Το ΕΝΘΥΜΙΟ
Το ΕΝΘΥΜΙΟ
07|06|2023 14:44
SHARE
ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Potential Project: Η νέα έκθεση με 75 λευκούς σφραγισμένους κύβους για όλα τα έργα τέχνης που έμειναν ως ιδέες


Κάποια έργα τέχνης δε δημιουργούνται ποτέ και υπάρχουν μόνο ως ιδέες, μένουν απραγματοποίητα, ημιτελή, ανεκπλήρωτα, χωρίς να τα δούμε σε κάποια έκθεση.

Κάποια δεν πραγματοποιούνται επειδή είναι πολύ φιλόδοξα ή πολύ ασήμαντα, κάποια δεν προορίζονταν ποτέ να εκδηλωθούν σε υλική μορφή και υπάρχουν μόνο για να μας αφήσουν στην ονειροπόληση. Μερικά είναι μυστικά, μερικά απλά διακόπτονται ή ξεχνιούνται.

Ποια είναι η φύση αυτών των έργων; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν ακόμα κάπου; Ανήκουν ίσως σε αυτόν τον μη χώρο που ο Hans Ulrich Obrist αποκαλεί «a reservoir of ideas»; Όταν σταματήσουμε να τα σκεφτόμαστε ή να μιλάμε για αυτά, πού πάνε; Το Potential Project, που από το ξεκίνημά του ενδιαφέρεται για τις άπειρες δυνατότητες του απραγματοποίητου, αναζητά αυτήν την αυτόνομη κατάσταση πολλαπλών σεναρίων, αποκαθιστώντας την ιδέα ως μια κομβική στιγμή και ως ένα νοητικό μέρος όπου τα πάντα υπάρχουν ήδη, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν ακόμη.

Το ΕΝΘΥΜΙΟ είναι ένα συλλογικό καλλιτεχνικό εγχείρημα που πραγματεύεται την αυτονομία της ιδέας του έργου τέχνης και παίρνει τη μορφή ενός εγκιβωτισμού ιδεών στον οποίο συμμετέχουν οι καλλιτέχνες/-ιδες, αρχιτέκτονες και θεωρητικοί που πήραν μέρος στο τραπέζι των συζητήσεων κατά την έναρξη του πρότζεκτ το 2019. Πρόκειται για ένα εννοιολογικό πείραμα που τοποθετεί 75 ιδέες για πιθανά έργα τέχνης μέσα σε 75 πανομοιότυπους λευκούς κύβους και τους σφραγίζει έτσι, ώστε το περιεχόμενό τους να παραμείνει μυστικό και μη αναγνωρίσιμο. Τα επαναλαμβανόμενα λευκά κουτιά λειτουργούν ως δοχεία ιδεών και μας θυμίζουν την αμφισημία και την ενδεχομενικότητα της τέχνης καθώς ζητούν από εμάς να φανταστούμε τι εσωκλύουν, να διαχειριστούμε την περιέργεια, να κάνουμε υποθέσεις.

Οι εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση

Συμμετέχουν οι:

Καρολίνα Αλειφεροπούλου, Τζένη Αργυρίου, Αύγουστος Βεϊνόγλου, Νίκος Βελιώτης, Θάνος Βόβολης, Βασίλης Γεροδήμος, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Ζαμπουλάκης, Γιάννης Ισιδώρου, Άννα Λάσκαρη, Θεοδώρα Μαλάμου, Ηλίας Μαρμαράς, Χριστόφορος Μαρίνος, Κώστας Μπασάνος, Όλγα Μπρούμα, Γιώργος Παπαδάτος, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Νίνα Παππά, Βαγγέλης Σάββας, Γιάννης Σινιόρογλου, Δημήτρης Χαλάτσης, Δημήτρης Χαρίτος, Coti k, Stewart Ziff

Την έκθεση πλαισιώνει public talk με τον τίτλο UNREALISED με ομιλίες και συζήτηση γύρω από ζητήματα που αφορούν το απραγματοποίητο έργο και τη σημασία του. Προσκεκλημένες ομιλήτριες και ομιλητής: Νάντια Αργυροπούλου, Ξένια Καλπακτσόγλου & Marco Scotti.

Εγκαίνια: Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 19:00

Public talk: Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 19:00

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευ - Παρ 18:00-21:00 & Σάβ 12:00-17:00

Διεύθυνση: Ανδρέα Μεταξά 25, Αθήνα

SHARE