πρόσωπο

Ροδόχρους ακμή -Πώς θα ανακουφίσεις το πρόσωπό σου από τα συμπτώματα

Η ροδόχρους ακμή είναι μια από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις που αντιμετωπίζουν οι δερματολόγοι και αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι το γεγονός ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλώς ένα κοκκινωπό πρόσωπο

Άλλα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής μπορούν να μεταμφιεσθούν υπό το πρόσχημα άλλων κοινών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των δερματικών αλλεργιών. Επιπλέον, ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές θεραπείας, κάθε περίπτωση ροδόχρου ακμής είναι μοναδική.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής;

Το πιο κοινό, και ίσως αξιοσημείωτο, σύμπτωμα της ροδόχρου ακμής είναι η ερυθρότητα του προσώπου, τα εξανθήματα που μοιάζουν με ακμή και η εμφάνιση σπασμένων αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα. Ωστόσο, δεν είναι πραγματικά σπασμένα, απλά πρόκειται για μικρά ορατά αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.

Άλλα, λιγότερο κοινά συμπτώματα είναι η εμφάνιση σπυριών πάνω και γύρω από τη μύτη, φλεγμονή και πρήξιμο της περιοχής των ματιών και των βλεφάρων, το πρήξιμο του προσώπου και των βλεφάρων, το τσούξιμο, ο κνησμός καθώς επίσης και μία αίσθηση καψίματος στο δέρμα. Πολλές φορές, αρκετοί μπερδεύονται λόγω της συμπτωματολογίας και θεωρούν ότι έχουν ακμή, έκζεμα ή δερματική αλλεργία.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις και πιο συχνά παρατηρείται στους άνδρες, το δέρμα γύρω από τη μύτη μπορεί να πυκνώσει και να είναι μόνιμα κόκκινο και σε σχήμα βολβού.

Τι προκαλεί τη ροδόχρου ακμή;

Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες δερματικές παθήσεις, οι αιτίες της ροδόχρου ακμής, δυστυχώς, δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές, αν και μπορεί να είναι ένας συνδυασμός κληρονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε ροδόχρου ακμή εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό της πάθησης. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν την πάθηση από τους άνδρες, ωστόσο, οι άνδρες που αναπτύσσουν την πάθηση έχουν συχνά πιο σοβαρά συμπτώματα.

Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι η ροδόχρου ακμή είναι πιο συχνή σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα ή με ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε τύπο και τόνο δέρματος.

Αναπτύσσεται συνήθως αργότερα στη ζωή και είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών.

Τι πυροδοτεί τη ροδόχρου ακμή;

Αν και οι υποκείμενες αιτίες της πάθησης δεν είναι απολύτως σαφείς, ορισμένες αιτίες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα είναι γνωστές, αν και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Οι πιο συνηθισμένοι ένοχοι περιλαμβάνουν την κατανάλωση πικάντικων τροφίμων και τροφών που περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται κινναμαλδεΰδη (που βρίσκεται στην κανέλα, τη σοκολάτα, τις ντομάτες και τα εσπεριδοειδή), την κατανάλωση ζεστών ροφημάτων και αλκοόλ - στην κορυφή βρίσκεται το κόκκινο κρασί -, το κάπνισμα τσιγάρων και την απροστάτευτη έκθεση στις ακτίνες UV.

Ακόμη και το να βγαίνετε έξω όταν ο καιρός είναι εξαιρετικά ζεστός ή κρύος ή να είστε αγχώδεις στην καθημερινότητά σας, μπορεί να είναι αρκετό για να προκαλέσει μια ερυθρότητα του προσώπου ή ένα ξέσπασμα που μοιάζει με ακμή.

Όσοι έχουν ροδόχρου ακμή, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρά σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον του προσώπου και τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται πιο εύκολα από το συνηθισμένο. Αυτά τα διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία είναι είτε απόκριση, είτε αιτία, αυξημένης φλεγμονής.

Πόσο συχνή είναι η ροδόχρους ακμή;

Με απλά λόγια, η ροδόχρους ακμή είναι μια από τις πιο κοινές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι δερματολόγοι στην καθημερινή πρακτική. Είναι ένα από τα κορυφαία πέντε εξανθήματα που διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται πιο συχνά από δερματολόγους.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για τη ροδόχρου ακμή;

Τα σχέδια θεραπείας της ροδόχρου ακμής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Για ασθενείς που υποφέρουν από έξαψη, επίμονη ερυθρότητα και προεξέχοντα αιμοφόρα αγγεία, τα συμπτώματα μπορούν να ανακουφιστούν προσωρινά με τοπικές κρέμες ή λέιζερ που προσφέρουν μια πιο μόνιμη λύση.

Στη θεραπεία της ροδόχρου ακμής, συμπεριλαμβάνονται και συστατικά όπως είναι το αζελαϊκό οξύ αλλά και τα τοπικά αντιβιοτικά. Για τους ασθενείς που παρουσιάζουν εξογκώματα στο πρόσωπο, τα τοπικά αντιμικροβιακά μπορούν να βοηθήσουν σε ήπιες περιπτώσεις και τα αντιβιοτικά από το στόμα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση σε πιο σοβαρές περιπτώσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, η αντηλιακή προστασία είναι κρίσιμη καθώς μπορεί να επιδεινώσει τη ροδόχρου ακμή.

Ένα από τα πιο φιλικά προς τη ροδόχρου ακμή συστατικά χωρίς συνταγή γιατρού που πρέπει να προσέξετε είναι το θείο, το οποίο βοηθά να ηρεμήσει το δέρμα από τον ερεθισμό και τη φλεγμονή που εμφανίζεται στη ροδόχρου ακμή. Επιπλέον όπως προαναφέραμε, το αζελαϊκό οξύ δρα ως αντιβακτηριακός παράγοντας, [καθώς τα βακτήρια] πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου.

La Roche-Posay Rosaliac AR Intense SerumThe Ordinary 10% Agireline Solution Caudalie Vinopure Blemish Control Salicylic Serum

Οι πληροφορίες είναι από κείμενο που δημοσιεύθηκε στο allure.com