Μπότοξ: Κόστος, κίνδυνοι, αλήθειες, μύθοι και όσα ντρέπεσαι να ρωτήσεις | 0 bovary.gr
Μπότοξ: Κόστος, κίνδυνοι, αλήθειες, μύθοι και όσα ντρέπεσαι να ρωτήσεις | 0 bovary.gr
14|10|2016 14:22
SHARE
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΠΟΤΟΞ

Μπότοξ: Κόστος, κίνδυνοι, αλήθειες, μύθοι και όσα ντρέπεσαι να ρωτήσεις


Εμφανίστηκαν οι πρώτες ρυτίδες και σας έχει πιάσει πανικός. Λογικό είναι, ο χρόνος και η φθορά που επιφέρει είναι ο μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπου. Η σύγχρονη επιστήμη όμως έχει τρόπους να σας βοηθήσει να ανακτήσετε την καλή σας διάθεση.

Ένας από αυτούς και ο πλέον διαδεδομένος είναι το botox. Αν σε παλιότερες εποχές, ακόμα και η λέξη θεωρούνταν ταμπού, σήμερα αυτή η μέθοδος έχει καθιερωθεί και γίνει αποδεκτή. Πριν όμως πάρετε την απόφαση να ακολουθήσετε αυτή την θεραπεία, είστε σίγουροι ότι έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε; Εμείς μιλήσαμε με τον πλαστικό χειρουργό Δρ. Μενέλαο Καραντζά και μας έλυσε όλες τις απορίες μας.

 

  • Τι είναι το botox

Botox είναι το εμπορικό όνομα που έχει δώσει η εταιρεία Allergan στο φάρμακο που έχει ως δραστική ουσία την Βοτουλινική τοξίνη τύπου Α. Λόγω της ευρείας χρήσης του σκευάσματος, το εμπορικό όνομα έχει αντικαταστήσει το όνομα της δραστικής ουσίας, που κυκλοφορεί επίσης και ως «Dysport» από τη φαρμακευτική εταιρεία Ipsen. Πρόκειται για μια ουσία που χαλαρώνει τους μύες και καταργεί τη σύσπασή τους για κάποιο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι ρυτίδες, που δημιουργούνται στο δέρμα, λόγω της σύσπασής των μυών που βρίσκονται από κάτω του, να εξαλείφονται. Το botox χρησιμοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες για ποικίλες εφαρμογές στην ιατρική (νευρολογία, οφθαλμολογία κτλ) και από τη δεκαετία του ’90 εφαρμόζεται στους μύες του προσώπου με στόχο την αισθητική βελτίωση της εικόνας του.

  • Πώς γίνεται;

Η εφαρμογή του botox γίνεται με πολύ ψιλές ενέσεις, τοπικά στους μύες που θέλουμε να χαλαρώσουμε. Είναι μια διαδικασία ελάχιστα επώδυνη για τους ασθενείς και διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Οι βασικές περιοχές του προσώπου που μπορεί να εφαρμοστεί το φάρμακο είναι το μέτωπο (ρυτίδες μετώπου και μεσόφρυδου) και οι κρόταφοι (πόδι της χήνας). Τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται μετά την 4η ημέρα από την εφαρμογή και η τελική εκτίμησή τους γίνεται γύρω στις 2 εβδομάδες, οπότε μπορεί να ακολουθήσει και δεύτερη εφαρμογή για να διορθωθούν πιθανές ατέλειες.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Οι κίνδυνοι από το botox περιορίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε ό,τι προκύπτει από την κακή τεχνική κατά την εφαρμογή. Το φάρμακο παραμένει και δρα τοπικά, οπότε δεν κυκλοφορεί στο υπόλοιπο σώμα και δεν επηρεάζει άλλα όργανα. Η εφαρμογή του από εξειδικευμένο γιατρό (πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο) εγγυάται την ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων ενεργειών, που είναι οι εκχυμώσεις (μελανιές) στο σημείο εφαρμογής, αίσθημα βάρους στην περιοχή και μικρό τοπικό πρήξιμο. Οι ασυμμετρίες κατά την εξάλειψη των ρυτίδων που μπορούν να παρατηρηθούν διορθώνονται με κάποια συμπληρωματική εφαρμογή, ενώ η βλεφαρόπτωση (χαλάρωση του άνω βλεφάρου) παρατηρείται σπάνια, αν το botox εφαρμοστεί σωστά και από έμπειρο γιατρό.

Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται

Η δράση της βοτουλινικής τοξίνης στους μύες διαρκεί γύρω στους 4 με 6 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 6 μήνες μετά την εφαρμογή, η ικανότητα των μυών να συσπώνται έχει επανέλθει πλήρως στην κατάσταση που ήταν πριν από την εφαρμογή του botox, χωρίς άλλες αλλαγές. Αν το αποτέλεσμα που παρατηρήθηκε με την εφαρμογή της ουσίας ήταν ικανοποιητικό και οι ασθενείς επιθυμούν να το διατηρήσουν, θα πρέπει να γίνει εκ νέου εφαρμογή του botox.

Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίσει κανείς τη θεραπεία;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία έναρξης της εφαρμογής της ουσίας. Όταν υπάρχουν ρυτίδες στο πρόσωπο που αρχίζουν να γίνονται μόνιμες και κριθεί από τον γιατρό ότι αυτές μπορούν να εξαλειφθούν με το botox, τότε γίνεται η εφαρμογή. Άλλα πρόσωπα εμφανίζουν ρυτίδες σε νεότερη ηλικία και άλλα σε μεγαλύτερη: αυτό εξαρτάται από τη δύναμη με την οποία συσπώνται οι μύες, από τη χρήση των μυών για τις εκφράσεις που κάνει ο καθένας και από την ποιότητα του δέρματος του προσώπου.

Αν κάνεις μια φορά botox και μετά όχι τι συμβαίνει;

Μετά από μία εφαρμογή οι μύες επανακτούν τη δυνατότητα να συσπώνται πλήρως ύστερα από περίπου 6 μήνες και τότε οι ρυτίδες, που είχαν απαλύνει στην όψη λόγω της αδυναμίας σύσπασης των μυών, επανέρχονται σταδιακά στην προηγούμενη μορφή τους.

Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες

Δεν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες για τη δράση και το αποτέλεσμα που προκαλεί η βοτουλινική τοξίνη. Άλλης μορφής αισθητικές ή γενικότερες θεραπείες στο πρόσωπο έχουν άλλους μηχανισμούς δράσης και επομένως διαφορετικά αποτελέσματα. Είναι στην κρίση του γιατρού να αποφασίσει και να προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία για το κάθε συγκεκριμένο αισθητικό πρόβλημα που μπορεί να παρουσιάζει ένα πρόσωπο.

Πόσο κοστίζει σε γενικές γραμμές

Το botox είναι ένα ακριβό φάρμακο και εφαρμογή του πρέπει να γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό (πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο). Τα δύο γεγονότα αυτά, που εγγυώνται την ποιότητα και την ασφάλεια της εφαρμογής, διαμορφώνουν την τιμή για την πλήρη θεραπεία ανάμεσα στα 200 και τα 300 ευρώ. Στην πράξη συναντώνται τιμές προσφοράς, που είναι εξευτελιστικά χαμηλότερες από τις αναφερόμενες, αλλά πριν από την απόφαση χρειάζεται να συνεκτιμηθεί , αν η χαμηλότερη ποιότητα κάποιου παράγοντα (της εμπειρίας ή του φαρμάκου) είναι αυτή που καθορίζει τη χαμηλότερη τιμή της θεραπείας.

Φωτογραφίες: Shutterstock