ομορφιά

Γιατί η αλόη είναι το viral beauty trend του TikTok αυτή την περίοδο;

Όπως λέμε εδώ και χρόνια, είσαι ό,τι τρως — ωστόσο, οι χρήστες του TikTok προσπαθούν να αποδείξουν ότι στην πραγματικότητα είμαστε αυτό που πίνουμε.

Πολλοί έχουν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να μιλήσουν για τα ευεργετικά οφέλη του χυμού, αλόης βέρα, ένα ελιξίριο που οι χρήστες ισχυρίζονται ότι καθαρίζει το δέρμα και προάγει τη βέλτιστη υγεία του εντέρου. Στην πραγματικότητα, τα βίντεο που παρουσιάζουν το συγκεκριμένο παρασκεύασμα έχουν συγκεντρώσει πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια προβολές, αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο.

Η γνωστή TikToker, Bria Lemirande, στις 14 Μαρτίου έκανε μία από τις πολλές κριτικές για τον χυμό αλόης βέρα. Στο βίντεο, η Lemirande λέει ότι η εμπειρία της “μιάμιση εβδομάδας” να πίνει μια δόση του υγρού τονωτικού δύο φορές την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα το δέρμα της να “καθαρίσει έναν τόνο”. Προσθέτει ότι η υγεία του εντέρου της “ποτέ δεν ήταν καλύτερη”, χάρη στη συστηματική κατανάλωση χυμού αλόης βέρα.

Η Lemirande αναφέρει στο Allure ότι η κατανάλωση χυμού αλόης “της έδωσε την αίσθηση ότι έκανε το δέρμα [της] πολύ δροσερό, λαμπερό ενώ η υφή της βελτιώθηκε. Όσον αφορά την υγεία του εντέρου, ένιωθε πολύ λιγότερο φουσκωμένη μετά το φαγητό”.

Ωστόσο επιστημονικά μιλώντας, μπορεί η κατανάλωση χυμού αλόης να ανοίξει πραγματικά το δρόμο για καθαρό δέρμα και να μας οφελήσει στην υγεία του εντέρου;

Σύμφωνα με την Nikhil Dhingra, MD, πιστοποιημένη δερματολόγος στη Νέα Υόρκη, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλόης βέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση της ακμής, αλλά τονίζει ότι “αυτές δεν είναι ιδιαίτερα εξαντλητικές μελέτες και επομένως η ερμηνεία τους δεν μπορεί να θεωρηθεί ως οριστική απόδειξη”.

Ωστόσο, προσθέτει στο Allure ότι υπάρχουν οφέλη από την τοπική χρήση του φυτού. “Η αλόη βέρα είναι γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά, κάτι που συνήθως γνωρίζουμε μέσω της θεραπείας της για ήπια ηλιακά εγκαύματα”.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τα viral videos του TikTok και του instagram, εάν θέλετε να εντάξετε τον χυμό αλόης βέρα στην καθημερινότητά σας, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας. Όπως αναφέρουμε πάντα, μην πιστεύετε όλα όσα βλέπετε στο TikTok και γενικότερα στο διαδίκτυο.