γυναίκα δέρμα

Πώς το σύνολο των τροφών μπορεί να αλλάξει για πάντα την ποιότητα της επιδερμίδας μας -Η διατροφολόγος απαντά

Είμαστε ό,τι τρώμε… φαντάζομαι αυτό είναι κάτι που δε διαβάζετε για πρώτη φορά.

Η σωστή, ισορροπημένη διατροφή βοηθάει στην υγεία του σώματος μας, που σαφέστατα είναι το Α και το Ω, στη διατήρηση φυσιολογικού βάρους, ενώ έχει και πολλά ακόμη οφέλη, σε κάθε επίπεδο.

Ένα από αυτά είναι η ποιότητα του δέρματος. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, ακολουθώντας ισορροπημένη διατροφή, αποφεύγοντας τα λιπαρά και ενισχύοντας τον οργανισμό με θρεπτικά και κυρίως αντιοξειδωτικά συστατικά, μπορούμε να δούμε άμεσα, το δέρμα μας να αλλάζει.

Επικοινωνήσαμε με τη διατροφολόγο Αλεξιάδου Αγγελική και της κάναμε κάποιες σημαντικές ερωτήσεις, για να μάθουμε πώς σχετίζεται η διατροφή με την ποιότητα του δέρματος.

Οι απαντήσεις που πήραμε είναι εκπληκτικές. Συνεχίστε την ανάγνωση και θα καταλάβετε τι εννοούμε...

Μπορεί η διατροφή να αλλάξει την ποιότητα της επιδερμίδας μας;

Είμαστε αυτό που τρώμε οπότε σίγουρα ναι! Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο και χρειάζεται ολιστική φροντίδα η οποία ξεκινά από μέσα προς τα έξω! Μια ισορροπημένη διατροφή και η σωστή ενυδάτωση θα θρέψουν βαθιά την επιδερμίδα και θα της χαρίσουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για να λάμψει !

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε συγκεκριμένα φαγητά και κυρίως φρούτα και λαχανικά;

Αυτό πρώτα από όλα σημαίνει πως ακολουθώντας ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής βασισμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας πετυχαίνουμε την ανάπλαση της επιδερμίδας μας και την ικανότητα να αντισταθμίσει τις βλάβες λόγω της ρύπανσης, του άγχους και της γήρανσης.

Υπάρχουν τρόφιμα που φημίζονται για τα οφέλη που προσφέρουν στην επιδερμίδα και αν ναι ποια είναι αυτά;

Σίγουρα ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία που απαντώνται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε κάποια τρόφιμα. Αντιοξειδωτικά σίγουρα τα οποία προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες την Ν.1 αιτία γήρανσης, οπότε αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών , αλλά και τις βιταμίνες A, Ε, C, καθώς και των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς. 

Υπάρχουν εξειδικευμένα πλάνα διατροφής που στοχεύουν σε ένα καλύτερο δέρμα; 

Το DNA μας είναι μοναδικό , γιατί να μην είναι και η διατροφή μας; Η εξατομίκευση μέσα από μεθοδευμένες εξετάσεις θα μας δώσει σίγουρα και μία καλύτερη πληροφόρηση για τις ανάγκες τις επιδερμίδας μας. Άλλος έχει ανάγκη από καλύτερη ενυδάτωση, άλλος από περισσότερη βιταμίνη C για λάμψη και άλλος από καλύτερη αντιοξείδωση! 

Αν πρέπει να επιλέξετε πέντε τρόφιμα που πρέπει συστηματικά να έχουμε στο διατροφή μας και που μεταξύ άλλων στοχεύουν σε ένα υγιές, λαμπερό δέρμα, ποια είναι αυτά;

Επανέρχομαι στην ισορροπία! Αυτή είναι το κλειδί αλλά αν πρέπει να διαλέξω πέντε τρόφιμα για λαμπερό δέρμα αυτά θα ήταν σίγουρα το αβοκάντο, ο λιναρόσπορος, τα berries , το κακάο και το νερό. Νερό νερό νερό!

Το viral TikTok trend για λαμπερό δέρμα είναι το χλιαρό νερό με σπούρια τσία. Ισχύει;

Σε γενικές γραμμές οι σπόροι τσία έχουν όντως οφέλη για την επιδερμίδα; Η αλήθεια είναι πως οι σπόροι chia είναι superfood και έχουν οφέλη στην υγεία του δέρματος. Η αντιφλεγμονώδης δράση τους διώχνει την θαμπή όψη και τα σημάδια του δέρματος. Ταυτόχρονα οι σπόροι chia είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά οπότε προστατεύουν το δέρμα από την οξειδωτική βλάβη , την ακτινοβολία και την ρύπανση ενώ η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά οξέα ενισχύουν την ελαστικότητα και ενυδάτωση του δέρματος. 

Ευχαριστούμε την Αλεξιάδου Αγγελική για τις πληροφορίες.

Αγγελική Αλεξιάδου Διαιτολόγος -Διατροφολόγος (B.sc ) M.P. On eating disorders & obesity (NCFED)
Site : https://alexiadouaggeliki.gr Insta : @angiealex