ART NEWS

200 χρόνια Museo del Prado: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το εμβληματικό μουσείο που τιμά σήμερα η Google


Στις 19 Νοεμβρίου του 1819, το Μuseo del Prado άνοιγε για πρώτη φορά τις πόρτες του στον κόσμο.

Το κτήριο είχε κτιστεί το 1785 από τον αρχιτέκτονα Juan de Villanueva, με σκοπό να λειτουργεί σαν κέντρο φυσικών επιστημών, αλλά λίγο αργότερα μετατράπηκε σε χώρο έκθεσης της συλλογής έργων τέχνης της βασιλικής οικογένειας.

Έτσι, το όνομά του πέρασε από Βασιλικό Μουσείο σε Εθνική Πινακοθήκη και Γλυπτοθήκη και στη συνέχεια στο Μουσείο του Πράδο («prado» στα ισπανικά σημαίνει λιβάδι και ονομάστηκε έτσι επειδή στην περιοχή του υπήρχαν γεωργικές εκτάσεις).

Παρ΄ όλο που το μουσείο έχει μια πλούσια ιστορία, αυτά είναι τα 5 σημαντικότερα πράγματα που πρέπει κανείς να γνωρίζει για εκείνο. 

  1. Η συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 8.000 πίνακες αλλά και σχέδια, γλυπτά και διακοσμητικά. Ο θρυλικός Ισπανός ζωγράφος Φρανθίσκο Γκόγια συνέδεσε το όνομά του με το μουσείο, που περιλαμβάνει το σύνολο του έργου του -και μάλιστα το μουσείο διοργανώνει τώρα μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη σε εκείνον για την επέτειό του. Άλλοι σπουδαίοι καλλιτέχνες του μουσείου είναι ο Ελ Γκρέκο, ο Βελάσκεθ, ο Καραβάτζιο, ο Ρούμπενς και ο Ιερώνυμος Μπος.

2. Το διασημότερο έργο του μουσείου είναι ο πίνακας Las Meninas (Οι δεσποινίδες των τιμών, 1656) του Ντιέγκο Βελάσκεθ. Ακόμα και σήμερα, θα βρείτε πάντα πλήθος συγκεντρωμένο μπροστά του.

3. Ο Πάμπλο Πικάσο διετέλεσε διευθυντής του μουσείου για τρία. Ο ζωγράφος διορίστηκε με διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας το 1936, αποδέχθηκε τον διορισμό του αλλά ποτέ δεν ανέλαβε στην ουσία τα καθήκοντά του.

4.Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου και μετά από υπόδειξη της Κοινωνίας των Εθνών, έγινε η μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς των έργων τέχνης του -353 πίνακες και άλλα έργα τέχνης στάλθηκαν στη Βαλένθια, πέρασαν από τη Γιρόνα και κατέληξαν στη Γενεύη. Στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα έργα επέστρεψαν στη Μαδρίτη μέσω γαλλικού εδάφους, μέσα σε νυχτερινά τρένα.

5. Το μουσείο μπαίνει στον τρίτο αιώνα ζωής του απόλυτα εκσυγχρονισμένο. Έχει ένα άψογα ενημερωμένο και κατατοπιστικό σάιτ με πλούσιο υλικό για την ιστορία και το αρχείο του- μάλιστα, μπορεί κανείς να απολαύσει μίνι ξεναγήσεις και μαθήματα τέχνης, επιλέγοντας κάποιο σετ πινάκων που έχουν ομαδοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Στο ίδιο μοτίβο λειτουργεί και το κανάλι του στο Youtube.

Παράλληλα, οι εκθέσεις και οι καλλιτέχνες που φιλοξενεί αποδεικνύουν τον προσανατολισμό του μουσείου στην ανάδειξη της διαφορετικότητας στην τέχνη. Μια από τις τρέχουσες εκθέσεις του με τίτλο Sofonisba Anguissola and Lavinia Fontana. A tale of two women painters, ρίχνει φως στο έργο δύο σημαντικών γυναικών ζωγράφων που δραστηριοποιήθηκαν στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα, ενώ μια άλλη έκθεση μέσα στη χρονιά αφορούσε καλλιτέχνες της Λατινικής Αμερικής.





SHARE