη για τη διεύθυνση του προγράμματος, στην αρχή δεν θέλει να εμπλακεί σε αυτή την ιστορία. Όταν όμως βλέπει ένα βίντεο από την ώρα του ατυχήματος της γυναίκας και της κόρης του, αρχίζει να υποψιάζεται ότι δεν πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός, αλλά για προσχεδιασμένο έγκλημα. Μια σειρά από παρατηρήσεις θα τον οδηγήσουν σε μια μοιραία ανακάλυψη: πως η Ηρώ είχε κάποια επαγγελματική σχέση με τον Ζαφείρη, την οποία εκείνος αρνείται. Ο Άγγελος αποφασισμένος να μάθει την αλήθεια, αποφασίζει τελικά να δεχτεί την πρόταση του εφοπλιστή.

Μαζί του, ο γενικός ιατρός Φάνης Μαρκάτος, η διασώστρια Πάτι Στιούαρτ, ο γνώστης του δρόμου και των νόμων του Σαλβαντόρο Κρασσάς, η κοινωνική λειτουργός και επιστήθια φίλη της Ηρώς Χλόη Τερζάκη και ο αναισθησιολόγος Στέφος Καρούζος θα βγουν στους δρόμους της Αθήνας και θα έρθουν αντιμέτωποι με περιστατικά που θα δοκιμάσουν τις ιατρικές τους γνώσεις, αλλά και τα ψυχικά τους αποθέματα.

Ταυτόχρονα μέσα από φλας μπακ παρακολουθούμε τη ζωή του Άγγελου με την Ηρώ, ενώ σταδιακά εμφανίζονται τα κομμάτια ενός δυσεπίλυτου παζλ.

Ο Σπύρος Μιχαλόπουλος με μια κινηματογραφική σκηνοθεσία χτίζει το σασπένς, δημιουργεί ατμόσφαιρες νουάρ με τη συνδρομή του Δημήτρη Θεοδωρίδη στη διεύθυνση φωτογραφίας, κινείται σε δρόμους της πόλης που δεν επιλέγονται συχνά σε σήριαλ και εστιάζει στην κοινωνική διάσταση της σειράς, που στόχο έχει να φέρει στην επιφάνεια ένα ζήτημα που σπάνια θίγεται: τη ζωή των ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο.

Αποφεύγοντας τους μελοδραματισμούς και τη σχηματική αναπαράσταση, και έχοντας στα χέρια τους το καλά μελετημένο σενάριο της Καμπίτση, που του προσφέρει μια σειρά από ενδιαφέρουσες ανατροπές, συνδυάζει εύστοχα το αστυνομικό θρίλερ με το κοινωνικό δράμα και μας προετοιμάζει για ένα καθηλωτικό μυστήριο, που θα παίξει με το μυαλό μας.

Το καστ αποτελείται από αξιόλογους ηθοποιούς με μακρά πορεία στο θέατρο (Γιάννης Στάνκογλου, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Γιώργος Γάλλος, Λουκία Μιχαλοπούλου, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Σήφης Πολυζωίδης, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Νίκος Πουρσανίδης, Μανώλης Εμμανουήλ, Αρετή Τίλη, Ντίνα Αβαγιανού κ.ά.) Επιλεγμένοι στους κατάλληλους ρόλους από την Ανζελίκα Καψαμπέλη, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, συνθέτοντας ένα μωσαϊκό ετερόκλητων χαρακτήρων, που προμηνύει ότι τα Σάββατα θα είναι γεμάτα αγωνία.

SHARE