η Λι Μίλερ με μαύρο παλτό
Φωτογραφία: Getty Images/ Ideal Image
16|12|2023 08:56
SHARE
SEEING IS BELIEVING

Μια έκθεση για τη Lee Miller στη Νέα Υόρκη -Η φωτογράφος με τη μυθιστορηματική ζωή και τους σουρεαλιστές φίλους


Υπήρξε μοντέλο αλλά και φωτογράφος της Vogue, πολεμική ανταποκρίτρια, φίλη και μούσα των σουρεαλιστών, σεφ και η γυναίκα που φωτογραφήθηκε στη μπανιέρα του Χίλτερ, στο εγκαταλελειμμένο διαμέρισμά του στο Μόναχο.

Ήταν η Lee Miller, μια γυναίκα με μυθιστορηματική ζωή η οποία έγινε φέτος ταινία με πρωταγωνίστρια την Κέιτ Γουίνσλετ και τίτλο «Lee».

Η γκαλερί Gagosian στη Νέα Υόρκη, διοργάνωσε μια έκθεση με τίτλο «Seeing is believing:Lee Miller and Friends», η οποία διαρκεί ως τις 22 Δεκέμβρη και επικεντρώνεται στη μακρά σχέσης Miller με τον Άγγλο υπερρεαλιστή ζωγράφο, συλλέκτη, ιστορικό τέχνης και βιογράφο του Πικάσο, Roland Penrose.

Εκτός από τις φωτογραφίες των Miller και Penrose, η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, φωτογραφίες και σκίτσα των Joseph Cornell, Max Ernst, Dora Maar, Man Ray, Henry Moore, Valentine Penrose, και Pablo Picasso - όλοι τους σπουδαίοι καλλιτέχνες και φίλοι τους.

Artwork: Max Ernst © 2023 Artists Rights Society (ARS), New York/ADAGP, Paris; © Man Ray 2015 Trust/ADAGP, Paris 2023; © Lee Miller Archives, England 2023. All rights reserved. www.leemiller.co.uk; © 2023 Estate of Pablo Picasso/Artists Rights Society (ARS), New York. Photos: Rob McKeever

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Jason Ysenburg και Richard Calvocoressi, οι οποίοι φρόντισαν να συμπεριλάβουν και επιστολές, άλμπουμ και αντικείμενα που χρονογραφούν τη μεταξύ τους σχέση.

Ως μοντέλο της αμερικανικής Vogue τη δεκαετία του 1920, η Miller φωτογραφήθηκε από κορυφαίους καλλιτέχνες της μόδας και της φωτογραφίας, πριν ταξιδέψει στο Παρίσι για να σπουδάσει με τον Man Ray.

Η παρέα με τους σουρεαλιστές επηρέασε το καλλιτεχνικό της έργο αλλά όταν ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, η ίδια έγινε πολεμική ανταποκρίτρια και κατέγραψε πολλές συγκλονιστικές εικόνες. Ο Penrose, από την άλλη συνδιοργάνωσε το 1936 τη Διεθνή Έκθεση Σουρεαλιστών που εισήγαγε το κίνημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνίδρυσε το Ινστιτούτο Σύγχρονων Τεχνών του Λονδίνου το 1946 και επιμελήθηκε σημαντικές αναδρομικές εκθέσεις του Πικάσο και του May Ray.

Παραθερίζοντας στη Νότια Γαλλία τη δεκαετία του 1930, μετακομίζοντας στο Λονδίνο με το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ταξιδεύοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον πόλεμο και μετακομίζοντας στο East Sussex το 1949, οι Miller και Penrose καλλιέργησαν διαρκείς σχέσεις με σημαντικούς καλλιτέχνες και συγγραφείς, διαδραματίζοντας ζωτικό ρόλο στην κουλτούρα της εποχής τους. Με έμφαση στον υπερρεαλισμό, το Seeing Is Believing δίνει μια εικόνα της δημιουργικής ζωής του ζευγαριού με τους φίλους τους.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε μια στιγμή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Lee Miller και τον κύκλο της. Γράμματα αγάπης Bound in Gold Handcuffs, μια συλλογή από αδημοσίευτη μέχρι σήμερα αλληλογραφία μεταξύ της Miller και της
Penrose που αποκαλύπτει τον ρομαντισμό και το δράμα της σαραντάχρονης σχέσης τους, δημοσιεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο και θα κυκλοφορήσει αυτόν τον Νοέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

SHARE