Νόμπελ λογοτεχνίας
Φωτογραφία: Nobel Prize
BOOKS

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021 -Στον Τανζανό συγγραφέα Αμπντουλραζάκ Γκούρνα το φετινό βραβείο


Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2021 απονεμήθηκε στον 73χρονο Τανζανό συγγραφέα Αμπντουλραζάκ Γκούρνα.

Ο ίδιος γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη το 1948 και έφτασε στην Αγγλία τη δεκαετία του '60. Κανένα βιβλίο του μέχρι στιγμής δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, το βραβείο του απονεμήθηκε «για τη ασυμβίβαστη και συμπονετική διείσδυσή του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τη μοίρα ενός πρόσφυγα στο χάσμα μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων».

Έχει γράψει 10 μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων τα «Memory of Departure», «Pilgrims Way» and «Dottie» τα οποία περιγράφουν την προσφυγική εμπειρία στη Βρετανία, ενώ το «Paradise» που αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού σε μια χώρα της δυτικής Αφρικής που φοβάται την αποικιοκρατία βρέθηκε στη βραχεία λίστα των βραβείων Booker το 1994.

«Στο λογοτεχνικό σύμπαν του Γκούρνα, τα πάντα βρίσκονται σε διαρκή μεταβολή -αναμνήσεις, ονόματα και ταυτότητες. Μια διαρκής διανοητική εξερεύνηση διατρέχει όλα του τα έργα από το πρώτο του μυθιστόρημα ως 21χρονος πρόσφυγας ως το πρόσφατο «Afterlives» που κυκλοφόρησε το 2020», τουίταρε η Ακαδημία.

SHARE