ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

Μια νέα καμπάνια για τη συναίνεση σου θυμίζει ότι πρέπει να ακούσεις ένα ξεκάθαρο «ναι»


Mια νέα καμπάνια έρχεται να πιάσει από την αρχή το μίτο της εκπαίδευσης σε αυτόν τον τομέα και να μιλήσει αρχικά για το πιο βασικό κομμάτι της επαφής, την συναίνεση.

Η κυβέρνηση της Νέας Ουαλίας μόλις κυκλοφόρησε μια σειρά από βίντεο ως μέρος μιας νέας εκστρατείας εκπαίδευσης για τη συναίνεση, μια σειρά από ολιγόλεπτα βίντεο που λένε όσα θα έπρεπε καιρό τώρα να έχουν ειπωθεί.

Χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και με κάθε ωριμότητα, πρέπει να παραδεχτούμε πως η σεξουαλική αγωγή και η ενημέρωση των νέων είναι λειψή, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να μην αρκεί για την εξάλειψη κάθε μορφής σεξουαλικής κακοποίησης.

Η καταφατική συναίνεση -για την οποία μιλάμε- σημαίνει ότι πριν λάβει χώρα οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη, τα άτομα πρέπει ρητά να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, ελεύθερα και με τη θέληση τους.

Η καμπάνια Make No Doubt απευθύνεται κυρίως στη Gen Z, σε νέους μεταξύ 16-24 ετών, ενώ αρκετά βίντεο κυκλοφορούν σε Facebook, Snapchat, Instagram, TikTok, Tinder και Spotify. Και έχουν γίνει ήδη viral.

Αυτά τα νέα βίντεο έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την πολιτιστική αλλαγή και τη σωστή εκπαίδευση των νέων, δείχνοντας ξεκάθαρα πότε και πώς πρέπει να ζητείται η συναίνεση, είτε αυτό σημαίνει να ρωτήσεις κάποιον αν μπορείς να τον φιλήσεις, είτε αυτό σημαίνει να τον ρωτήσεις αν νιώθει άνετα να συνεχίσει.

Αυτές είναι πραγματικές καταστάσεις που έχουν βιώσει οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή στη ζωή μας και η γνώση για τους νέους είναι δύναμη. Μέσα από αυτά τα βίντεο δίνονται πραγματικά χρήσιμες συμβουλές που χρειάζονται οι νέοι -και όχι μόνο- για να εξαλειφθεί κάθε μορφή κακοποίησης και μη συναινετικής συνεύρεσης.

Η κυκλοφορία της καμπάνιας έχει προγραμματιστεί να συμπέσει με τους επερχόμενους νόμους συναίνεσης που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου.

SHARE