ακμή φθινόπωρο
Φωτογραφία: Instagram/ @paola_cossentino
BREAK OUTS

Ακμή τέλος -Πώς θα αντιμετωπίσετε τα breakouts αυτήν την εποχή


Χειμώνας, η εποχή που αγαπάμε για πολλούς, διαφορετικούς λόγους: τον καθαρό αέρα, τα ζεστά ρούχα και το layering στο ντύσιμο, τα Χριστούγεννα και πολλά ακόμη… Aν υπάρχει κάτι ωστόσο που δεν μας αρέσει τόσο σε αυτήν την εποχή είναι τα ξεσπάσματα της επιδερμίδας μας.

Αυτή η μετάβαση από το καλοκαιρινό καιρό στο κρύο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο δέρμα και μερικά από αυτά είναι η ξηροδερμία, η εποχική ακμή αλλά και η θαμπή, κουρασμένη όψη του προσώπου.

Σε πρόσφατα άρθρα έχουμε αναφερθεί σε προϊόντα που μπορούν να ενισχύσουν τη λάμψη του προσώπου και να χαρίσουν βαθιά ενυδάτωση, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε αναφερθεί σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί, τη φθινοπωρινή ακμή. Κάτι που ερχόμαστε αντιμέτωποι σχεδόν όλοι, όταν υπάρχει η μετάβαση από ζεστές σε δροσερές ημέρες.

Με ποιο τρόπο ο καιρός του φθινοπώρου επηρεάζει το δέρμα;

Η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο προκαλεί μια διακύμανση στις θερμοκρασίες και την υγρασία, απαιτώντας από το δέρμα να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που επιφέρει η αλλαγή του καιρού.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του φθινοπώρου, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υγρασία συνήθως προσφέρουν στο σώμα πολύ λιγότερη ενυδάτωση, με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται και να γίνεται πιο ευαίσθητο.

Ποιος είναι ο λόγος που η ακμή εμφανίζεται ή επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου;

Τα χαρακτηριστικά του φθινοπώρου, οι χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι και η υγρασία είναι η ιδανική συνταγή για αφυδατωμένο, ξηρό δέρμα.

Γιατί δεν θέλουμε το αφυδατωμένο δέρμα; Γιατί το λιπιδικό στρώμα (το προστατευτικό φράγμα γύρω από τα κύτταρα του δέρματός σας) βοηθά στη διατήρηση της υγείας του. Αυτό το κάνει να διατηρεί μακριά επιβλαβείς ξένους εισβολείς όπως βακτήρια, ιούς και μύκητες. Όταν όμως το δέρμα είναι αφυδατωμένο, γίνεται αδύναμο και ανίκανο να εκτελέσει αυτές τις λειτουργίες, προκαλώντας φλεγμονές και ερεθισμούς.

Όμως, παρά το γεγονός ότι υπόκειται σε αφυδάτωση, το δέρμα προσπαθεί να διατηρηθεί, παράγοντας επιπλέον λιπαρότητα. Αυτό συνήθως αναγκάζει τα αφυδατωμένα κύτταρα του δέρματος να συνδυαστούν με την επιπλέον παραγωγή λιπαρότητας.

Τι σημαίνει αυτό; Οι πόροι φράζουν, ενώ δημιουργείται το ιδανικό περιβάλλον για τα βακτήρια. 

Επίσης, τα αγαπημένα κασκόλ, ζιβάγκο και γενικότερα τα μάλλινα ρούχα που προτιμάμε αυτήν την εποχή, τα οποία τρίβονται στο δέρμα, προκαλούν επιπλέον ερεθισμούς. Μάλιστα αν ιδρώσουμε, ο ιδρώτας είναι ένα ακόμη ιδανικό περιβάλλον για βακτήρια και κατά συνέπεια για ξεσπάσματα της επιδερμίδας.

Τα tips που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα να προλάβετε τα εποχιακά ξεσπάσματα της επιδερμίδας αλλά και να αποφύγετε την ακμή. 

  1. Ενυδάτωση: Εάν υπάρχει μια συμβουλή που πρέπει να ακολουθήσετε για την περιποίηση του δέρματος του φθινοπώρου, αυτή είναι να μην αμελείτε ποτέ την ενυδατική κρέμα! Οι μειωμένες θερμοκρασίες του φθινοπώρου αφήνουν το δέρμα στο μέγιστο ξηροδερμίας, καθιστώντας το εύκολα επιρρεπές σε ξεφλούδισμα και ακμή. Για να αποτρέψετε την εποχική ακμή, βεβαιωθείτε ότι η ενυδατική κρέμα είναι βασικό μέρος της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας.
  2. Μην ξεχνάτε να παραμένετε ενυδατωμένοι: Όταν το δέρμα είναι αφυδατωμένο, γίνεται το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για ακμή. Αυτό συμβαίνει επειδή το αφυδατωμένο δέρμα παράγει περισσότερο σμήγμα για να αντισταθμίσει την απώλεια υγρασίας. Αυτή η λιπαρότητα παγιδεύει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, καθώς και τις ακαθαρσίες που βρίσκονται στους πόρους, όπως εξηγήσαμε παραπάνω. Για να ενυδατώσετε το δέρμα, το νερό είναι απαραίτητο. Το 8 είναι ο μαγικός σας αριθμός, για το πόσα ποτήρια νερό πρέπει να πίνετε μέσα στην ημέρα.
  3. Συνεχίστε με το καθημερινό σας αντηλιακό: Η περιποίηση που είναι απαραίτητη για κάθε μέρα, μήνα ή εποχή, το αντηλιακό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία του δέρματος κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Δεδομένου ότι οι ακτίνες UV περνούν ακόμα και με συννεφιά, φροντίστε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό καθημερινά. Αυτό θα βοηθήσει πολύ στην πρόληψη της εμφάνισης ακμή και την αποφυγή των σκουρόχρωμων αποχρώσεων των ουλών ακμής.
  4. Πόροι καθαροί:Για να κρατήσετε μακριά την ακμή, φροντίζετε να πλένετε το δέρμα για να το καθαρίσετε από την υπερβολική λιπαρότητα, τη βρωμιά και τον ιδρώτα.
SHARE