παρενόχληση των γυναικών στο δρόμο
Φωτογραφία: #IsThisOK campaign video
WOMEN EMPOWERMENT

Is this ok? -Η νέα καμπάνια που αποδεικνύει ότι η έμφυλη βία κρύβεται παντού


#IsThisOk? Μια μικρή ερώτηση που μπορεί να κρύβει ποικίλες απαντήσεις. Και απαντήσεις συχνά άβολες.

Αυτό είναι το slogan της νέας καμπάνιας που μας έρχεται από το Μάντσεστερ της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Δήμαρχος της πόλης, Andy Burnham, δημοσίευσε πρόσφατα μια μικρού μήκους ταινία με πρωταγωνίστρια μια νεαρή γυναίκα.

Κατά την διάρκεια της μέρας της και ενώ απλώς κάνει τις καθημερινές της δραστηριότητες, όπως το να πάει για τζόγκινγκ, δέχεται τα ενοχλητικά και αμήχανα σχόλια ανδρών, που τη φέρνουν σε δύσκολη θέση. Μια εμπειρία οικεία για τις περισσότερες.

Στη συνέχεια, κάποιοι νεαροί τη φωτογραφίζουν στο πάρκο χωρίς την συγκατάθεση της και ανεβάζουν την φωτογραφία στα social media. Έπειτα, έρχεται ένα δήθεν τυχαίο άγγιγμα γύρω από την μέση της και τέλος το ενοχλητικό «φλερτ» ενός άγνωστου που μόλις τον απορρίψει μέσω της σιωπής της, αρχίζει να της φωνάζει προσβλητικά: «Ώστε νομίζεις, πως είσαι καλύτερη μου; Δεν είσαι καν αδύνατη!».

«Είναι αυτό οκ;» ρωτά με μάτια δακρυσμένα την κάμερα και το βλέμμα της τα λέει όλα.

Αυτά και άλλα πολλά, είναι μόνο μερικά από τα σχόλια που δέχεται μια γυναίκα καθημερινά στον δρόμο, τα καταστήματα, τη βόλτα, τη δουλειά. Συμπεριφορές χωρίς τον στοιχειώδη σεβασμό και λεπτότητα.

Κι, όμως, μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού μεγαλώνει εδώ και χρόνια με την ιδέα πως είναι εντάξει να παρενοχλεί μια γυναίκα στο δρόμο, επειδή αυτό περιορίζεται στο λεκτικό επίπεδο. Θεωρείται επίδειξη ανδρισμού ή ακόμη και sexiness; Μεταφράζεται σε κάποιο είδος αρσενικού κυνηγού, που πολιορκεί το θήραμα του;

Ας είμαστε ξεκάθαροι. Κάποια πράγματα ξεπερνούν το όριο του φλερτ, το οποίο και πρέπει να είναι συναινετικό και από τις δύο πλευρές, για να «είναι οκ». Δεν είναι οκ το να καθιστάς την οποιαδήποτε γυναίκα θήραμα σου, χωρίς την ξεκάθαρη έγκριση της. Δεν είναι οκ να φωνάζεις σε κάποιον στο δρόμο. Δεν είναι οκ να κάνεις σχόλια σεξουαλικού τύπου σε έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζεις.

Και εάν κάποιοι επικαλεστείτε τον παράγοντα του αυθορμητισμού, τότε ίσως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από αυτό που φαίνεται. Το να καταπατάς τα όρια της ελευθερίας ενός ανθρώπου, είτε είναι γυναίκα, είτε άνδρας είναι εξορισμού λάθος. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος αποκλειστικά οι γυναίκες να δέχονται μια τέτοιου είδους λεκτική βία, η οποία είναι ισάξια της οποιασδήποτε άλλης μορφής βίας. Γιατί η έμφυλη βία πηγάζει σε τέτοιες μικροπρεπείς συμπεριφορές, φωλιάζει μέσα μας και γιγαντώνεται.

Τα ποσοστά των ερευνών στο τέλος αυτού του short film σοκάρουν: το 71% των γυναικών κάθε ηλικίας έχουν βιώσει κάποιο είδος σεξουαλικής παρενόχλησης σε δημόσιο χώρο. Πάνω από το 95% των γυναικών, δεν αναφέρουν ποτέ τα περιστατικά παρενόχλησης που έχουν δεχτεί στη ζωή τους, μην αποκαλύπτοντας περιστατικά που τους προκάλεσαν φόβο ή ακόμη και ντροπή.

Η απάντηση στα χείλη όλων μας είναι ξεκάθαρη: η έμφυλη βία δεν είναι οκ.





SHARE