Η θρυλική έκθεση «Christian Dior: Designer of Dreams» στο Τόκυο
Η θρυλική έκθεση «Christian Dior: Designer of Dreams» στο Τόκυο
CHRISTIAN DIOR

Mέσα στη θρυλική έκθεση του οίκου Dior στο Τόκιο -Φινέτσα, υψηλή ραπτική και απίθανα σκηνικά


Μια πυραμιδοειδής σκάλα και λεπτεπίλεπτες πινελιές χαρακτηρίζουν την έκθεση Christian Dior: Shohei Shigematsu που παρουσιάζει τις σχέσεις μεταξύ του γνωστού οίκου μόδας και της Ιαπωνίας.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Τόκιο και είναι μια εκτεταμένη αναδρομική έκθεση για τα 76 χρόνια του Dior που έχει προηγουμένως εκτεθεί στο Λονδίνο, το Ντένβερ και τη Νέα Υόρκη.

Ο αρχιτέκτονας Shigematsu, συνεργάτης του ολλανδικού στούντιο OMA, δημιούργησε διάφορα νέα σκηνικά για την έκδοση του Τόκιο, τα οποία εκτείνονται σε δύο ορόφους και 15 αίθουσες του μουσείου.

Ο Shohei Shigematsu σχεδίασε την έκδοση του Τόκιο για την αναδρομική έκθεση του Dior.

Η έκθεση σκοπεύει να αναδείξει τη σχέση του Dior με την ιαπωνική κουλτούρα κατά τη διάρκεια της 76χρονης ιστορίας του, συμπεριλαμβανομένων των συνεργασιών του διάσημου οίκου και των ενδυμάτων που βασίζονται σε παραδοσιακές σιλουέτες, σύμφωνα με το OMA.

Mια αίθουσα που ονομάζεται Dior και Ιαπωνία φιλοξενεί μια ξεχωριστή κατασκευή, που είναι φτιαγμένη – εν μέρει – από ξύλο. Στο πάνω μέρος της κατασκευής τοποθετήθηκαν μια σειρά από μοντέλα με ρούχα Dior, που έχουν σαφείς επιρροές από την Ιαπωνική κουλτούρα.

Η αίθουσα Dior και Ιαπωνία.

"Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια καθηλωτική εμπειρία όπου οι επισκέπτες θα μπορούσαν επίσης να ανακαλύψουν την έμπνευση του οίκου Dior από την Ιαπωνία", δήλωσε ο Shigematsu στο Dezeen.

0 Shigematsu σχεδίασε επίσης μια πυραμιδική statement κατασκευή.

Μια άλλη εγκατάσταση γνωστή ως The Dior Ball διαθέτει μια υπερμεγέθη πυραμιδοειδή σκάλα που παίρνει στοιχεία από τις "μακριές, λιτανευτικές σκάλες" που οδηγούν σε παραδοσιακούς ναούς, κάτι που ενισχύεται από μια οροφή με καθρέφτη που αντανακλά τη δομή.

Οι κούκλες, ντυμένες με 35 κομμάτια υψηλής ραπτικής Dior, είναι τοποθετημένες στην σκάλα και φωτίζονται από εναλλασσόμενα κινούμενα σχέδια. "Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια σκηνή για την αφήγηση ιστοριών που να μοιάζει πολύ τεκτονική και μοντέρνα, αλλά να εδράζεται στη συγκρατημένη και πειθαρχημένη ομορφιά που είναι αυθεντική στην ιαπωνική κουλτούρα", εξήγησε ο Shigematsu.

Ένας "κήπος" από λουλούδια από την καλλιτέχνιδα Ayumi Shibata

"Η σκηνογραφία συγχωνεύει ιαπωνικούς παραδοσιακούς χώρους, υλικά και τεχνικές, με πολύ μεγαλοπρεπή, σύγχρονα σχήματα και αρχιτεκτονικές φόρμες”.

Στην έκθεση του Τόκιο υπάρχουν αίθουσες - επαναλήψεις της αναδρομικής έκθεσης, όπως η χρωματική κωδικοποίηση των κομματιών Dior.

Ο Shigematsu αναφέρθηκε στη σημασία της σκηνογραφίας κατά την επιμέλεια μιας έκθεσης μόδας. "Η έκθεση μόδας ως τυπολογία είναι σχετικά νέα, αλλά έχει γίνει γρήγορα το blockbuster των εκθέσεων για μουσεία και ιδρύματα", δήλωσε ο αρχιτέκτονας. "Αυτό μιλάει για τη δυνατότητα της μόδας να προσελκύσει ένα εξαιρετικά διαφορετικό κοινό, καθώς και για τις αφηγηματικές της δυνατότητες".

"Πιστεύω ότι μια έκθεση μόδας είναι από τη φύση της ένα πολύπλευρο εργαλείο επικοινωνίας. Θέλει να αποκαλύψει την ιστορία, τη διαδικασία, την τεχνική, την υλικότητα, την κίνηση και τη συνάφεια με το σύγχρονο πλαίσιο - περισσότερο απ' ό,τι θα έκανε, ας πούμε, μια έκθεση ζωγραφικής", πρόσθεσε.

Εμβληματικά ρούχα του οίκου Dior.

"Κοιτάξαμε την Ιαπωνία μέσα από τον φακό του Dior και κοιτάξαμε τον κόσμο μέσα από τον φακό της ιστορίας, του πολιτισμού και της μόδας της Ιαπωνίας”.

Ο Shigematsu δημιούργησε επίσης τον σχεδιασμό για την αναδρομική έκθεση του Dior όταν ταξίδεψε στο Ντάλας του Τέξας, χρησιμοποιώντας μια σειρά από χρώματα και υλικά. Oι φωτογραφίες είναι του Daici Ano. 

Η έκθεση Christian Dior: Designer of Dreams" εκτίθεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Τόκιο έως τις 28 Μαΐου 2023.

SHARE