ΘΕΑΤΡΟ

«Η μηχανή του Tούρινγκ» με τον Ορφέα Αυγουστίδη έκανε πρεμιέρα


Το βραβευμένο έργο «Η μηχανή του Τούρινγκ» με τον Ορφέα Αυγουστίδη, σε διασκευή και σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, έκανε πρεμιέρα στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου.

Ο Ορφέας Αυγουστίδης συναντιέται ξανά καλλιτεχνικά με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε σημειώσει η παράσταση «7 χρόνια», σε ένα έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

«Η μηχανή του Τούρινγκ», του Benoit Soles, ένα έργο που παίζεται με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία -700 sold out από το 2018 και έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν αποσπώντας 4 βραβεία Μολιέρ.

Ο Τούρινγκ είναι μόνος του πια. Όλα όσα βλέπουμε συμβαίνουν στο μυαλό του. Είναι κομμάτια της μνήμης του. Είναι η ύστατη προσπάθεια μιας ιδιοφυούς προσωπικότητας να επικοινωνήσει με όλους αυτούς που δεν τον κατάλαβαν τότε και όλους εμάς που προσπαθούμε να τον κατανοήσουμε τώρα, λίγο πριν το αινιγματικό τέλος που ο ίδιος θα δώσει στην ζωή του.

Ορφέας Αυγουστίδης
Ο ορφέας Αυγοπυστίδης στη σκηνή

Ο Άλαν Τούρινγκ είναι ο άνθρωπος που έσπασε τον κωδικό των ναζί και άλλαξε την πορεία του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην λήξη του το 1945. Οι ιστορικοί υπολογίζουν πως η συνεισφορά του βοήθησε να αποτραπούν εκατομμύρια θάνατοι. Ο ρόλος του στην Ιστορία αλλά και η συμβολή του στην επιστήμη των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης έμεινε κρυφός λόγω της ομοφυλοφιλίας του, της διαπόμπευσης και της αυτοκτονίας του μέχρι το 2013 που η βασίλισσα Ελισάβετ αναγνώρισε επίσημα τις υπηρεσίες του. Πάνω από όλα όμως ο Τούρινγκ είναι ο υπερασπιστής της ανθρώπινης φαντασίας και μοναδικότητας. Η απόδειξη πως η ανθρώπινη ψυχή είναι ικανή να ξεπερνάει κάθε όριο, κάθε κοινωνικό παρεμβατισμό, κάθε στερεότυπο, κάθε αναστολή.

Ώρες και ημέρες παραστάσεων:Τετάρτη & Κυριακή στις 20:00
Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00

SHARE