Φωτογραφία: AP Images
Φωτογραφία: AP Images
ΠΟΥΛΙΤΖΕΡ 2023

Πούλιτζερ Λογοτεχνίας: Δύο βιβλία απέσπασαν από κοινού το βραβείο μυθοπλασίας


Στις 8 Μαΐου ανακοινώθηκαν οι νικητές των φετινών Βραβείων Πούλιτζερ, και το βραβείο μυθοπλασίας απονεμήθηκε από κοινού σε δύο βιβλία.

Με ένα livestream στο Youtube ανακοινωθήκαν το βράδυ της Δευτέρας οι μεγάλοι νικητές των Βραβείων Πούλιτζερ για το 2023, μεταξύ των οποίων και τα επτά βραβεία λογοτεχνίας (Μυθοπλασία, Ιστορία, Βιογραφία, Αυτοβιογραφία, Ποίηση, Non-Fiction, Θεατρικό). Η «Παρακαταθήκη» του 50χρονου Χερνάν Ντίαζ και το «Demon Copperhead» της 68χρονης Μπάρμπαρα Κίνγκσολβερ ήταν οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς, σημειώνοντας την πρώτη φορά που το Πούλιτζερ Μυθοπλασίας απονέμεται από κοινού σε δύο συγγραφείς.

Το «Demon Copperhead» προσαρμόζει την ιστορία του κλασικού μυθιστορήματος «David Coperfield» στην σύγχρονη εποχή, με ένα αγόρι από τα Απαλάχια Όρη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η «Παρακαταθήκη» (που κυκλοφορεί στη γλώσσα μας από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο), αποτελεί το δεύτερο βιβλίο του Χερνάν Ντίαζ και διηγείται τη ζωή ενός πάμπλουτου μεγιστάνα στη Νέα Υόρκη του 1920.

Η «Παρακαταθήκη» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Κάλλιας Παπαδάκη είναι «μια καθηλωτική ιστορία και ένα δεξιοτεχνικό λογοτεχνικό παζλ, που εμπλέκει τον αναγνώστη στην αναζήτηση της αλήθειας, ενώ παράλληλα θίγει τις απογοητεύσεις που συχνά φωλιάζουν στην καρδιά των προσωπικών σχέσεων, τη δύναμη του κεφαλαίου να στρεβλώνει τα πάντα και την ευκολία με την οποία η εξουσία μπορεί να χειραγωγήσει τις καταστάσεις».

Σαγηνευτικό, αινιγματικό και καυστικά επίκαιρο, το δεύτερο μυθιστόρημα του Hernan Diaz Παρακαταθήκη, είναι ένα αλησμόνητο, πολύπλευρο έπος που τον καθιερώνει ως έναν από τους σημαντικότερους χρονογράφους της αμερικανικής χίμαιρας. Ένα μυθιστόρημα για το χρήμα και την εξουσία, την πάλη των τάξεων, τη γυναικεία φωνή που φιμώνεται από το κεφάλαιο της πατριαρχίας, την οικειότητα, αλλά και την ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας.

Μάλιστα, το μυθιστόρημα του Αργεντίνου, μεγαλωμένου στη Σουηδία, Hernan Diaz, που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 31 χώρες, υποψήφιο για το βραβείο Booker 2022 και ήδη βραβευμένο με το Kirkus, κατακτά τώρα και το Βραβείο Pulitzer στην κατηγορία fiction.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες, το βιβλίο «His Name is George Floyd» απέσπασε το βραβείο Non-Fiction, μελετώντας τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ με αφορμή την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ το 2020. Το «G-Man: J. Edgar Hoover and the Making of the American Century» απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Βιογραφίας εξερευνώντας τη ζωή του θρυλικού J. Edgar Hoover, ενώ το «Stay True» της Χούα Σιού απέσπασε το βραβείο καλύτερης αυτοβιογραφίας. Η Σιού είναι η πρώτη συγγραφέας που αποκτά το συγκεκριμένο βραβείο, μιας και η κατηγορία της Aυτοβιογραφίας εντάχθηκε στα Πούλιτζερ μόλις τον προηγούμενο Ιούνιο.

Το βραβείο καλύτερου ιστορικού βιβλίου απονεμήθηκε στον Τζέφερσον Κάουι για το «Freedom’s Dominion: A Saga of White Resistance to Federal Power», ενώ το Bραβείο Ποίησης απονεμήθηκε στον Καρλ Φίλιπς για την συλλογή «Then the War: And Selected Poems, 2007-2020». Όσον αφορά τις δημοσιογραφικές κατηγορίες, τα πρακτορεία των Associated Press και New York Times επιβραβεύτηκαν για την κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία.

Πριν από 5 ολόκληρα χρόνια, ο Ντίαζ ήταν φιναλίστ στα Πούλιτζερ του 2018 για το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «In the Distance»: «Γράφω από μικρό παιδί» θυμάται ο συγγραφέας, λέγοντας πως έχει γράψει δεκάδες μυθιστορήματα και συλλογές που «απορρίφθηκαν πανηγυρικά». Αναφερόμενος στον Κινγκσόλβερ, με τον οποίο μοιράστηκε το βραβείο, ο Ντίαζ τον χαρακτήρισε «ιδιοφυία και εξαιρετικό συγγραφέα».

Για πάνω από 100 χρόνια, τα Βραβεία Πούλιτζερ απονέμονται από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και αναγνωρίζονται ευρέως ως τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά βραβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

SHARE