ΑW '20-'21

Μύθος, μόδα και η μαγεία του σινεμά -Η Haute Couture συλλογή του οίκου Dior σε ένα ονειρικό φιλμ


Μια δυναμική και ταλαντούχα Ιταλίδα σχεδιάστρια και φεμινίστρια, ένας από τους σημαντικότερους νέους Ιταλούς σκηνοθέτες, μερικοί από τους καλύτερους ράφτες στον κόσμο και ένα concept εμπνευσμένο από τα παραμύθια και την ιστορία της μόδας.

Η παραπάνω σύμπραξη δεν θα μπορούσε να μην οδηγήσει σε κάτι αριστουργηματικό, και το φιλμ μικρού μήκους για την συλλογή Υψηλής Ραπτικής του οίκου Dior είναι ακριβώς αυτό.

Η Maria Grazia Chiuri πέρασε την καραντίνα σκεπτόμενη το μέλλον της μόδας και φαίνεται να κατέληξε, μεταξύ άλλων στην ανάδειξη της καλλιτεχνικής πλευράς της -η μόδα είναι μια μορφή τέχνης και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Η ίδια άντλησε έμπνευση από τις γυναικείες φιγούρες του σουρεαλιστικού κινήματος όπως η Dora Maar και η Lee Miller, αλλά και από το θεσμό Théâtre de la Mode που άνθισε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στα πρότυπά του, τα υπέροχα φορέματα της συλλογής Haute Couture Autumn/Winter '20 -'21 κατασκευάστηκαν σε μινιατούρες και έγιναν πρωταγωνιστές του 14λεπτου φιλμ που σκηνοθέτησε ο Matteo Garrone.

Ο σκηνοθέτης είναι ένα από τα πιο δυνατά ονόματα του σύγχρονου ιταλικού σινεμά με ταινίες όπως οι Gomorrah, Dogman και Pinnochio στο ενεργητικό του, αλλά η ταινία που ξεχώρισε η Chiuri ήταν το Tale of tales που του χάρισε υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 2015.

Στα πρότυπα του κινηματογραφικού παραμυθιού κινήθηκε και το φιλμ της συλλογής, όπου δύο bell boys κουβαλούν ένα μπαούλο γεμάτο με τις μινιατούρες των φορεμάτων και το δείχνουν στις νεράιδες, τις νύμφες και τα μυθικά πλάσματα ενός μαγεμένου δάσους.

Μαγική, ονειρική και απόλυτα ασφαλής, είναι ίσως η πιο ιδιαίτερη «επίδειξη» μόδας που θα παρακολουθήσετε.

SHARE