fbpx Love & Anarchy: Η νέα ανατρεπτική σουηδική σειρά του Netflix | BOVARY
Netflix έρωτας και αναρχία
Έρωτας και Αναρχία Φωτογραφία: Netflix
SHARE
LOVE & ANARCHY

Love & Anarchy: Η νέα ανατρεπτική σουηδική σειρά του Netflix


Η νέα ρομαντική κομεντί του Netflix με τίτλο «Love and Anarchy» έρχεται από τη Σουηδία, ανατρέποντας την συντηρητική και ψυχρή εικόνα που έχουμε για τους Σκανδιναβούς.

Η Σόφι, μια παντρεμένη μητέρα, εργάζεται ως σύμβουλος σε έναν εκδοτικό οίκο, που προσπαθεί να συμβαδίσει με τη νέα εποχή. Ο Μαξ είναι ένας νεαρός πληροφορικάριος που έχει πιάσει δουλειά στα γραφεία της εν λόγω εταιρείας ως έκτακτο προσωπικό. Μια μέρα ή μάλλον μια νύχτα, ο Μαξ θα πιάσει την πάντα αυστηρή κι απότομη Σόφι να κάνει κάτι ανάρμοστο στο γραφείο της. Όταν εκείνη θα του ζητήσει να μην αποκαλύψει το μυστικό της, ο νεαρός θα δεχτεί με τον όρο να βγουν μαζί για μεσημεριανό. Έκτοτε ξεκινάει ανάμεσά τους ένα περίεργο παιχνίδι που θα μπορούσε να είναι η κωμική εκδοχή του γαλλικού «Αγάπα με αν τολμάς».

Έτσι η Σόφι και ο Μαξ αρχίζουν να βάζουν σπαρταριστές ή επικίνδυνες δοκιμασίες ο ένας στον άλλον με έπαθλο ένα … κραγιόν. Ταυτόχρονα οι καταστάσεις στον εκδοτικό οίκο που προσπαθεί να διαφυλάξει τη χαμένη τιμή της λογοτεχνίας και ταυτόχρονα να σωθεί από βέβαιη οικονομική καταστροφή, αλλά και ο αλλόκοτος πατέρας της Σόφι που επιμένει να επιτίθεται κατά του καπιταλιστικού συστήματος, συμπληρώνουν το παράδοξο ζευγάρι.

Μπορεί μεν η κατάσταση στα γραφεία να μην είναι απολύτως ρεαλιστική, όμως σε μια κωμωδία οι υπερβολές επιτρέπονται, ιδιαίτερα όταν γίνονται με το βιτριολικό πνεύμα που έχει το «Love and anarchy», το οποίο σχολιάζει έξυπνα τη σύγχρονη εποχή, τις τάσεις της μόδας, αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Παράλληλα θίγονται με σατιρική διάθεση θέματα που απασχολούν την σουηδική κοινωνία, όπως ο ρόλος της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η συλλογική ενοχή για την στήριξη του ναζισμού, αλλά και ζητήματα πιο οικουμενικά, όπως το κατά πόσο η λογοτεχνία μπορεί ακόμα να έχει αξία σε μια τεχνολογική εποχή που αποθεώνει τα stories στα social media, η γυναικεία χειραφέτηση, η σεξουαλική παρενόχληση στο εργασιακό περιβάλλον, όλα ιδωμένα μέσα από την σκανδιναβική νοοτροπία, που δεν είναι τελικά και τόσο αποστειρωμένη όσο νομίζουμε.

Από την άλλη, οι αποστολές της Σόφι και του Μαξ δημιουργούν ευτράπελες καταστάσεις, όπως όταν εκείνη πρέπει να περπατάει ανάποδα όλη τη μέρα ή εκείνος να συμπεριφέρεται ως διευθυντής, και το σουρεαλιστικό στοιχείο δίνει χρώμα τόσο στις ζωές των κεντρικών ηρώων όσο και στη σειρά.

Στα μισά του κύκλου όμως, οι πρωταγωνιστές έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους και τότε πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σε αυτό το σημείο η απότομη «ενηλικίωση» τους φέρνει και μια μεγάλη ανατροπή στο ύφος της σειράς, που χωρίς λόγο παραγίνεται σοβαρή και δραματική, για να ξαναβρεί τις ισορροπίες στα τελευταία επεισόδια.

Παρ’ όλα αυτά το «Love and anarchy» έχει τα συστατικά μιας ανατρεπτικής κομεντί, κατάλληλης αν μη τι άλλο για τα βράδια της καραντίνας.

SHARE