στιλάτη γυναίκα στην Εβδομάδα Μόδας
Φωτογραφία: Getty/ Ideal Image
FOREHEAD BREAK-OUTS

Γιατί βγάζεις σπυράκια στο μέτωπο και πώς μπορείς να τα αντιμετωπίσεις


Κατά την περίοδο των διακοπών αλλά και μετά, το μέτωπο είναι η βασική περιοχή του προσώπου, για ξεσπάσματα ή αλλιώς ανεπιθύμητα σπυράκια - πολλές φορές υπάρχουν και μαύρα στίγματα. 

Αρκούν περίπου πέντε λεπτά έρευνας της Google για αυτό το ενοχλητικό δερματικό θέμα, για να καταλάβει κανείς ότι η ακμή στο μέτωπο είναι προφανώς πολύ φυσιολογική, καθώς η περιοχή είναι επιρρεπής σε υπερβολική παραγωγή λιπαρότητας λόγω διακυμάνσεων των ορμονών κατά την εφηβεία και σε περιόδους στρες. Και τώρα θα μου πείτε μα καλά στις διακοπές έχεις στρες;

Αν σας απαντήσω όχι θα πω ψέματα, ωστόσο μία άλλη έρευνα αποκαλύπτει ότι τα ξεσπάσματα του οργανισμού συμβαίνουν όταν χαλαρώνουμε. Οπότε και στρες να μην είχα το καλοκαίρι που υποτίθεται ότι κάπως χαλαρώνω, ο οργανισμός μου έχει άλλα σχέδια για εμένα.

Τι προκαλεί όμως την ακμή στο μέτωπο και πώς συσχετίζεται η καλοκαιρινή περίοδος με αυτά τα δερματικά ξεσπάσματα;

Η ακμή στο μέτωπο προκαλείται από το φράξιμο των πόρων σας με λάδι, την ανάμειξη με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα βακτήρια και τη φλεγμονή. Οι κύριοι ένοχοι για την υπερβολική παραγωγή λιπαρότητας είναι η γενετική, οι ορμόνες, όμως και η θερμοκρασία που προκαλεί εφίδρωση επομένως και έντονη λιπαρότητα.

Οι στρεσογόνοι παράγοντες (τόσο το καθημερινό στρες όσο και οι βιολογικοί στρεσογόνοι παράγοντες όπως οι συστηματικές ασθένειες), οι διατροφικές συνήθειες και το περιβάλλον είναι εξίσου σημαντικοί λόγοι για ξεσπάσματα επιδερμίδας. Μηχανικοί παράγοντες (όπως καπέλα, κορδέλες κεφαλής, να αγγίζετε το μέτωπό σας ή να μην πλένετε αρκετά τη μαξιλαροθήκη σας, για παράδειγμα) μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε παγίδευση ιδρώτα και σμήγματος στο μέτωπο, προκαλώντας ανεπιθύμητα σπυράκια και όχι μόνο. Επίσης, μία άλλη ύπουλη αιτία για την ακμή στο μέτωπο περιλαμβάνει τα πλούσια, λιπαρά προϊόντα μαλλιών που περιέχουν λάδι ελιάς ή καρύδας, κεριά και βούτυρα (όπως το βούτυρο καριτέ). Όλα αυτά αγγίζουν το μέτωπο, φράζουν τους πόρους και προκύπτουν τα ξεσπάσματα.

Υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε;

Για να απαλλαγείτε από τα μικρά εξογκώματα στο μέτωπό σας ή οποιοδήποτε είδος ακμής στο μέτωπό σας, το ιδανικό είναι να επισκεφθείτε το δερματολόγο σας. Ωστόσο, σε skincare επίπεδο, συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ βοηθούν στην καταπολέμηση των ανεπιθύμητων σπυριόν, ανάλογα πάντα με τον τύπο της επιδερμίδας που έχετε και φυσικά τις ανάγκες.

La Roche Posay, Effaclar Duo Serum:

Caudalie,  Vinoperfect serum:

Εξαιρετιοκ καθοριστικό προσώπου για απομάκρυνση περιττής λιπαρότητας, CeraVe, Foaming Facial Cleanser:

Kiehls',  Ultra Pure High-Potency Serum με 5.0% Νιασιναμίδη:

SHARE