fbpx Νέο βιβλίο εξηγεί τι είναι το «φεμινιστικό σεξ» και γιατί πρέπει να το γνωρίζουν και τα δύο φύλα | BOVARY
Το βιβλίο για το φεμινιστικό σεξ
Οδηγός προς ναυτιλομένους / Φωτογραφία: Flo Perry-Facebook
18|10|2019 11:07
SHARE
ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ

Νέο βιβλίο εξηγεί τι είναι το «φεμινιστικό σεξ» και γιατί πρέπει να το γνωρίζουν και τα δύο φύλα


Με τα κινήματα του #metoo και #TimesUp να ηχούν ακόμα -ευτυχώς- ηχηρά στο παγκόσμιο στερέωμα, δίνοντας επιτέλους το έναυσμα να καταλάβουμε πια ότι κοινωνικά πρότυπα, ανθρωπιστικές ανισορροπίες και σεξιστικές προκαταλήψεις πρέπει να εξαλειφθούν, όλο και περισσότερες εκπρόσωποι του γυναικείου φύλου από διάφορους τομείς, έρχονται να συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο, χτίζοντας ένα μέλλον όπου πρωταγωνιστής δεν είναι μόνο ο άνδρας.

Ύστερα από τις συγκλονιστικές ομιλίες και τις total black εμφανίσεις-statement των χολιγουντιανών stars στις περασμένες awards seasons (όπου εκτός από τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, κεντρικό θέμα ήταν, επίσης, και η τεράστια διαφορά στους μισθούς ανδρών-γυναικών), όλο και περισσότεροι δημιουργοί, καλλιτέχνες, συγγραφείς και influencers «διαδηλώνουν» μέσα από προσωπικά πρότζεκτ, ελπίζοντας να επηρεάσουν έστω και λίγους.

Σίγουρα θυμάστε τα φανταστικά T-Shirts της Maria Grazia Chiuri, καλλιτεχνικής διευθύντρια του οίκου Dior, με το σλόγκαν «We should all be feminists», που σηματοδότησαν μια περίοδο ακτιβισμού, θα έλεγε κανείς, στις πασαρέλες.

Ένα από τα θέματα που ακόμα θεωρούνται -πολύ κακώς- ταμπού είναι η γυναικεία σεξουαλική απελευθέρωση. Και γιατί; Γιατί πολλοί επιμένουν στην απαρχαιωμένη, προϊστορική αντίληψη του «άνδρα-κυνηγού» που θέτει τους όρους για τα όσα συμβαίνουν στην κρεβατοκάμαρα και της «γυναίκας-ακολούθου» που συμφωνεί, χωρίς φυσικά να μπορεί να πάρει καμία πρωτοβουλία.

Με τις μοντέρνες φωνές -ευτυχώς υπάρχουν και αυτές- να αντιστέκονται σε τέτοιες ιδέες και να προσπαθούν να δώσουν σε όλους να καταλάβουν ότι το σεξ δεν είναι αποκλειστικά αντρική υπόθεση και ότι μια γυναίκα μπορεί να έχει ερωτικούς συντρόφους ακόμα κι εκτός γάμου, φαίνεται ότι οδεύουμε, αργά μεν σταθερά δε, σε μια εποχή όπου ο θηλυκός οργασμός δεν είναι αστικός μύθος, αλλά πραγματικότητα

Σε αυτό έρχεται να συμβάλει και η απίθανη, νέα και ανερχόμενη συγγραφέας-illustrator Flo Perry, κόρη του καλλιτέχνη Grayson Perry και της ψυχοθεραπεύτριας Philippa Perry, η οποία δηλώνει περήφανη bisexual και μένει στο Λονδίνο.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο της λεύκωμα «How to Have Feminist Sex», ένας οδηγός που συμβουλεύει τις αναγνώστριες να κάνουν σεξ το οποίο είναι να είναι… φεμινιστικό!

Η ίδια, μιλώντας στο vice.com σε πρόσφατη συνέντευξή της εξήγησε τι εννοεί με τον όρο «feminist sex»: «Για μένα, το φεμινιστικό σεξ αφορά αυτό που θα ήθελες πραγματικά να κάνεις κι όχι αυτό που νομίζεις ότι πρέπει να κάνεις, επειδή έτσι σου έμαθαν. Που είναι απελευθερωμένο από τα λανθασμένα πολλές φορές πρότυπα που έχουν καθιερωθεί από τη βιομηχανία του πορνό, την οικογένεια, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του σχολείου, τα media και στοχεύει στην αύξηση της απόλαυσης».

Αυτό, λοιπόν, τι σημαίνει; Να φέρεστε εγωιστικά; Σαφώς και όχι. Απλώς να είστε ανοιχτοί σε συζητήσεις με τον παρτενέρ σας. Γιατί, όπως σημειώνει η Allison Moon, συγγραφέας του Girl Sex 101, «Οι σύντροφοί σας δεν μπορούν να διαβάζουν τις σκέψεις σας. Απορρίψτε ενοχές-κατάλοιπα περασμένων χρόνων, βροντοφωνάξτε «ναι» σε όσα συμφωνείτε και θέλετε να δοκιμάσετε και καλωσορίστε μια νέα εποχή, όπου οι πρωταγωνιστές στην κρεβατοκάμαρα είναι δύο -όχι ένας».

Στις σελίδες του νέου λευκώματος απολαμβάνουμε τα ιδιαίτερα σκίτσα και τις περιγραφές της Perry, μέσα από τα οποία απεικονίζονται πιθανές καταστάσεις στις οποίες ενδέχεται να βρεθεί μια σύγχρονη γυναίκα, όπως τα hot μηνύματα που ανταλλάζει με τον καλό της, την περιπέτεια μιας βραδιάς, τις φαντασιώσεις που έχει και δεν έχει το θάρρος να εκφράσει ανοιχτά και πολλά ακόμα.

Παράλληλα, δίνει tips για το πώς να τις αντιμετωπίσει!

Όπως φαίνεται, λοιπόν, ύστερα από την επανάσταση των 60’s και τα Παιδιά των Λουλουδιών, όπου τα δύο φύλα διεκδικούσαν μια ίση ταξινόμηση δικαιωμάτων και ευθυνών, μιλάμε για μια καινούρια ίσως επανάσταση του 21ου αιώνα.

Τι μεσολάβησε, ωστόσο, και από την απόλυτη ελευθερία επανήλθαμε 50 χρόνια αργότερα σε μια φαινομενικά φιλελεύθερη κοινωνία, όπου, ταμπού και σεξιστικές διακρίσεις κυριαρχούν;

Είναι θέμα παιδείας; Οικογένειας; Μάλλον, οι λόγοι είναι too many to count.

Σύμφωνα, όμως, με τη συγγραφέα, μια από τις λύσεις είναι να μιλάμε και να μην κρυβόμαστε. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Να μιλάμε και να συμφωνούμε. Μόνο όταν έχει ακουστεί το “ναι” και από τα δύο στόματα, η επιτυχία είναι απόλυτα εγγυημένη. Παντού.

Info: Το λεύκωμα How to Have Feminist Sex κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Particular Books.

SHARE