η Annie Ernaux
Φωτογραφία: Getty Images/ Ideal Image
06|10|2022 14:23
SHARE
ANNIE ERNAUX

Στην Annie Ernaux το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας


Η σπουδαία Γαλλίδα συγγραφέας Annie Ernaux είναι η φετινή νικήτρια του φετινού Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η Σουηδική Ακαδημία βράβευσε την Ernaux «για το θάρρος και τη χειρουργική ακρίβεια με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης».

Η Γαλλίδα συγγραφέας Annie Ernaux γεννήθηκε το 1940 και μεγάλωσε στη μικρή πόλη Yvetot της Νορμανδίας, όπου οι γονείς της είχαν ένα παντοπωλείο και ένα καφέ. Στα έργα της, η Ernaux εξετάζει με συνέπεια και από διαφορετικές οπτικές γωνίες μια ζωή που χαρακτηρίζεται από έντονες ανισότητες σχετικά με το φύλο, τη γλώσσα και την τάξη. Η πορεία της προς τη συγγραφή ήταν μακρά και επίπονη.

Το αριστουργηματικό βιβλίο της «Το γεγονός» κυκλοφόρησε στα ελληνικά φέτος από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου (πρόκειται για την ίδια την Erneaux) ανατρέχει σε ένα τραυματικό γεγονός της ζωής της -την παράνομη έκτρωση που αναγκάστηκε να κάνει όταν έμεινε έγκυος στη γαλλική πόλη Ρουέν, το 1963. Η ντροπή, η απόγνωση, η αγωνία και η απελπισία εναλλάσσονται πίσω από μια επιτακτική ανάγκη της ηρωίδας να φέρει εις πέρας το «σχέδιό» της, χωρίς να χάσει τη ζωή της στη διαδικασία.

Αν και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2003, το συγκλονιστικό αυτό βιβλίο της Ernaux απέκτησε φέτος μια διπλή και αναπάντεχη αναφορά στην επικαιρότητα. Αφενός η ταινία L'evenement Audrey Diwan, που βασίστηκε στο βιβλίο, απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας και αφετέρου, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε μια απόφαση 50 ετών που νομιμοποιούσε τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο, καθιστώντας την έκτρωση δυνάμει παράνομη σε πολλές πολιτείες.

Αυτή η ιστορική στροφή προς τα πίσω, «πάγωσε» εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, κάνοντας τις αφηγήσεις από τις εμπειρίες παράνομων αμβλώσεων εξαιρετικά επίκαιρες. Με την αφοπλιστικά απλή, αλλά ουσιαστική γραφή της, και με τη φεμινιστική ματιά της στον κόσμο, η Ernaux καταφέρνει σε μόλις 112 σελίδες να μετουσιώσει το βίωμα σε λογοτεχνία -μια λογοτεχνία που σου σφίγγει το στομάχι -και κάνει το ατομικό τραύμα να αντηχήσει στο συλλογικό.





SHARE