Απομονωμένο σινεμά
Φωτογραφία: Göteborg International Film Festival
SOCIAL DISTANCING

To φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ αναζητά θαρραλέο σινεφίλ για να βλέπει ταινίες σε βραχώδες νησί


Τα περισσότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ λόγω της πανδημίας είτε ακυρώθηκαν είτε αναζήτησαν νέους τρόπους διεξαγωγής. Σίγουρα πάντως την πιο πρωτότυπη ιδέα την έχει το Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας που έχει σχεδιάσει ένα πρότζεκτ με θέμα το social distancing.

Σύμφωνα με αυτό ένας θαρραλέος σινεφίλ θα πρέπει να μεταβεί απολύτως μόνος του σε ένα βραχώδες νησί, όπου για εφτά ημέρες θα βλέπει σε συνθήκες απομόνωσης τις ταινίες του φετινού προγράμματος.

Όποιος επιλεγεί, θα έχει τη δυνατότητα να δει τις 60 ταινίες του φετινού φεστιβάλ, δεν θα έχει μαζί του κινητό τηλέφωνο ή ελεύθερη πρόσβαση στο Ίντερνετ, παρά μόνο τη δυνατότητα να στέλνει κάθε μέρα ένα μικρό βίντεο στο φεστιβάλ καταγράφοντας την εμπειρία του.

Το project με τίτλο «The Isolated Cinema» θα λάβει χώρα στο βραχώδες νησάκι Pater Noster, ανατολικά της Βόρειας Θάλασσας, εκεί όπου βρίσκεται μόνο ένας φάρος και ένα μικρό boutique ξενοδοχείο που προσφέρει εμπειρίες απομόνωσης. Το άτομο αυτό θα μεταφερθεί με πλοίο στο νησί και θα παραμείνει για μια εβδομάδα (30 Ιανουαρίου - 6 Φεβρουαρίου), με τρόφιμα και ταινίες.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Γιόνας Χόλμπεργκ ανέφερε: «Το φετινό focus του φεστιβάλ είναι η κοινωνική απόσταση και εξετάζει τη νέα τάξη πραγμάτων που προέκυψε από την πανδημία. Η δημιουργία κινηματογραφικών εμπειριών για ένα μόνο άτομο είναι ένας τρόπος για να προσφέρουμε προβολές με ασφάλεια, αλλά και μια προσπάθεια να κατανοήσουμε πώς η πανδημία άλλαξε τη σχέση των ανθρώπων με το σινεμά. Στο Pater Noster θα εξομοιώσουμε την εμπειρία της απομόνωσης που είχαν τόσοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Όποιο άτομο επιλεχθεί θα έχει εκεί ό,τι χρειάζεται, ωραίο φαγητό, ωραία ποτά και ένα ωραίο κρεβάτι, αλλά δεν θα μπορεί να φέρει κάτι μαζί του από τον έξω κόσμο –τηλέφωνο, υπολογιστής, ακόμη και βιβλία απαγορεύονται. Θα μπορεί να βλέπει μόνο κύματα και ταινίες».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής για την εμπειρία μέσω της ιστοσελίδας του Φεστιβάλ. Απαραίτητη προϋπόθεση να είστε φανατικοί σινεφίλ!

Επίσης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ του 2021 θα προβάλλονται ταινίες για ένα άτομο σε κινηματογράφους, γήπεδα χόκεϊ επί πάγου και πολλές άλλες τοποθεσίες στην πόλη. Τις ταινίες θα προλογίζουν συντελεστές τους, ηθοποιοί και σκηνοθέτες.

SHARE