γυναίκα στον ήλιο
Φωτογραφία: Instagram/ @cindycrawford
SUN SAFETY

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για ασφαλή έκθεση στον ήλιο


Η χρήση αντηλιακών προϊόντων σε σώμα και πρόσωπο, είναι απαραίτητη όλο το χρόνο.

Ωστόσο, όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, είναι απαραίτητο να τονίζουμε τη συχνή εφαρμογή και ανανέωση αντηλιακού, μέσα στην ημέρα αλλά και όλα όσα πρέπει να προσέχουμε, για να αποφύγουμε δυσχρωμίες και άλλες ανεπιθύμητες αντιδράσεις της επιδερμίδας.

Παρακάτω ακολουθούν tips για ασφαλή έκθεση στον ήλιο. Τι πρέπει να κάνουμε με την αποτρίχωση; Πόσο επικίνδυνο είναι το αποσμητικό αλλά και το άρωμα; Που βοηθάει η απολέπιση;

Αποτρίχωση

Όσες επιλέγετε αποτρίχωση με κερί/χαλάουα, κάντε την τουλάχιστον 48 ώρες πριν βγείτε στην παραλία, καθώς τόσο χρειάζεται για να αποκατασταθεί ο ερεθισμός του δέρματος.

Αν προτιμάτε το ξυραφάκι, φροντίστε να έχετε ξυριστεί το προηγούμενο βράδυ, ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες-καθαρή κεφαλή, πάντα σε βρεγμένο δέρμα, ενυδάτωση με κατάλληλο προϊόν μετά το ξύρισμα.

Aν κάνετε laser, θα πρέπει να ρωτήσετε τον ειδικό στο ινστιτούτο που επισκέπτεστε, να σας ενημερώσει πότε μπορείτε να βγείτε στον ήλιο. Στη δική σας κατηγορία είναι ακόμα πιο σημαντική η αντηλιακή προστασία με προϊόν που περιέχει υψηλό δείκτη προστασίας.

Όποια μέθοδο αποτρίχωσης και αν επιλέγετε, για να αποφύγετε ανεπιθύμητα σπυράκια μετά την πρώτη βουτιά στη θάλασσα, ενυδατώστε τις περιοχές με προϊόντα που καταπραΰνουν τους ερεθισμούς. Το έλαιο jojoba συνίσταται στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Απολέπιση

Είναι η φροντίδα που πρέπει να κάνετε αρκετές ημέρες πριν βγείτε στον ήλιο.

Ο λόγος είναι γιατί η επιδερμίδα σας είναι ακόμα πιο εκτεθειμένη στην ηλιακή ακτινοβολία και υπάρχει κίνδυνος για εμφάνιση δυσχρωμιών. Κατά την απολέπιση -η οποία είναι απαραίτητη, πριν τον καθαρισμό- αποβάλλονται από τις εξωτερικές στοιβάδες δέρματος τα νεκρά κύτταρα, κάτι που είναι αναγκαίο τους καλοκαιρινούς μήνες όπου αντιμετωπίζουμε έντονη ξηρότητα.

Ιδανικά λοιπόν κάνετε απολέπιση τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν βγείτε στον ήλιο. Επιλέξτε ένα προϊόν που περιέχει φυσικούς κόκκους ή κρυστάλλους και όχι μπιλίτσες και κάνετε απαλές, κυκλικές κινήσεις πάνω σε καθαρή επιδερμίδα. Κάθε φορά που εκτίθεστε στον ήλιο, φροντίστε να είστε προστατευμένοι με αντηλιακό προσώπου και σώματος.

Αποσμητικό

Ο ιδρώτας είναι το πιο συχνό καλοκαιρινό φαινόμενο. Για να τον αντιμετωπίσουμε χρησιμοποιούμε αποσμητικό, ωστόσο όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξουμε. Αποφεύγουμε την εφαρμογή προϊόντος που περιέχει άρωμα και προτιμούμε τα φυσικά, γιατί υπάρχει κίνδυνος δυσχρωμιών στην επιδερμίδα.

Άρωμα

Γιατί πρέπει να το αποφεύγουμε στην παραλία; Ορισμένα προϊόντα όπως τα αρώματα -αλλά και άλλα καλλυντικά- περιέχουν συστατικά που είναι πιθανό να προκαλέσουν φωτοευαισθησία. Ακόμα και μετά από περιορισμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί το δέρμα να κοκκινίσει, να πρηστεί, να εμφανίσει δυσχρωμίες. Οι γυναίκες με ανοιχτή επιδερμίδα πρέπει να προσέχουν περισσότερο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι σκουρόχρωμες είναι ασφαλείς.

Φωτοευαισθησία μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και συστατικά που περιέχονται σε αντιρυτιδικές κρέμες και φάρμακα -όπως αυτά που είναι για την καταπολέμιση της ακμής-, καλλυντικά με άρωμα -όπου συμπεριλαμβάνονται και τα αποσμητικά-, κολόνιες, αντιβιοτικά και πολλά ακόμη.

SHARE