Φωτογραφία: instagram /@charliemackesy
Φωτογραφία: instagram /@charliemackesy
30|01|2023 11:00
SHARE
OSCARS 2023

«Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις; Καλός άνθρωπος» -Μαθήματα ζωής από ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους


Το συγκινητικό animated παιδικό παραμύθι του BBC, «Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο», έχει απασχολήσει τελευταία την επικαιρότητα, καθώς τέθηκε υποψήφιο για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους.

Το ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα και εικονογράφου Charlie Mackesy, εκδόθηκε το 2019 και γνώρισε άμεση επιτυχία, πουλώντας πάνω από 250.000 αντίτυπα στις ΗΠΑ και κατακτώντας τις λίστες των μπεστ σέλερ παγκοσμίως.

«Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο» πρόκειται για ένα σύγχρονο αριστούργημα. Ο χαρισματικός συγγραφέας, πλέκει περίτεχνα έναν συγκινητικό ύμνο στην καλοσύνη, τη φιλία, το θάρρος και την ελπίδα καθώς ακολουθεί το οδοιπορικό των τεσσάρων πρωταγωνιστών που ταξιδεύουν μαζί σε αναζήτηση ενός σπιτιού.

«Τι θες να γίνεις, όταν μεγαλώσεις;» ρωτά ο τυφλοπόντικας το αγόρι. «Καλός άνθρωπος» απάντησε εκείνο.

Μέσα από μονολεκτικούς, κατ' επίφαση απλούς διαλόγους, ο Mackesy καταφέρνει με μοναδικά χαρισματικό τρόπο να εκφράσει ενδόμυχους προβληματισμούς που έχουν απασχολήσει ή θα απασχολήσουν κάθε άνθρωπο κάποια στιγμή στη ζωή του.

Με συγκινητική ταπεινοφροσύνη και χωρίς ίχνος διδακτισμού χρησιμοποιεί απλά λόγια για να δώσει τις πιο σοφές απαντήσεις στα πιο πολύπλοκα ερωτήματα, καταφέρνοντας να κατευνάσει τα υπαρξιακά μας άγχη και να μας κάνει -έστω προς στιγμήν- να δούμε τη ζωή μέσα από μία αθώα και ονειροπόλα παιδική ματιά.

«Τι θεωρείς ως το μεγαλύτερο χάσιμο χρόνου;». «Το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους».

Η τηλεοπτική προσαρμογή του πολυαγαπημένου παραμυθιού προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο την παραμονή των Χριστουγέννων του 2022 εκτοξεύοντας την τηλεθέασh του BBC. Συγκεκριμένα, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι συντονίστηκαν στο κανάλι για να παρακολουθήσουν το short film που άγγιξε τις καρδιές τους.

Όπως εύστοχα διαπίστωσαν πολλοί τηλεθεατές, το παυσίλυπο παραμύθι του Mackesy, θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τον διαχρονικά αγαπημένο «Μικρό Πρίγκιπα» του Εξιπερί, καθώς μέσα από την τρυφερή τους ματιά, αμφότεροι οι συγγραφείς μας υπενθυμίζουν την αξία των υποτιμημένων ιδανικών της φιλίας, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της συμπόνοιας.

«Σκέψου ποιοι θα ήμασταν, αν φοβόμασταν λιγότερο».

Μέσα σε λίγες λέξεις εσωκλείουν τις μεγαλύτερες αλήθειες για την ανθρώπινη ύπαρξη και μιλάνε σε μια γλώσσα οικουμενική, που αγγίζει τις καρδιές μικρών και μεγάλων σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Συγκινητικές σκηνές από «Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο»:

SHARE